Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka ziemniaczana

Tekst i foto Mario Callino 28-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? zł-80 min.?

Składniki:

2 kg ziemniaków, plaster boczku, ząbek czosnku, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej 500, sól, pieprz, majeranek.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obrać i surowe zetrzeć. Na patelni wysmażyć pokrojony w kostkę boczek. Czosnek posiekać jak najdrobniej. Do startych ziemniaków dodać kolejno: sól, pieprz, majeranek i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Dodać jajko i wymieszać. Po wymieszaniu na końcu dodać boczek razem z tłuszczem z patelni oraz czosnek. Następnie na blachę wysmarowaną wcześniej tłuszczem i obsypaną bułką tartą wyłożyć farsz. Włożyć do piekarnika (200 stopni bez termoobiegu) na około 60-80 min.

Jak podawać?

Jest to tradycyjna potrawa litewska, więc podajemy ze śmietaną. Do smaku proponuję piwo, najlepiej litewskie (Svyturys). Smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.02.2007 taraska

Pyszna...a co do tego tej potrawy u mnie mówi sie na to ''Kubuś'' i właśnie ziemniaki sparzyć trzeba gorącym mlekiem..polecam ten przepis

Kaśka

Zgłoś 28.11.2006 Mela z Litwy

Brakuje w tej babce przesmażonej z boczkiem cebulki. Mąkę można też sobie darować, a utarte ziemniaki lekko odcedzić i zaparzyć szklanką wrzącego mleka. Reszta jak wyżej.

Zgłoś 20.05.2007 marti

PYSZNE !!!!!! Wiem bo jadłem podobną babkę wg przepisu mojej babci wilnianki.Polecam szczególnie na drugi dzień ,podsmażoną na masełku.

Zgłoś 17.06.2013 gość

Hey, that post leaves me feeling foloish. Kudos to you!