Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka ziemniaczana z sosem

Tekst i foto Galain 04-10-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-63-5 złprosty? min.?

Składniki:


ziemniaki (1-1,5 kg), 2 łyżki kaszy gryczanej, suszone grzyby na sos ze dwie - trzy garstki, sól, pieprz, opcjonalnie trochę (z 20 dag) przysmażonej kiełbaski, łyżka śmietany, pieprz ziarnisty, ziele angielskie.

Jak przyrządzić:


1. Ścieramy ziemniaki na tartce grubej - warzywnej.
2. Do startych ziemniaków dodajemy kaszę i ewentualnie przysmażoną kiełbaskę (niekoniecznie), mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą prodiża przekładamy wymieszaną dokładnie masę i pieczemy aż do lekkiego zbrązowienia na wierzchu.
4. Z suszonych i odmoczonych wcześniej grzybów (nie za długo, bo stracą swój intensywny smak)robimy szybki sosik. Gotujemy w niedużej ilości wody - tak średnio z pieprzem i zielem angielskim po kilka kuylek ale nie za dużo. Dodajemy jak grzyby są miękkie przyprawy - sól pieprz (ja osobiście wolę lekko ostrzejszy sos) do smaku. Zagęszczamy śmietaną z odrobiną mąki.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Podajemy kawałki wykrojone z prodiża, polane sosem grzybowym. Wbrew pozorom potrawa prosta i mało efektowna ale zaręczam że na niejednej imprezie poważniejszej nie tylko na obiedze zrobi prawdziwą furorę. Podajemy oczywiści na ciepło. Jak coś zostanie z babki to nie martwmy się - przygrzana na patelni na drugi dzień jest też pycha.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.10.2005 nurthena

a kasza gotowana wczesniej czy nie??

Zgłoś 05.10.2005 Galain

Nie, kasza surowa zresztą jej niedużo trzeba - służy wchłonięciu wilgoci z ziemniaków.

Zgłoś 05.10.2005 Zet

Fajny przepis! Chętnie bym go wypróbowała, ale nie mam prodiża. Wie ktoś może czy babka ziemniaczana "wyjdzie mi" w piekarniku, a jezeli tak, to w czym ją piec? Z góry dzięki za odpowi... Pokaż więcej

Fajny przepis! Chętnie bym go wypróbowała, ale nie mam prodiża. Wie ktoś może czy babka ziemniaczana "wyjdzie mi" w piekarniku, a jezeli tak, to w czym ją piec? Z góry dzięki za odpowiedź.

Zgłoś 06.10.2005 Justyna

proszę podać czas i temp. pieczenia i co z tą kaszą, mam obawy czy nie będzie twarda.

pozdrawiam ;-)

Zgłoś 11.10.2005 Galain

Bez obawy jeśli chodzi o kaszę - będzie dobra, zresztą podkreślam - jej trzeba niewiele. Można piec też doskonale w piekarniku w jakimś naczyniu żaroodpornym lub czymś podobnym. Zresztą to jest ... Pokaż więcej

Bez obawy jeśli chodzi o kaszę - będzie dobra, zresztą podkreślam - jej trzeba niewiele. Można piec też doskonale w piekarniku w jakimś naczyniu żaroodpornym lub czymś podobnym. Zresztą to jest przepis że tak powiem już przeze mnie przerobiony. Wyjściowym był przepis na babkę ziemniaczaną którą jadłem na wsi w dzieciństwie. Robi się tak samo tylko że kaszy więcej - tak z pół szklanki, może trochę wiecej - ze szklankę. Do tego tylko sół i pieprz. A jadło to się polane obficie prawdziwą wiejską, gęstą śmietaną w ilości do smaku (ja zawsze chciałem dużo :)). Też dobre...

Zgłoś 17.11.2005 yoyo

jednak fajny

Zgłoś 23.01.2006 jana

Czy nie dodajemy jajek? Coś mi się wydaje,że to bład.

Zgłoś 27.06.2006 Wiola

a jesli nie mam prodziza to w czym to ,moge upiec i w jakiej temperaturze i na ile minut??

Zgłoś 21.11.2006 kasia

u nas babke ziemniaczana pieczemy w naczyniu zaroodpornym, w piekarniku a do masy ziemniaczanej dodajemy podsmazona wedzonke i cebulke, wiec nie posiadajacym prodiża polecam te metode. babke trz... Pokaż więcej

u nas babke ziemniaczana pieczemy w naczyniu zaroodpornym, w piekarniku a do masy ziemniaczanej dodajemy podsmazona wedzonke i cebulke, wiec nie posiadajacym prodiża polecam te metode. babke trzymamy w piekarniku tak dlugo, az nie zrobi sie zlociscie rumiana, co trwa od 1,5 do 2 godzin. smacznego!