Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakaliowa kaszanka - świetne i proste

Tekst i foto .:-Julia-:. 23-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?18 złprosty45 min.?

Składniki:

150 g bakalii:
rodzynki,
morele;
200 g orzechów,
300 g kruchych ciastek:
1 duża paczka biszkoptów,
wafle,
2 paczuszki herbatników;
200 g masła,
1 szkl. cukru,
2 jaja,
2 łyżki kakao,
cukier waniliowy

Jak przyrządzić:

Posiekać składniki: bakalie, orzechy, ciastka.
Roztopić masło w dużym garnku.
Dodać do tego cukier, kakao, cukier waniliowy. Podgrzewać, mieszając (nie dać zagotować!).
Ostudzić masę, a następnie dodać do niej jaja, orzechy, bakalie, ciastka i naprawdę dobrze wymieszać (!)
Na folię wyłożyć masę, ufornować w kształt kiełbasy(;) i zawinąć. Wstawić do lodówki na 8 godzin.
Pokroić i podawać schłodzone.
Życzę smacznego! :)

Potrzebne przybory:

duży garnek,
gruba folia plastikowa (najlepiej rozcięta na prostokąt) albo czyste worki foliowe - nie za cienkie,
ewentualnie folia aluminiowa (ale kłopotliwie się z niej wyjmuje ciasto)

Jak podawać?

Schłodzone.

Uwagi:

Jest to mój hit - przepis, który jest prosty, zawsze wychodzi, nie wymaga pieczenia i wszystkim smakuje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.03.2006 agni

To rzeczywiście jest dobre. Znam to pod nazwą salceson:)Polecam.

Zgłoś 24.03.2006 Martana

Od kilku lat mam wstret do slodkosci ale ten przepis mi sie spodobal, zaryzykowalam i nie zaluje - BARDZO SMACZNE, pozdrawiam.

Zgłoś 24.03.2006 Makucha

No a co z tymi jajami? Dodać je całe do zimnej masy? Czy może tylko żółtka? I czy muszą być jajka? Jakoś od lat nie mam zaufania do surowych jaj i staram się ich unikać...

Zgłoś 24.03.2006 Iwona

JUż kiedyś złapałam salmonellę - ktoś mnie poczęstował sernikiem na zino. Trochę się boję. A mam ochotę, bo uwielbiam bakaliowe rozmaitości.

Co myślicie o jajkach ze sklepu?

... Pokaż więcej

JUż kiedyś złapałam salmonellę - ktoś mnie poczęstował sernikiem na zino. Trochę się boję. A mam ochotę, bo uwielbiam bakaliowe rozmaitości.

Co myślicie o jajkach ze sklepu?

Zgłoś 31.03.2006 .:Julia:.

Jajka wrzucasz całe (za wyjątkiem skorupek ;) ).

Bez nic się nie obejdzie, bo masa musi sie jakoś trzymać.

Ja używam tych ze sklepu i póki co nic mi nie dolega - ale wiadomo, trzeb... Pokaż więcej

Jajka wrzucasz całe (za wyjątkiem skorupek ;) ).

Bez nic się nie obejdzie, bo masa musi sie jakoś trzymać.

Ja używam tych ze sklepu i póki co nic mi nie dolega - ale wiadomo, trzeba uważać na wszystko.

Zgłoś 20.04.2006 słoneczko

Jeśli boicie się surowych jajek to przed użyciem zanurzcie je na kilka sekund (dosłownie kilka, bo jak się zagapicie to białko może zacząć się ścinać) we wrzątku. Ja tak robię od lat... Podobno ... Pokaż więcej

Jeśli boicie się surowych jajek to przed użyciem zanurzcie je na kilka sekund (dosłownie kilka, bo jak się zagapicie to białko może zacząć się ścinać) we wrzątku. Ja tak robię od lat... Podobno salmonella nie ma szans :D

Zgłoś 07.10.2006 Gorzka

masło nie chciało mi się połączyć z resztą masy...

Zgłoś 26.10.2006 Moniiiii

Mozna odciąc góre od butelki PET i tam to wsadzic. Jak zastygnie rozciąc butelke . Bedzie miało ładny kształt.

Zgłoś 15.12.2006 ebo

Miałam kiedyś przepis na taki salceson- ale to była kakaowo-mleczna tłusta galaretka, a w niej bakalie, kruszone ciastka, jabłka w kostkę. Zastygało w butelce plastikowej.

Przepis zgubiła... Pokaż więcej

Miałam kiedyś przepis na taki salceson- ale to była kakaowo-mleczna tłusta galaretka, a w niej bakalie, kruszone ciastka, jabłka w kostkę. Zastygało w butelce plastikowej.

Przepis zgubiłam, niestety.