Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka z Nutellą

Tekst i foto nutella 13-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni120 min.?

Składniki:

- 250 g masła,
- 250 g cukru,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 1 proszek do pieczenia,
- 500 g mąki,
- 150 ml mleka,
- 200 g Nutelli,
- 100 ml ajerkoniaku lub ew. innego likieru,
- cukier puder do posypania.

Jak przyrządzić:

1. Cukier utrzeć z jajkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, mleko i ajerkoniak.
2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać Nutellę, do drugiej 3 łyżki ajerkoniaku.
3. Do natłuszczonej formy na baby nałożyć najpierw jasne, potem ciemne ciasto i delikatnie przemieszać widelcem. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Babka jest świetna bo lepsza niż wszystkie ciasta marmurkowe dzięki Nutelli zamiast zwykłego kakao. Jest także pyszna, gdy część przeznaczoną na ciasto ciemne wymieszamy z 1 łyżką kakao, 2 łyżkami rumu lub śmietany, 3 łyżkami siekanych orzechów, 3 łyżkami siekanej czekolady i 4 Nutelli. Koleżanka robi też to ciasto dodając do części ciemnej zamiast 200 g Nutelli - tyle samo masła orzechowego (np. firmy FELIX).

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.09.2004 miśka

tak mi się spodobał ten przepis że postanowiłam go wypróbować, ale wczytawszy się nie wiem co mam zrobić z tym masłem, nigdzie nie piszesz co się z nim robi. proszę powiedz szybko bo mąż mnie st... Pokaż więcej

tak mi się spodobał ten przepis że postanowiłam go wypróbować, ale wczytawszy się nie wiem co mam zrobić z tym masłem, nigdzie nie piszesz co się z nim robi. proszę powiedz szybko bo mąż mnie strasznie molestuje o tą babkę.

Zgłoś 05.12.2004 nutella

masło trzeba dodać do jajek utartych z cukrem:)

Zgłoś 04.01.2005 piotrek i kuba

ja mam to ciasto zaniesc do szkoly jak sie nie uda to cie dopadne i zabije!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 24.01.2005 zwierzuś

zupełnie przeciętne

Zgłoś 20.02.2005 nina

zrobilam ale nie wyszlo

Zgłoś 05.08.2005 Beata

Jest pyszna! Polecam!

Zgłoś 24.09.2005 666666666666

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjuuuuuuuuuuuuuuzzzzzzzzzzzzzzz

Zgłoś 26.10.2005 Ja

Jak mam rozumieć 1 proszek do pieczenia - duży czy mały?

Zgłoś 31.10.2005 smoczyca

ohydne okropieństwo...

a tego proszku do pieczenia to ja radze tam tak z pół kilo wsypać.

tylko szkoda czasu i składników !

Zgłoś 10.03.2006 kruszynka

smoczyca przesadza!!! Babka jest pyszna, chyba ze ktos nie potrafi jej zrobic :o) (przypuszczam, ze smoczycy sie to nie udalo :o(!!!

Zgłoś 27.03.2006 Lalka

Nie polecam, juz nie jedną babke piekłam i wiem jak baka powinna smakować i wyglądać. Przepis najwyraźniej ma niewłaściwe proporcje. Wyszedł gniot z zakalcem i wzrokowo zaduzo tłuszczu na te pro... Pokaż więcej

Nie polecam, juz nie jedną babke piekłam i wiem jak baka powinna smakować i wyglądać. Przepis najwyraźniej ma niewłaściwe proporcje. Wyszedł gniot z zakalcem i wzrokowo zaduzo tłuszczu na te proporcje. Wcześniej robiłam racuszki (tez z przepisu Nutelli) i gdybym nie zmieniła proporcji pewnie też wyszła by jedna wielka kicha. Ciasto na racuszki robione zgodnie z przepisem byłoby zawodniste. Nie wiem skad te zachwyty nad przepisami Nutelli, całe szczęście, że nie piekłam dla gosci bo była by wielka wtopa - jestem znana z dobrych wypieków i dobrej kuchni.

Zgłoś 08.06.2006 kristiana

Potwierdzam Nutella podaje bardzo dużo przepisów,ale nie wszystkie są dobre,być może Nutella sama ich nie sprawdza i stad takie "niespodzianki".

Zgłoś 25.05.2007 mariola 22

Bardzo dobra babka i dobry dobór składników. Tym osobom co się nie udało mogę jedynie powiedzieć , że ja nieco zmieniłam koncepcję pieczenia z racji ,że nie wszystkie składniki miałam w domu. Ni... Pokaż więcej

Bardzo dobra babka i dobry dobór składników. Tym osobom co się nie udało mogę jedynie powiedzieć , że ja nieco zmieniłam koncepcję pieczenia z racji ,że nie wszystkie składniki miałam w domu. Nie dodawałam wcale likieru a nutelli jakieś trochę więcej niż pół małego opakowania (resztę podjadł mój synek). No i zmieniłam nieco przygotowanie ciasta .Najpierw utarłam samo masło a potem w osobnym pojemniku żółtka z cukrem następnie połączyłam i dodałam nutellę a następnie pozostałe składniki .Na końcu dodałam ubitą pianę z białek. I jeszcze jedna wskazówka - takie babki zawsze wsadzam do rozgrzanego mocno piekarnika .Piekłam 55 minut w 150 -200 stopniachw foremce nie babkowej tylko na małą szarlotkę .Pycha i puszyste. Wszystkie składniki ubijałam na puch. A i jeszcze mój synek jest na kozim mleku więc i tu mleko dałam kozie

Zgłoś 25.10.2009 ada

super wszystko wyszlo babka puszek !!! :)