Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażan na przystawkę

Tekst i foto czarna 20-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-410-12 złprosty30-40 min.-

Składniki:

1 bakłażan, olej, 4 świeże pomidory, 4 ząbki czosnku, oliwa 4 łyżki, sól, mięta świeża lub suszona

Jak przyrządzić:

Bakłażana kroimy w plastry, solimy i czekamy, aż puści wodę, później obsmażamy na patelni i odkładamy na ręcznik papierowy. Pomidory sparzamy w gorącej wodzie i ściągamy skórę, kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z oliwą i solą. Bakłażana układamy na talerzu, sypiemy pomidora na każdy plaster i polewamy oliwą z czosnkiem. Można udekorować świeżą miętą lub posypać suszoną. Pychota, polecam.

Jak podawać?

Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.04.2006 Makucha

Bardzo dobra przystawka! Ja posypuję natką pietruszki lub kolendrą bo nie przepadam za miętą i też wybornie smakuje.

Zgłoś 31.05.2006 ania

a co to takiego baklazan

Zgłoś 03.08.2006 rstonka

aniu bakłażan to inaczej gruszka miłości.

Zgłoś 13.06.2008 coteczka

kochani bakłażan potocznie zwany oberżyną jest bardzo dobry,po grecku zwany melizana,smacznego!

Zgłoś 22.08.2008 mija

autorka zapomniała dodać, że bakłażana należy wydrążyć jak kabaczka:)

Zgłoś 20.10.2009

bakłażana sie nie drąży ;)