Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

babska kukułecza

Tekst i foto gajka 02-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

20 dag Kukułek firmy Wawel, mleko skondensowane w puszce z cukrem lub bez, 1/2 l wódki, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu, 1/2 szklanki wody

Jak przyrządzić:

20 dag Kukułek firmy Wawel rozgotować w 1/2 szklanki wody na wolnym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia cukierków. Odstawiamy z ognia. Dodajemy skondensowane mleko z puszki. Jak się zbryli, to podgrzać, odstawić z ognia i powoli wlewać wódkę. Dodać zmielony czarny pieprz, przelać do butelki litrowej. Powstałe karmelki też wrzucić do środka, z czasem rozpuszczą się same.

Potrzebne przybory:

garnek 2 l

Uwagi:

Smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.02.2006 mioniśka

pychotka tylko ,ze jadodaję jeszcze szczyptę cynamonu i do masy mlecznej 1łyżkę dobrego kakao a dopiero wtedy wódeczkę.Palce lizać-dosłownie

Zgłoś 13.01.2007 fiolek

rany!swietny wynalazek!!!jestes supcio:)

Zgłoś 04.12.2007 moni

Mnie taką kukułeczkę przyniosła koleżanka na wieczór panieński... strriptizer miał z nami duuużo zabawy :-))) Polecam!

Zgłoś 20.12.2010 kala

a ta wodke to do goracej masy czy zimnej?

Zgłoś 28.09.2015 Kasia

Witam - a czy mleko ma być gotowane czy takie "tylko z puszki"? (gotowane jak do "baileysa") .