Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażan faszerowany

Tekst i foto Ania 25-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
110 złprosty20 min.średnia

Składniki:

20 dag bakłażana,
10 dag cielęciny skręconej ugotowanej,
6 dag papryki pokrojonej w kostkę,
10 dag sera feta,
sól,
pieprz,
1 jajko surowe,
2 plastry mozzarelli,
pomidorki koktajlowe,
sałata,
bazylia

Jak przyrządzić:

Kroimy 4 plastry bakłażana grubośći 2 cm,
robimy farsz: ser feta, paprykę, cielęcinę i przyprawy mieszamy,
plastry bakłażana obtaczamy w jajku,
następnie układamy na plastrach bakłażana uformułowane z farszu "kotleciki" i przykrywamy kolejnymi plastrami bakłażana.
Następnie zapiekamy w piekarniku 10 minut w temperaturze 100 stopni,
po zapieczeniu na wierzch bakłażana kładziemy po plasterku mozzarelli.
Zapiekamy jeszcze 5 minut.
Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, sałatą i bazylią swieżą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.07.2006 Magda

Moim zdaniem 15 minutowe pieczenie grubego plastra bakłażana to zdecydowanie za krótko. Bakłażan smakuje najlepiej, gdy jest mięciutki... a po 15-tu minutach niestety, ale taki nie będzie. Poza ... Pokaż więcej

Moim zdaniem 15 minutowe pieczenie grubego plastra bakłażana to zdecydowanie za krótko. Bakłażan smakuje najlepiej, gdy jest mięciutki... a po 15-tu minutach niestety, ale taki nie będzie. Poza tym - przepis bardzo dobry, zrobiłam wersję bezmięsną - pychota :) Warto zapiec wszystko jeszcze z sosem ze świeżego pomidorka i tymianku, a przed podaniem polać odrobiną jogurtowego z czosnkiem.

Zgłoś 19.10.2006 gosiaczek

Nie robilam jeszcze, ale brzmi interesujaco... Jesli chodzi o baklazana, to mysle ze warto go pokroic w plastry, osolic, odstawic na 15 min - wtedy puszczaja nadmiar wody; mozna tez je uzmazyc o... Pokaż więcej

Nie robilam jeszcze, ale brzmi interesujaco... Jesli chodzi o baklazana, to mysle ze warto go pokroic w plastry, osolic, odstawic na 15 min - wtedy puszczaja nadmiar wody; mozna tez je uzmazyc obtoczone w jajku i bulce tartej z parmesanem, dopiero pozniej faszerowac i zapiekac z serem - pycha!

Zgłoś 13.02.2007 aska

a co to jest cielecina skrecona?

Zgłoś 02.12.2007 Kutaflet

I jak to sie niby podaje - DOODBYTNICZO??