Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka Śmietankowa

Tekst i foto Aneta 06-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1610 złprosty15 min.dużo

Składniki:

- 1,5 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 125ml śmietany 18-procentowej,
- 5 jajek,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz i bułka tarta do posmarowania i obsypania blaszki.

Lukier:
- 0,5 szkl. cukru pudru,
- 2 łyżki mleka,
- 1/2 aromatu śmietankowego.

Jak przyrządzić:

Żółtka ubić z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce śmietany, ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem i budyniem, wsypywać do masy i mieszać. Białka ubić na sztywną piane, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę i piec w temp. 160-170 stopni przez 40-45min. Po ostudzeniu polać babkę lukrem.
LUKIER: wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.11.2005 lena

Pyszna babeczka.Polecam.

Zgłoś 05.02.2006 wiktor

Prosta ,szybka, smaczna babeczka.

Zgłoś 22.04.2006 beata

Czy ta babka po upieczeniu zachowuje wilgoć?Moja rodzinka uwielbia mokre ciasta.

Zgłoś 02.05.2006 gosia

Bardzo dobra.Robi się ją błyskawicznie.Polecam.

Zgłoś 09.06.2006 kristiana

Zdecydowanie najlepsza babka śmietankowa z podanych tu przepisów.Wychodzi bez niespodzianek tzn.zakalca,jest dobra w smaku.Ja dodałam jeszcze kilka kropli aromatu śmietankowego.

Zgłoś 28.02.2007 miki

Ohyda! Ciasto mikroskopijne, peklo a do tego zakalec! Ostrzegam wszystkich!!! Beeeee...

Zgłoś 21.03.2008 Natka

Pych babka Polecam

Zgłoś 17.10.2010 hnsdk

15 minut jak nic