Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka z białek

Tekst i foto Gocha 08-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?4 złprosty60 min.dużo

Składniki:

- 40 dag mąki pszennej,
- 7 białek,
- 1 szkl. cukru,
- 1 margaryna,
- 3/4 szkl. ciepłego mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- skórka z cytryny,
- bakalie (niekoniecznie),
- polewa.

Jak przyrządzić:

Białka ubić na sztywną pianę,wsypać cukier i ubijać jeszcze przez ok.5 min.Następnie wlać letni roztopiony tłuszcz,mleko,wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem,dodać cukier wanili.i bakalie.
Piec w temp. 170 C ok. 45min.
Po upieczeniu polac letnią polewą.

Uwagi:

Ciasto można upiec wtedy,gdy w trakcie smażenia pączków zostają białka i nie wiadomo co z nimi zrobić.

Czas przygotowania:

60 min. to jest czas razem z pieczeniem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.10.2006 mirka

swój przepis na babkę z białek zamieściłam pod nazwą " Biszkoptowa babka z białek". Jest pyszna, łatwa w wykonaniu, proste odmierzane składników wg szklanek. Polecam - zawsze się ud... Pokaż więcej

swój przepis na babkę z białek zamieściłam pod nazwą " Biszkoptowa babka z białek". Jest pyszna, łatwa w wykonaniu, proste odmierzane składników wg szklanek. Polecam - zawsze się udaje i jest pyszna!!!!