Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażan panierowany

Tekst i foto mysia 22-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-48 złprosty25 min.średnia

Składniki:

W zależności od planowanej ilości - na 2 osoby starczy 1 średni bakłażan, 2 jaja, panierka do drobiu, sól, chili w proszku, oliwa lub olej do smażenia

Jak przyrządzić:

Bakłażana umyć, odciąć ogonek, pokroić w półcentymetrowe plastry (nie grubsze, bo się nie przesmażą). Ułożyć w misce, posypać delikatnie solą, odstawić na 10-15 minutek, żeby puściły sok. Po tym czasie odlać sok, plastry bakłażana panierować jak schabowe w jaju i panierce do drobiu (najlepiej 2-warstwowo ;-) ). Smażyć na złotobrązowo na mocno gorącej oliwie na małym ogniu, żeby nie spalić panierki.
Smacznego!!!

Uwagi:

Najlepiej smakuje prosto z patelni, ale na zimno, np. na drugi dzień (jak dożyje - u mnie tak podany bakłażan znika w 15 minut) też jest wysmienity. Polecam jako alternatywę dla dania mięsnego - prawie tak samo sycące.
Zamiast bakłażana można w ten sam sposób potraktować cukinię;-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.04.2006 kuchareczka

no napewno pycha-pomidory w ten sam sposób usmażone tez są świetne <yes>

Zgłoś 22.08.2010 nolim

Mi wyszło niedobre....:(