Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka z olejem

Tekst i foto katherine 24-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 6 jajek,
- 7 1/2 łyżki oleju,
- 4 1/2 łyżki wrzącej wody,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 1/4 szklanki mąki krupczatki,
- 2 1/2 łyżki kakao.

Jak przyrządzić:

Białka ubić, dodać cukier. Dodac olej wymieszany z wodą, żółtka i ubijać delikatnie. Następnie dodac mąkę i proszek i wszystko delikatnie wymieszać łyżką (ciasto ma by bardziej gęste niż biszkopt). Część ciasta zostawić i dodac do niego kakao. Białe ciasto wylać do formy babki wysmarownaej tuszczem i posypanej bułką tartą i zmielonymi orzechami. Na ciasto białe wylać ciasto ciemne w kształcie pierścienia. Upiec!

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.03.2005 katherine

Ale warto ten przepis spróbować :)

Zgłoś 26.04.2005 olcik

w zasadzie to mam pytanie, czy do ubitych białek dodajemy resztę składników- to tak aby mieć pewność, ponieważ zazwyczaj dodaje się białka na końcu, aby ciasto było bardziej puszyste.

... Pokaż więcej

w zasadzie to mam pytanie, czy do ubitych białek dodajemy resztę składników- to tak aby mieć pewność, ponieważ zazwyczaj dodaje się białka na końcu, aby ciasto było bardziej puszyste.

Zgłoś 30.05.2005 katherine

Dodaje się wszystko do ubitych białek, delikatnie łącząc składniki :) Smacznego!