Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bagietka z masłem czosnkowym i serem

Tekst i foto Kaja 08-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.?

Składniki:

- 1 bagietka,
- pół kostki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- biały pieprz,
- ok. 30 dag sera żółtego,
- folia aluminiowa do zawinięcia bagietki.

Jak przyrządzić:

Bagietkę nadkrajamy co 3 centymetry,uważając żeby jej nie przeciąć, następnie przygotowujemy sobie masło czosnkowe, masło musi być miękkie(jezeli jest twarde to go lekko zmiękczamy w mikrofali, na najniższym stopniu), do masła dodajemy rozdrobniony czosnek, trochę białego pieprzu, troszeczke soli (maleńką szczyptę), ser kroimy w plasterki, no i zaczynamy faszerować naszą bagietkę, nadkrojone kromki smarujemy masłem czosnkowym i w te kieszonki pakujemy żółty ser (mogą być po dwa plasterki lub jak ktoś lubi trochę wiecej, ważne żeby nie przesadzić). Następnie owijamy bagietkę folią aluminiową i kładziemy na grilla (musimy pamietac, żeby nie kłasc bagietki na ostry żar, ponieważ sie spali), pieczemy ok. 15-20 minut, ciągle sprawdzając czy sie nie przypala (czas pieczenia bagietki zależny jest od tego, jak bardzo grill jest nagrzany).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.07.2004 Ewa

Po pierwsze to niewiadomo na jak długą tą bagietkę są te składniki?

Zgłoś 29.07.2004 Ewa

Spróbowałam, moim zdaniem jest za dużo masła na jedną bagietke. Wyszło bardzo tłuste. ale tak w ogóle to palce lizać!

Zgłoś 10.11.2004 Adam

Koniecznie dodać oregano tak jak w Pizza Hut.

kiedyś pracowałem no ale proporcje znam tylko

na 10 kostek masła :-((

Pozdrawiam

Adam

Zgłoś 09.01.2005 asik

do tego pieczywa czosnkowego polecam maly dodatek ,,sos czosnkowy,, palce lizac :)

Zgłoś 13.05.2005 kasia

Ktos moglby mi powiedziec jak zrobic maslo czosnkowe?:)pozdrawiam

Zgłoś 17.05.2005 jarek

uwielbiam czosnek!!! jeszcze tej bagietki nie robiłem ale moim zdaniem za mało czosnku!

Zgłoś 22.06.2005 Kaja

Kasiu przepis na maslo czosnkowe jest w moim przepisie pozdrawiam:)

Zgłoś 15.07.2005 Magi

Ja bagietke przekrajam na pol, kazda polowke smaruje maslem, posypuje to sproszkowanym czosnkiem, a moze byc tez posiekany swiezy, troche pieprzu, troche soli, natka pietruszki posiekana drobniu... Pokaż więcej

Ja bagietke przekrajam na pol, kazda polowke smaruje maslem, posypuje to sproszkowanym czosnkiem, a moze byc tez posiekany swiezy, troche pieprzu, troche soli, natka pietruszki posiekana drobniutko (moze byc suszona) i odrobina mielonej papryki. Na to troszke serka parmezan, ale tak tylko posypane po wierzchu. Kazda polowke klade na grillu na bardzo malym ogniu, kilka minut i gotowe. Kroje potem na male kawalki... szybkie, proste i bardzo smaczne, najlepsze wlasnie na cieplo.

Zgłoś 14.08.2005 Ed

Jak mozna ciagle sprawdzac czy sie nie przypala jak to jest owiniete w foli.

Zgłoś 30.12.2005 Kaja

sprawdza sie, mianowicie w ten sposob, ze bedzie czuc ze sie bulka przypala;)))

Zgłoś 06.03.2006 dyszka

Ja serwuje o wiele prostszy sposob na grillu...żółty,dośc miękki,ser trę na tarce o dużych oczkach,dodaję do niego dużo czosnku(to wedlug smaku),szczyptę soli i dwie ,trzy lyżki majonezu...dokla... Pokaż więcej

Ja serwuje o wiele prostszy sposob na grillu...żółty,dośc miękki,ser trę na tarce o dużych oczkach,dodaję do niego dużo czosnku(to wedlug smaku),szczyptę soli i dwie ,trzy lyżki majonezu...dokladnie mieszam i mam super smarowidło...teraz już tylko wystarczy polożyc bagietkę lub chleb na grillu...opiec go...i posmarowac ...smacznego!

Zgłoś 13.03.2006 Kaja

ale majonez jest tłusty:(.wiosenka idzie...

Zgłoś 06.05.2006 i$ka

a od czego sa majonezy light? ;)

Zgłoś 02.06.2006 kaja

ale light nie sa tak smaczne:)

Zgłoś 21.08.2006 andy

Szkoda zachodu...na rynku są gotowe bagietki z masłem, mrożone,

rewela

Zgłoś 28.02.2011 conis

Ciekawy sposób przyrządzenia masełka czosnkowego. Ja czasem dodaje do niego troszeczkę przecieru pomidorowego dla smaku i koloru :D Ostatnio spotkałam się z bardzo dobrą przystawką w jednej z kr... Pokaż więcej

Ciekawy sposób przyrządzenia masełka czosnkowego. Ja czasem dodaje do niego troszeczkę przecieru pomidorowego dla smaku i koloru :D Ostatnio spotkałam się z bardzo dobrą przystawką w jednej z krakowskich restauracji Le scandale. Tam podają ten chrupiący przysmak zapiekany z serem. :)

Zgłoś 05.06.2007 kaja

a wlasnie ze nie jest duzo roboty....:P......:)

Zgłoś 17.04.2007 OLA

MUSLE ZE TO PYCHA,ALE DUZO ROBOTU.MOJ PRZEPIS TO:POTROIC BAGIETKE NA KROMECZKI,ULOZYC NA GRILU NA MOMET Z JEDNEJ I DRUGIEJ STRONY A POZNIEJ POSMAROWAC MASLEM CZOSNKOWYM.PALCE LIZAC!MASLO CZOSNKO... Pokaż więcej

MUSLE ZE TO PYCHA,ALE DUZO ROBOTU.MOJ PRZEPIS TO:POTROIC BAGIETKE NA KROMECZKI,ULOZYC NA GRILU NA MOMET Z JEDNEJ I DRUGIEJ STRONY A POZNIEJ POSMAROWAC MASLEM CZOSNKOWYM.PALCE LIZAC!MASLO CZOSNKOWE:KOSTKA MASLA/2-3ZABKI CZOSNKU.SMACZNEGO

Zgłoś 02.07.2007 Kaja

pychaaaaaa.......własnie ja upieklam:) a teraz wcinam........ Jest chrupka,rozplywa sie w ustach, bulke mozna kroic nozem lub odrywac palcami, bez obaw ze jest za tlusta :) pychota...mmmmmniam

Zgłoś 23.11.2008 GOSIA

TO NIC NIE ZWYKŁEGO ZNANE TO JEST JAKO GALIK CIABATA CIS

przepraszam za pisownie

Zgłoś 30.12.2007 Ewa

Lepiejn od razu kupic masło czosnkowe w supermarketach sa,ktore ksoztuaj ngrosze i nie babrac sie w robienie tego,a efekt musorwany.Poelcam :-)

Zgłoś 05.09.2010 Alex

jeżeli jest za tłusta to proponuję nie nakrajać jej co 3 cm tylko np. co 5 cm;))