Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bajaderka - Damajante

Tekst i foto DAMAJANTE 19-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

Ciasto:
40 dag mąki pszennej,
20 dag cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 margaryna Bielska,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1-2 jajka całe.

Masa śmietanowa:
1/2 l kwaśnej śmietany,
10 dag cukru,
2 cukry waniliowe,
15 dag rodzynek,
15 dag orzechów grubo siekanych,
4 galaretki (czerwona, zielona, pomarańczowa, żółta), każda osobno zrobiona i po zastygnięciu pokrojona w średnią kostkę,
5 dag żelatyny rozpuszczonej w 3/4 szkl. gorącej wody, kawa Nesca do ponczowania placków.

Polewa: 1/2 margaryny mlecznej,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
1 całe jajo,
1-2 łyżki zimnej wody (w zależności jakie duże jajko).
Najlepiej najpierw wymieszać cukier, kakao, jajo, a dopiero potem dodawać po trochu wody. Masa powinna być dosyć gęsta.


















































Jak przyrządzić:


Ze składników ciasta zrobić kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec 3 cienkie placki.
Jeden upieczony placek ponownie włożyć do blaszki, naponczować kawą Nescą. Śmietanę, cukier i cukier waniliowy dobrze ubić. Dodać wcześniej pokrojoną w kostkę galaretkę, rodzynki, orzechy i 1/2 pokruszonego jednego placka. Teraz wlać wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, szybko i dokładnie wymieszać z masą śmietanową i całość wylać na naponczowany placek. Masę wyrównać i przyłożyć drugim kruchym plackiem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Następnie naponczować wierzchni placek. Zrobić polewę: do rondelka dać cukier, kakao, jajko i wodę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.Postawić na bardzo małym ogniu, włożyć do masy twardą schłodzoną margarynę i mieszając doprowadzić do ropuszczenia margaryny i połączenia wszystkich składników polewy. Gotową ciepłą polewę wylać na ciasto. Po zastygnięciu polewy placek posypać siekanymi orzechami wymieszanymi z wiórkami kokosowymi.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Placek dobry jest już na drugi dzień, ale najlepszy po kilku dniach kiedy orzechy i rodzynki dobrze napęcznieją, a ciasto dobrze nawilgnie. Smacznego! Przepis jest na dużą blaszkę.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.12.2005 babalo

SUUUUUUUUUUUUUUUper CIACHO!!!!!! właśnie jesteśmy w trakcie degustacji Pyszne, trochę pracochłonne, ale smak i wygląd tego ciasta wynagradza trud pracy.Bardzo efektowne i Pyszne, pyszne, pyszne ... Pokaż więcej

SUUUUUUUUUUUUUUUper CIACHO!!!!!! właśnie jesteśmy w trakcie degustacji Pyszne, trochę pracochłonne, ale smak i wygląd tego ciasta wynagradza trud pracy.Bardzo efektowne i Pyszne, pyszne, pyszne i jeszce raz pyszne!!! Spróbójcie, bo warto, nie będziecie żałować!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 11.12.2005 DAMAJANTE

Zapomniałam podpowiedzieć jeszcze dobry sposób na bezpieczne i bezproblemowe wyjmowanie placka tego i temu podobnych z blachy otóż: przed ponownym włożeniem placka do blachy składając go, na dn... Pokaż więcej

Zapomniałam podpowiedzieć jeszcze dobry sposób na bezpieczne i bezproblemowe wyjmowanie placka tego i temu podobnych z blachy otóż: przed ponownym włożeniem placka do blachy składając go, na dno blachy wkładam dużą folię z dużego wreczka foliowego tak, aby spore brzegi woreczka wystawały poza blachę , na woreczek kładę dociętą do wymiarów blaszki grubszą tekturkę dopiero teraz wkładam placek . Po ostatecznym złożeniu placka i zastygnięciu, bez problemu wyjmuję go z blaszki chwytając za brzegi folii nie kombinując jak tu wyjąć pierwszy kawałek ciasta nie niszcząc go i nie krusząc.Wykładam ciasto na deseczkę i swobodnie mogę ciast kroić.

Zgłoś 18.01.2006 mela

Dzięki za dobrą rade przy wyjmowaniu ciasta z foremki. Powinnaś to opatentować.

Zgłoś 24.04.2006 aza

przepis jest wyjątkowy muszę go wyprubować.pozdrawiam

Zgłoś 06.02.2008 Zielona

dużo grzebania i biegania a efekt powalajacy nie jest....a tych 4kolorw galaretek i tak nie widać, a tym bardziej nie czuć

Zgłoś 06.02.2008 Zielona

aa i polewa totalnie nie wyszła.. :)