Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka z majonezem

Tekst i foto Martaaa;) 02-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 4 jajka,
- 1 szkl. cukru,
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szkl. mąki pszennej,
- mały słoik majonezu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olejek cytrynowy,
- polewa czekoladowa.

Jak przyrządzić:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Potem dodać majonez, mąkę, proszek do pieczenia, olejek - wymieszać. Na koniec dodać żółtka.
Piec ok. 50 min w temp. 175 stopni C.

Uwagi:

Polecam. To PYSZNA BABKA.... choć ..większość dziwi się, że jako składnik dodaje się majonez..;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.09.2004 złośliwa

babka może i faktycznie dobra ale przepis jest tutaj już kilka razy!!!

Zgłoś 07.09.2004 Grzeniu

babka jest pyszna, wiem bo jadłem

Zgłoś 10.09.2004 kkk

Dlaczego babka po wyłączeniu piekarnka opada i robi się zakalec? Czy coś robię nie tak?

Zgłoś 17.10.2004 Zeberko

Ja pieklam jest do bani !!!!!!!!!!!

Zgłoś 04.11.2004 greka

a ja wszystkie składniki mieszam razem 3 min robotem kuchennym i już piekę:)

są też różne modyfikacje np. część babki z kokosem albo migdalami, albo kakao, albo makiem....

jhak sie... Pokaż więcej

a ja wszystkie składniki mieszam razem 3 min robotem kuchennym i już piekę:)

są też różne modyfikacje np. część babki z kokosem albo migdalami, albo kakao, albo makiem....

jhak sie doda jeszcze trochę (1/3 szkl) mąki pszennej to można dodać owoce

wspaniała:)

Zgłoś 13.11.2004 Monia

Babka wychodzi, ale na majonezie dekoracyjnym. "Pada" na majonezie kieleckim.

Zgłoś 01.12.2004 Stahoo

Znam przepis - babka jest rewelacyjna. Piekłem na kilka sposobów - najlepiej wychodzi kiedy piane ubijemy tradycyjną sprężyną!

Wazne tez, zeby majonez byl tlusty (nie light!) - bo babka u... Pokaż więcej

Znam przepis - babka jest rewelacyjna. Piekłem na kilka sposobów - najlepiej wychodzi kiedy piane ubijemy tradycyjną sprężyną!

Wazne tez, zeby majonez byl tlusty (nie light!) - bo babka usiadzie. Niezla wychodzi na Majonezie Babuni Hellmans.

Polecam dodac olejek smietankowy. Ciekawy efekt po dodaniu plaskiej lyzeczki zelatyny (babka jest ciemniejsza i ma wieksze pory).

Najlepiej wychodzi w foremce z kominkiem.

Smacznego

Zgłoś 12.03.2005 atena

jedna wielka klapa!!!!

Nic wiecej

Zgłoś 24.06.2005 pychotka

wiem że babka jest super..... ale może znajdzie się ktoś kyo mi ją upiecze,,,,,, bo ja mam poprostu lenia !!!!

Zgłoś 23.03.2006 lulunia

Babka majonezowa jest PYSZNA.

Ale na zwykłym Majonezie,pozdrawiam.

Zgłoś 13.11.2008 Agi

Jadłam, sama robiłam i polecam. Osobiście wole majonez Babuni bardziej puszysta wtedy jest. Jako dodatek brzoskwinie jak mój 2 letni synek mówi "Mama am tu mmm".