Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bajaderka

Tekst i foto Ketamina 11-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.dużo

Składniki:

Biszkopt:
- 4 jaja,
- 1 szkl. mąki tortowej,
- cukier waniliowy,
- 1 szkl. cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:
- biszkopt,
- 1 szkl. kwaśnego soku pomarańczowego,
- 1 szkl. mocnej kawy z fusami,
- 3-4 łyżek kakao,
- bakalie,
- olejek pmarańczowy,
- 1 kieliszek spirytusu.

Dodatkowo:
- 30 dkg okragłych biszkoptów,
- krem do tortów,
- polewa czeoladowa.

Jak przyrządzić:

Biszkopt:
4 całe jaja miksujemy z 1 szkl. cukru i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Dodajemy szlankę mąki tortowej, proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut.

Masa:
upieczony biszkopt kruszymy, dodajemy sok pomarańczowy, kawę z fusami, kakao, bakalie, olejek oraz spirytus. Wszystko dokładnie łączymy. Sok pomarańczowy i kawę dodawać stopniowo, aby kontrolować gęstość masy.

Dno blaszki wykładamy biszkoptami. Na biszkopty kładziemy masę, krem do tortów, polewę czekoladową.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.05.2004 Andzia

czy zamiast piec biszkopt nie można by dodać okrągłych biszkoptów

Zgłoś 13.05.2004 L'akomczuch

Bardzo ciekawy przepis.Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale wynika z tego, ze ciasta sie juz nie piecze po nalozeniu masy. Ale chyba najlepiej do lodowki? Dzieki za przepis i pozdrawiam.

Zgłoś 14.05.2004 Ketamina

Oczywiście nie piecze się,przechowujemy w lodówce.

Zgłoś 04.06.2004 madzik

hmm dodaję herbatnikie, a nie biszkopty

Zgłoś 11.06.2004 anna

czy do tego fusy z kawy tez idą ?!

Zgłoś 22.01.2005 andrzelo

Spróbuje to wam napiszę,jak smakuje.

Zgłoś 18.08.2005 lasuch

na bajaderke to nie biszkopt ale kruche ciasto!

tak mnie na kursie na cukiernika uczyli.

no i bez kremu juz .tworzy sie kulki i obtacza w polewie

Zgłoś 17.10.2005 Czzzzajna

ale do bajaderek FUSY Z KAWY TEŻ????????? nie wiedziałam a czy jest to smaczne nom bo skoro FUSY to chyba nie piszcie

Zgłoś 30.11.2005 wera

ta bajaderka to chyba coś nie tak.Prawdziwa jest z kruchego ciasta

Zgłoś 23.01.2006 marzena

ten przepis wlasciwie podobny dostalam od brata,ktory uczyl sie w technikum gastronomicznym.to ciasto jest wspaniale,MOJE NAJLEPRZE!zamiast kremu do tortu jest krem karpatka,a na to polewa czeko... Pokaż więcej

ten przepis wlasciwie podobny dostalam od brata,ktory uczyl sie w technikum gastronomicznym.to ciasto jest wspaniale,MOJE NAJLEPRZE!zamiast kremu do tortu jest krem karpatka,a na to polewa czekoladowa.WYSMIENITE POLECAM W 100%

Zgłoś 02.06.2006 Anka

Smaczne. Polecam :)