Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka z majonezem

Tekst i foto Justyna 13-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15 złprosty30 min.?

Składniki:

- 4 jaja,
- 1 szkl. cukru,
- 3/4 szkl. mąki tortowej,
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- aromat waniliowy,
- 1,5 łyżki kakao,
- 1 słoiczek majonezu Hellmans Babuni (250ml).

Jak przyrządzić:

Zółtka utrzeć z cukrem, dodać majonez, aromat i ubić na pulchną pianę. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem.Oddzielić 1/4 ciasta i dodać kakao.Resztę podzielić na 2 części.Jedną wylać do formemi przełożyć ciastem z kakaem i pozostałym jasnym ciastem.Piec ok. 50 min.Można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.05.2003 manja

Ja też kiedyś takie jadłam i jest rewelacyjnie pyszne i puszyste. Mniaaam

Zgłoś 23.04.2003 KOCICA

Ciasto jest super;) Smakowało nawet teściowej;)

Zgłoś 17.04.2003 agania

Pyszniutkie jest:) a co najważniejsze szybko sie robi, a potem trzeba zobaczyć miny tyhc, którzy proszą o przepis, jak mówię, ze tam majonez jest!!

Zgłoś 15.04.2003 olasz

Brzmi nieco szokująco, ale i intrygująco zarazem, postaram sie wyprobowac jak najszybciej...

Zgłoś 14.11.2003 kisia

czy tego majonezu nie czuć w babce??

Przecież majonez jest słony

Zgłoś 27.01.2004 zanka

Właśnie zrobiłam to ciasto. Jest naprawdę przpyszne. Nie przypuszczałam, że może być aż tak smaczne.

Zgłoś 16.03.2004 kristiana

Ciasto upiekłam na moje imieniny.Potwierdzam, jest bardzo dobre,

puszyste i aromat waniliowy nadaje mu wyrazisty smak.

Zgłoś 28.09.2004 VOLTA

Ja dodaję aromat śmietankowy - znacznie lepiej - spróbujcie

Zgłoś 13.10.2004 Wala

Też robię taką babkę, ale mam nieco łatwiejszy przepis, oto on

BABKA MAJONEZOWA - ŚWIETNA

4 jajka i 1 szklankę cukru zmiksować razem na krem (kogel-mogel) ok. 2 min.

do ... Pokaż więcej

Też robię taką babkę, ale mam nieco łatwiejszy przepis, oto on

BABKA MAJONEZOWA - ŚWIETNA

4 jajka i 1 szklankę cukru zmiksować razem na krem (kogel-mogel) ok. 2 min.

do tego dodać

1 szklankę mąki pszennej zmieszanej z ziemniaczaną (pół na pół – niekoniecznie)i

1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia – to razem z jajkami lekko zmiksować,

następnie pół szklanki majonezu wyłożyć do masy i lekko wymieszać łyżką, dodać olejek śmietankowy. SMACZNEGO

Wyłożyć do formy babkowej lub keksówki –posmarowanej i posypanej bułką tartą.

Piec w nagrzanym piekarniku do 170 około 40 minut.

Zgłoś 17.10.2004 ELKA ZE ZGIERZA

ciasto upieklam dzisiaj do kawusi ,pychotka zamiast mąki tortowej dodalam pszennej , też pyha .Polecam

Zgłoś 13.02.2005 ewela

Ciasto super!Szybko się robi!Warto zrobić!

Zgłoś 19.03.2005 Ania

babka majonezowa jest naprawde super! mnie na poczatku zaskoczyło to dodanie majonezu, ale po sprobowaniu.... niebo w gebuni:-)

Zgłoś 10.04.2005 Iza

Babka wyszła super,wszystkim smakowała.Myslałam,że wyjdzie mała ale b.wyrosla okło 10cm powyżej blachy.Niestety w domu miałam tylko majonez Winiary ale też wyrosło i wcale go nie czuć.Dziękuję ... Pokaż więcej

Babka wyszła super,wszystkim smakowała.Myslałam,że wyjdzie mała ale b.wyrosla okło 10cm powyżej blachy.Niestety w domu miałam tylko majonez Winiary ale też wyrosło i wcale go nie czuć.Dziękuję za wspaniały przepis...;-) Pozdrawiam ;-)

Zgłoś 10.04.2005 Iza

Jeszcze coś przed wsadzeniem do pieca przecięłam ciasto delikatnie nożem,po upieczeniu wyszedł fajny wzór ;-)

Zgłoś 28.04.2005 Alis

Babka jak babka...żadna rewelacja.Możecie śmiało piec...nie wychodzi zakalec.

Zgłoś 10.11.2005 niki21

zrobie te cisto posmakuje.

Zgłoś 09.03.2006 Anna

Babka z majonezem jest bardzo dobra,ale wydaje mi się że sposób robienia Walusi jest lepszy.Gdy robiłam tak jak pisze Justyna,to po dodaniu mąki do żółtek ukręconych już z cukrem i majonezem,mas... Pokaż więcej

Babka z majonezem jest bardzo dobra,ale wydaje mi się że sposób robienia Walusi jest lepszy.Gdy robiłam tak jak pisze Justyna,to po dodaniu mąki do żółtek ukręconych już z cukrem i majonezem,masa była bardzo gęsta i mialam obawy czy z tego coś wyjdzie,dopiero dodanie ubitych białek,rozrzedziło masę.Ciasto jest w tej chwili w piecu zobaczymy czy będzie tak pulchne,jak to robię sposobem Wali.

Zgłoś 11.03.2006 anna

Ciasto upiekłam i mimo poczatkowych trudnosci w ucieraniu ciasta wg sposobu Justyny babka wyszła niezwykle puszysta,bardzo wyrosła i smakowala wszystkim domownikom.

Zgłoś 10.04.2006 lupita

tez wyprobowalam ten przepis, a oto jego wyniki: zamiast zwyklego dalam cukier puder wiec moze dlatego babka nie jest zbyt slodka, nie wyrosla mi po brzegi - pomimo ze dalam wiecej niz jedna lyz... Pokaż więcej

tez wyprobowalam ten przepis, a oto jego wyniki: zamiast zwyklego dalam cukier puder wiec moze dlatego babka nie jest zbyt slodka, nie wyrosla mi po brzegi - pomimo ze dalam wiecej niz jedna lyzeczka proszku - ? moze dlatego ze po dodaniu bialek mieszalam juz tylkko drewniana lyzka a powinnam jeszcze mikserem ? no i moj facet na poczatku mysla ze zartuje ze jest to z majonezem, a pozniej smial sie ze mnie przez caly dzien, ehh..

;p

Zgłoś 30.04.2007 magda

witam.niestety pieklam dzis te babke i nie wyszla mi nie wiem dlasczego ale wyszedl mi zakalec. moze ktos mi powiedziec co zle zrobilam? dalam wszystkiego tyle ile bylo napisane i nie wiem co m... Pokaż więcej

witam.niestety pieklam dzis te babke i nie wyszla mi nie wiem dlasczego ale wyszedl mi zakalec. moze ktos mi powiedziec co zle zrobilam? dalam wszystkiego tyle ile bylo napisane i nie wiem co moglo byc przyczyna nieudania sie ciasta.

Zgłoś 02.11.2008 zbycha

jeszcze jedno zawsze robię z podwujnej porcji znika błyskawicznie ,jezeli upadnie i zrobi sie zakalec to tez jest do zjedzenia.

POLECAM BABKĘ

Zgłoś 08.06.2012 JolkaB

Super ciasto!Bardzo szybko zniknęło z talerza:} Nie miałam olejku smietankowego,zamiast niego dalam budyń śmietankowy.

Zgłoś 19.12.2010 magda

nic nie czuc majonezu jest pyszna taka wigotna tylko ja daje olejek smietankowy pycha

Zgłoś 19.12.2010 sylwia

ktos napisal ze zrobil sie zakalec to jest niemozliwe ta babka zawsze sie udaje i jest zawsze puszysta ,po prostu pyszna ja ją pieke juz od dawna zawsze super udana .