Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka ziemniaczana

Tekst i foto Tedy 13-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-52 złprosty120 min.niska

Składniki:

- 1,5-2kg ziemniaków
- 1-2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- płaska łyżka soli lub ziarenek smaku
- szczypta pieprzu

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obrać, umyć, utrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze, dodać jajka i mąkę, wymieszać i przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką i do piekarnika.

Potrzebne przybory:

Tarka lub malakser i łyżka

Jak podawać?

Podawać w otwartej tortownicy a obok prawdziwe masło.

Uwagi:

Wg upodobań kulinarnych do ciasta można dodać startą cebulę, podsmażony boczek lub kiełbasę lub zioła jeżeli się je lubi w potrawach.

Czas przygotowania:

Piec w piekaniku pół godz. w temp. 200st.C i całą godz. w temp. 180st.C.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.01.2005 bebiko

Hymm...ja znam wersję ze skwarkami i keczupem, niezłe, niezłe :D

Zgłoś 02.02.2005 emigrantka

czy ta babka wyjdzie mi chrupiąca na góże i mokra w środku- taką jadłam parę lat temu i była super, robiłam babkę pare razy z innych przep. i wychodziła mi twarda i sucha- moze za dużo było mą... Pokaż więcej

czy ta babka wyjdzie mi chrupiąca na góże i mokra w środku- taką jadłam parę lat temu i była super, robiłam babkę pare razy z innych przep. i wychodziła mi twarda i sucha- moze za dużo było mąki?

Zgłoś 04.02.2005 Ewa

masz raje, jak dodaje sie maki to babka jest twarda-

Zgłoś 21.04.2005 female

mniaaaaam, uwielbiam to :D z keczupem i mięskiem jest najlepsze :D

Zgłoś 17.08.2005 Maja

No nie wiem... wszyscy się tak tym zachwycają a ja to zapamiętałam jako wielką porażkę kulinarną mojej Mamy...

Zgłoś 23.02.2006 DORA

za duzo maki, wyjdzie z tego sucha twarda gala / czy mozna upiec babke w piekarniku nie tradycyjnym, ale na skondensowane^powietrze?

Zgłoś 15.04.2006 Edward

Moja Babcia robila to we flaku. Pycha. Natomiast moja Mama po wlaniu tej gotowej masy doformy ( naczynie zaroodporne ) zalewala ta gotowa mase 1/2 szklanki wrzacej wody, dodawala plasterki pods... Pokaż więcej

Moja Babcia robila to we flaku. Pycha. Natomiast moja Mama po wlaniu tej gotowej masy doformy ( naczynie zaroodporne ) zalewala ta gotowa mase 1/2 szklanki wrzacej wody, dodawala plasterki podsmarzonego boczku i wymieszala to wszystko poczym kladla pare plasterkow wedzonego boczku na powierzchni tej masy i piekla to w piekarniku okolo 1.5 godziny. Gotowa babke podawala ze szklanka zimnego mleka do popicia Pycha !!! Polecam ( Z prodiza jest jeszcze smaczniejsze )

Zgłoś 06.07.2006 Rysiek

To jest Kucimok a najlepszy jest z pieca chlebowego spytajcie babci

Zgłoś 18.01.2007 julia

moja babcia odcedza wode z masy ziemniaczanej i dodaje maczke ktora osadza sie na dnie plus zalewa gotowe ciasto goracym mlekiem(ok 1szkl. na 1,5 kg ziemniakow)wowczas ciasto jest miekkie w srod... Pokaż więcej

moja babcia odcedza wode z masy ziemniaczanej i dodaje maczke ktora osadza sie na dnie plus zalewa gotowe ciasto goracym mlekiem(ok 1szkl. na 1,5 kg ziemniakow)wowczas ciasto jest miekkie w srodku i chrupkie na zewnatrz ,polecam!

Zgłoś 22.04.2008 le