Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka ziemniaczana

Tekst i foto bromba 29-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty60 min.?

Składniki:

- 1 kg ziemniaków,
- 2 duże cebule,
- ok. 30 do 50 dkg gotowanego lub pieczonego mięsa (np. pozostałości z obiadu) lub podsmażonego z przyprawami mięsa mielonego,
- 0,5 szkl. śmietany 18%,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- przyprawy: sól, pieprz,
- natka pietruszki,
- przeciśnięty przez praskę czosnek,
- majeranek.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki ugotować, przecisnąc przez praskę lub maszynkę do mięsa. Oddzielić żółtka jajek od białek, ziemniaki wymieszać z żółtkami i ubitą na sztywno pianą z białek, masę doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, majerankiem. Drobno pokrojoną cebulkę podsmażyć razem ze zmielonym mięsem i śmietaną, doprawić, wymieszać. Formę do babki wysmarować tłuszczem i osypać bułką tartą, a następnie wyłożyć część masy ziemniaczanej, na to masę mięsną, którą przykryć resztą masy ziemniaczanej. Wyrównać powierzchnię i zapiec ok. 30 min.

Potrzebne przybory:

Forma do pieczenia babki (z kominkiem lub bez), praska do ziemniaków, czosnku, maszynka do mielenia mięsa.

Jak podawać?

Babkę wyjmujemy z formy, dzielimy na porcje, można zjadać np. z sosem chili lub czosnkowym :) i dowolną surówką.

Czas przygotowania:

Od momentu obrania ziemniaków do wyjęcia babki z piekarnika upływa godzina.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.10.2004 Agnieszka

to chyba jakas babka ziemniaczana modyfikowana? W kazdym razie na Podlasiu babkę robi sie troszke inaczej: ziemniaki surowe starte na b.drobnych oczkach (jak do placków) + starta cebula + kasza ... Pokaż więcej

to chyba jakas babka ziemniaczana modyfikowana? W kazdym razie na Podlasiu babkę robi sie troszke inaczej: ziemniaki surowe starte na b.drobnych oczkach (jak do placków) + starta cebula + kasza manna + maka + jajka + mleko + jakies miecho lub skwarki + przyprawy. Wymieszac i wlac do prodziza lub na blach i piec na zloto. Dokladnych proporcji nie znam bo zawsze robie to "na oko". Ale ten przepis jest na wielu stronach Internetu.

Zgłoś 21.10.2004 Aga

Zgadzam sie z Agnieszka. Sama rowniez pochodze z Podlasia i nie dodajemy do babki ziemniaczanej smietany, nie dodajemy mielonego miesa....Babka jest wspaniala i bardzo mi jej brakuje w Krakowie.... Pokaż więcej

Zgadzam sie z Agnieszka. Sama rowniez pochodze z Podlasia i nie dodajemy do babki ziemniaczanej smietany, nie dodajemy mielonego miesa....Babka jest wspaniala i bardzo mi jej brakuje w Krakowie.Zrobilam ja raz jeden memu narzeczonemu. Powiedzial ze to taki duzy placek ziemniaczany i nie rozumie dlaczego musial tarkowac 2 kilo ziemniakow.....:/ A babka ziemniaczana najlepiej smakuje jak jest upieczona w takim wiejskim piecu opalanym drzewem..ah lezka w oku sie kreci w tesknocie za dziecinstwe......

Zgłoś 21.10.2004 bromba

Wybaczcie Drogie Panie - ale... gdzie w przepisie jest wzmianka o tym, ze to tradycyjna babka ziemniaczana z Podlasia? Nie jest to tradycyjny przepis, babkę jaką opisujecie znam, ale ta jest inn... Pokaż więcej

Wybaczcie Drogie Panie - ale... gdzie w przepisie jest wzmianka o tym, ze to tradycyjna babka ziemniaczana z Podlasia? Nie jest to tradycyjny przepis, babkę jaką opisujecie znam, ale ta jest inna :) Pozdrawiam i życzę smacznego.

Zgłoś 13.01.2005 handi

A ja chętnie wypróbuje Twoją babeczkę bo przepis brzmi zachęcająco

Zgłoś 26.02.2005 Magda

:) Cześć! Ja pochodzę z Mazur i .. tam też 'babkę ziemniaczaną' robi się z ziemniaków surowych tarkowanych, plus te składniki o których pisała Agnieszka. Już sobie, jednak, drukuję Tw... Pokaż więcej

:) Cześć! Ja pochodzę z Mazur i .. tam też 'babkę ziemniaczaną' robi się z ziemniaków surowych tarkowanych, plus te składniki o których pisała Agnieszka. Już sobie, jednak, drukuję Twój przepis Czarna Oliwko, bo zgadzam się z Handi że wygląda ZACHĘCAJĄCO. Pozdrawiam wszystkich czytelników tej strony.

Zgłoś 27.05.2005 Madzia

Babeczka jest świetna, mój mąż wprost za nią przepada. Ja robię tą babkę bez mięska w środku, za to robię pycha żeberka i sosik do tego. Super! Pozdrowienia.

Zgłoś 09.07.2006 kamelcia

czosnek do babki??? nie fuj lubię czosnek ale nie w babce. Dziwię się że w każdej babce jest bułka tarta, ja dodaję mąki...

Zgłoś 08.12.2008 Iwona

Jestem z podlasia i od kiedy pamiętam to moja babcia i mama zawse na BABKĘ ziemniaczaną mówiły KARTOFLAK :) Jak pytało się babci co będzie robiła na kolacje to odpowiedź była kródka "kartof... Pokaż więcej

Jestem z podlasia i od kiedy pamiętam to moja babcia i mama zawse na BABKĘ ziemniaczaną mówiły KARTOFLAK :) Jak pytało się babci co będzie robiła na kolacje to odpowiedź była kródka "kartoflaka"... małe sprostowanie- na kolacje- bo mieszkam na wsi i zawsze w naszym domu najwazniejszym posiłkiem po ciężkim dniu pracy była kolacja. a składnikami takiego kartoflaka są; kartofle (!) surowe, jajka, mąka, odrobina oleju, cebula,i boczek lub słonina, ah no i oczywiscie przyprawy, listek sol pieprz i majeranek. pyszne !!! A zajada się to z zimnym mlekiem. Aż tęskno się zrobiło za domem i ciepłym wieczorem po dniu zbierania siana na łące :)

Zgłoś 04.01.2008

Jestem zaskoczony, że nie ma dalszych wieści o Babce ziemniaczanej.

Zgłoś 19.01.2008 nika

Jest karnawał, Babka się bawi ;-))))

Zgłoś 19.01.2008 Piotr

Ten przepis przypomina mi przepis na placek prowansalski, tylko zamniast smietany dodaje sie mleko. Podaje się to najlepiej z sosem grzybowym.

Pozdrawiam

Zgłoś 05.02.2008 ania

własnie przed chwila moja siostrzenica podala mi podobny przepis,tylko jeszcze zdodakiem szynki i sera pokrojonego w kostke oklo 15 dag.Moja siostrzenica moeszka kołoNeapolu

Zgłoś 26.05.2009 fallen

Co zrobic, zeby babka nie byla taka plaska;/ Co prawda ja tylko scieram ziemniaki na tarce dodaje 3 jajka, 1 cebule scieram 2 kroje w kostke razem z pieczarkami, podsmazam na patelni dorzucam do... Pokaż więcej

Co zrobic, zeby babka nie byla taka plaska;/ Co prawda ja tylko scieram ziemniaki na tarce dodaje 3 jajka, 1 cebule scieram 2 kroje w kostke razem z pieczarkami, podsmazam na patelni dorzucam do masy i wtedy pioke 1h-1,5h i wychodzi taki plaski placek ;/

Zgłoś 25.06.2009 ella

w moim przypadku babka ziemniaczana nazywana jest babka i tyle,mieszkam na mazurach i innej nazwy nie znam.Robi si e j a bardzo prosto,2 kg ziemniakow surowych ,i 2 duze cebule starkowanych na t... Pokaż więcej

w moim przypadku babka ziemniaczana nazywana jest babka i tyle,mieszkam na mazurach i innej nazwy nie znam.Robi si e j a bardzo prosto,2 kg ziemniakow surowych ,i 2 duze cebule starkowanych na tarce, do tego ziemniaki piure 1 kg ,2 jaja,20 dag kaszy mannej,40 dag usmażonego boczku ,troche oliwy do srodka babki przed upieczeniem,przyprawy,piec ponad godzine .Mieszcze ja w dość duzej blasze i wcale nie jest płaska.przede wszystkim biala po upieczeniu,puszysta i smaczna.Warto ja zrobic a potem zjeść:)smacznego

Zgłoś 06.07.2009 fallen

Elu wlasnie pioke babke wedlug Twojego przepisu zabraklo mi tylko kaszyy mannej. Zobaczymy jak wyjdzie w smaku ;) A dodalam jeszcze majranku i smazonych pieczarek mniam ;)

Zgłoś 18.12.2009 barbabka

Kobity! Nie mowi sie pioke tylko pieke! Slonce latem piecze a nie piocze. I masc na romantyzm tez piecze a nie piocze! Co to za gwara?

Zgłoś 09.01.2010 Zuzia

Połączenie smażonego boczku i śmietany? to wygląda mi na przepis przepraszam ( sraczkę) Jadałam często babkę , kiszkę, bliny ,ale przeważnie z smażonym jajkiem na boczku .Ktoś powie nie zdrowe z... Pokaż więcej

Połączenie smażonego boczku i śmietany? to wygląda mi na przepis przepraszam ( sraczkę) Jadałam często babkę , kiszkę, bliny ,ale przeważnie z smażonym jajkiem na boczku .Ktoś powie nie zdrowe zgoda ! ale jaka pycha.

Zgłoś 05.01.2010 Do BROMBY !!!

Nie wiem skąd wytrzasnęłaś ten przepis (właściwie to nieważne, jeśli zadziała :))) Ale wtępnie wygląda mi rewelacyjnie. Mam nadzieję, że wypróbowałaś go i że nie jest to żadna podpucha?

Pokaż więcej

Nie wiem skąd wytrzasnęłaś ten przepis (właściwie to nieważne, jeśli zadziała :))) Ale wtępnie wygląda mi rewelacyjnie. Mam nadzieję, że wypróbowałaś go i że nie jest to żadna podpucha?

Uwielbiam knedle, kotlety ziemniaczane itp., więc sądzę, że ta babka powinna być przesmaczna ... no i lżej strawna, niż taka z surowych ziemniaków. Smakowo również może ją przewyższać. Trzeba sprawdzić. A Ty sprawdzałaś? ;-)

Czuję, że to może być hitem ;) Dzięki za podzielenie się przepisem! Pozdro...

Zgłoś 17.06.2013 gość

I found just what I was needed, and it was etneratniing!

Zgłoś 17.06.2013 gość

You've really caputred all the essentials in this subject area, haven't you?

Zgłoś 25.04.2016 goÅÄ

aN696j gkocmgqnyjkw, [url=http://ojttjqykgfvz.com/]ojttjqykgfvz[/url], [link=http://hgftbpzpycsg.com/]hgftbpzpycsg[/link], http://vszbitbrnkby.com/