Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażan z mięskiem

Tekst i foto margotka 26-07-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
210 złprosty45 min.-

Składniki:

1 duży bakłażan (dwie porcje), 0,5 kg mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe), 4 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu pomidorowego (może być keczup:); sól; pieprz; czerwona papryka (łyżka słodkiej, łyżeczka ostrej); jogurt naturalny.

Jak przyrządzić:

Mięsko mielone podsmażamy 5 minut na patelni (może być na tłuszczu ale minimalnie); dodajemy na koniec wszystkie przyprawy - ilość wedle uznania, czosnek z praski jako ostatni dodajemy do mięsa. Bakłażana kroimy na pół i wydłubujemy środek - tak aby jeszcze na brzegach zostało rzecz jasna - jakieś 1,5-2 cm. Wkładamy farsz do bakłażana i przykrywamy folią srebrną, pieczemy już w nagrzanym piekarniku 35 minut - bakłażan musi być miękki - można opcjonalnie posypać na koniec pieczenia żółtym serem. Tak gotowego bakłażana już na talerzu wydłubujemy ze skórki na talerz i polewamy jogurtem naturalnym, naprawdę rewelacja i polecam wszystkim!

Potrzebne przybory:

Folia aluminiowa, piekarnik i coś na czym to pieczemy.

Jak podawać?

Wedle uznania.

Uwagi:

Najlepiej jak kupujemy bakłażana, to zwróćmy uwagę na jego "konsystencję", lepszy taki nieco bardziej twardy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.08.2010 Kinga

Mmmmm uwielbiam bakłażany w absolutnie każdej postaci... Na pewno spróbuję, Dzięki za super przepis! Pozdrawiam

Zgłoś 19.09.2010 bez

a co robimy z wydlubanym srodkiem baklazana? moze pokroic go drobno i wymieszac z farszem miesnym na patelni?