Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bajaderka

Tekst i foto nutella 13-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

- 5 paczek herbatników- każda po 100g (najlepsze są Petit Beurre),
- 1 słoik dżemu śliwkowego lub wiśniowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 kostki margaryny,
- 1/3 szklanki wody,
- 100g rodzynek,
- 1 zapach rumowy lub arakowy.

Jak przyrządzić:

1. Kakao, cukier, wodę i margarynę zagotować.
2. Do lekko przestudzonej masy dodać dżem, rodzynki, 3,5 paczki połamanych herbatników i zapach.
3. Resztę herbatników rozłożyć i wyłożyć na nich masę.

Uwagi:

Należy poczekać z krjeniem bajaderki by przestygła. Ważne jest też by herbatniki do masy były połamane na małe kawałki a nie pokruszone.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.10.2004 rzodkiewka

Zgłoś 20.10.2004 rzodkiewka

Wspaniałe są te bajaderki! Więcej takich przepisów!Pozdrawiam.

Zgłoś 07.01.2005 Aluska

Masz slodkiego nica,zacheca do korzystanie z twoichprzepisow bo wiesz co dobre...:)

Zgłoś 18.02.2005 selenka22

hmmmmm.....mniam mniam!! Wszystkim bardzo smakuje! Ciekawy pomysł na deser! Ja użyłam dżemu porzeczkowego i jest pyszne! Dzięki za przepis! :)

Zgłoś 19.02.2005 Nikka

dosc szybki deser, choc trzeba troche chlodzic w lodowce,zeby calosc sie nie rozpadala i dala sie kroic

bardzo slodki, choc smaczny

wygladem nie kusi, wrecz odstrasza -musialam mo... Pokaż więcej

dosc szybki deser, choc trzeba troche chlodzic w lodowce,zeby calosc sie nie rozpadala i dala sie kroic

bardzo slodki, choc smaczny

wygladem nie kusi, wrecz odstrasza -musialam mocno zachecac rodzine, jak sprobowali, to zdania byly podzielone, mi smakowalo, choc mysle,ze sa lepsze przepisy i bede szukac dalej...

Zgłoś 01.05.2005 eee

Ciasto dobre tylko jest to przepis na małą blaszkę, a swoją drogą dobrze by było żeby podawano na jaką blachę jest dane ciasto. Ułatwiło by to bardzo pieczenie ciast.

Zgłoś 24.07.2005 jk82

No dobra,ale ile czasu to piec,bo nigdzie o tym słowa nie znalazłam.Bo to się chyba piecze prawda?

Zgłoś 26.07.2005 t

tego się nie piecze tylko wstawia do lodówiki

Zgłoś 04.08.2005 Kicaj

super :P :)

Zgłoś 18.08.2005 Małgolasek

Polecam wstawić na drugi dzień do zamrażalnika na troszkę. Przypomina smakowo lody....mniam!

Zgłoś 02.11.2005 ale tej masy

ale tej masy nie przykrywa sie herbatnikami, tylko na spód i wylewamy masę tak?

Zgłoś 12.11.2005 Balcer mr.pizza

Moze jestem facetem , ale wiem co dobre . przepis na 6(z plusem)

Zgłoś 28.09.2006 Sammy

Wspaniałe szybkie ciasto (a takie lubię) POLECAM!!!! "Sprzedałam" ;-) ten przepis mojej przyjaciólce -sąsiadce!!!!

Moi goście pochłonęłi ciasto w godzine i to tylko dla tego że ... Pokaż więcej

Wspaniałe szybkie ciasto (a takie lubię) POLECAM!!!! "Sprzedałam" ;-) ten przepis mojej przyjaciólce -sąsiadce!!!!

Moi goście pochłonęłi ciasto w godzine i to tylko dla tego że im wydzielałam

Nutella masz świetne przepisy!!!!

Zgłoś 25.10.2006 ANUSIA

CIASTO SMACZNE CHOĆ MI CHYBA NIE WYSZŁO, JEST TROCHĘ ZA MAŁO ŚCIŚNIĘTE, MAZIA, MOŻNA ŁYŻKĄ JEŚĆ. dODAŁAM OK 7 PACZEK HERBATNIKÓW

Zgłoś 06.01.2007 Sammy

Ja odałam więcej herbatników na dużą blachę odaje 2 dżemy i 11 - 12 paczek herbatników (tych wiekszych) Trzeba wyczuć proporcje bo jak dodasz np za dużo mleka lub dżem będzie rzadki to trzeba do... Pokaż więcej

Ja odałam więcej herbatników na dużą blachę odaje 2 dżemy i 11 - 12 paczek herbatników (tych wiekszych) Trzeba wyczuć proporcje bo jak dodasz np za dużo mleka lub dżem będzie rzadki to trzeba dodać więcej herbatników. Herbatniki uderzam tłuczkiem do mięsa jeszcze gdy są zapakowane - mniej okruchów i szybciej. Pozrawiam :-).