Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i ricottą

Tekst i foto Basia Nowak 26.09.2013

Pyszne, wegetariańskie roladki. Roladki z bakłażana, zapiekanego z serem ricotta i szpinakiem to pomysł na wegetariańskie danie główne. Potrawa jest wyjątkowo łatwa i szybka w wykonaniu, a jej dodatkowym plusem jest fakt, że jedna porcja zawiera około 380 kcal.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złśredni45 min.niska

Składniki:

1 średniej wielkości bakłażan, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 200 g szpinaku, 125 g ricotty, gałka muszkatołowa, zielone pesto, tarty parmezan, garść orzeszków piniowych, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umyj bakłażan i pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Posmaruj plastry oliwą z oliwek i wyłóż na blachę. Piecz z każdej strony do miękkości przez około 15-20 minut. W tym czasie szpinak sparz w durszlaku, a następnie odsącz nadmiar wody. Wymieszaj z ricottą i gałką muszkatołową. Dodaj pieprzu i soli do smaku. Na każdy plaster bakłażana nakładaj farsz i zwijaj w roladki. W naczyniu żaroodpornym nałóż pesto, następnie roladki i ponownie odrobina pesto oraz orzeszki piniowe. Posyp startym parmezanem. Piecz przez 20-25 minut.

Jak podawać?

Udekoruj danie świeżą bazylią i dodatkową warstwą sera.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.11.2013 gość

No rzeczywiście, 380kcal to tyle co nic. Półtora pączka.

Zgłoś 26.09.2013 gość

az slinka cieknie.... poprosze wiecej taki przepisow...

Zgłoś 26.09.2013 gość

uwielbiam takie lekkie posiłki!

Zgłoś 09.03.2014 gość

wystarczy mniej parmezanu i kalorycznosc spadnie o polowe

Zgłoś 26.03.2014 gość

smażony baklazan jest najlepszy,nie przepadam za wloskim przepisem na kwaśno

Zgłoś 26.03.2014 gość

smażony baklazan jest najlepszy,nie przepadam za wloskim przepisem na kwaśno

Zgłoś 14.04.2014 MAGDA

jak mozna 15-20 min opiekac bakłażana?? NIECH MI KTOS ODPOWIE PO CO???

Zgłoś 14.04.2014 MAGDA

szpinak koniecznie kilkanaście sekund podpiecz z czosnkiem> i do roladki dodaj ser feta

SMACZNEGO:))

Zgłoś 11.05.2014 Annka

Ja na co dzień mam catering Perfect Diet i bardzo często jadam bakłażana czy szpinak, ale razem w połączeniu jeszcze z ricotta - ciekawe:)

Zgłoś 12.05.2014 winoiser_com

z ricottą, mniamm.... fajny przepis, a ricottę polecam zrobić taką domową wg http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/

Zgłoś 14.05.2014 gość

Czym można zastąpić riccotę?

Zgłoś 21.05.2014 gość

Dziś o północy twoja prawdziwa miłość zauważy, że| Cię kocha.| Coś ładnego jutro miedzy 13-16 się zdarzy w Twoim| życiu, obojętnie gdzie będziesz w domu, przy| telefonie albo w szkole.| Jeśli za... Pokaż więcej

Dziś o północy twoja prawdziwa miłość zauważy, że| Cię kocha.| Coś ładnego jutro miedzy 13-16 się zdarzy w Twoim| życiu, obojętnie gdzie będziesz w domu, przy| telefonie albo w szkole.| Jeśli zatrzymasz ten łańcuszek, nie podzielisz się| tą piękną historią - to nie znajdziesz szczęścia w| 10 najbliższych związkach, nawet przez 10 lat.| Jutro rano ktoś Cię pokocha.| Stanie się to równo o 12.00.| Będzie to ktoś znajomy.| Wyzna Ci miłość o 16.00|Jeśli ci się nie uda wysłać tego do 20 komentarzy zostaniesz na zawsze sam\sama\Dziś o północy twoja prawdziwa miłość zauważy, że| Cię kocha.

Zgłoś 03.06.2014 gość

Zastanawiam sie,czy autorka posta kiedykolwiek probowala przyzadzic ten przepis.Jesli nie,to prosze sprobowac,a potem poprawic bledy.

Zgłoś 09.07.2014 beats by dre executive review cnet

List of great things to do to discover babyliss well before you're left out.

beats by dre executive review cnet http://www.hekmarket.com/beats-by-dre-wireless-c-8.html

Zgłoś 14.07.2014 gość

Pyszne i lekkie danie, własnie je zrobiłam ale z serem Pilos typu włoskiego, roladki są pyszne.

Zgłoś 27.10.2014 Ariya

Ja zamiast Ricotty użyłam polskiego odpowiednika - serka Capri od OSM Sierpc. Już od dłuższego czasu go używam i jestem z niego bardzo zadowolona :)

Zgłoś 19.12.2014 Stopa Lenina

Lubię to nadziać na bolca i opiekać... mmmm

Zgłoś 21.01.2016 gość

Jesli ricotta to tylko swojska domowa i inne sery tutaj http://blog.winoiser.com

Zgłoś 16.03.2016 wege

ja robię od dawna identycznie :) tylko zamiast ricotty daje mój ulubiony naturalny Bileuch lekki

Zgłoś 07.08.2016 fifa 17 coins for sale

Nobody can do a better job than you.

fifa 17 coins for sale http://somdmda.org/fifa_17_david_silva_rating_prediction

Zgłoś 29.08.2016 Guest

http://www.onet.pl/

[url]http://www.onet.pl/[/url]

http://www.onet.pl/

Zgłoś 13.02.2017 marga983

wyglada smakowicie :) ja bym do tego jeszcze chetnie dorzuciła mozzarellę, Zott ma najlepszą :)

Zgłoś 08.05.2017 gośćagata

uwielbiam bakłażany z gila do tego jakieś mięsko i musztarda miodowa , głównie mam z Ogródka dziadunia najsmaczniejsza i bez zbędnych dodatków :)

Zgłoś 09.06.2017 agata

uwielbiam bakłażana, szczególnie teraz gdy jest okres griowy. Bardziej czasem mam ochotę na cukinię czy bakłażana niż na miesko ale ketchup i musztarda zawsze musi być. Ostatnio kupiłam fajne do... Pokaż więcej

uwielbiam bakłażana, szczególnie teraz gdy jest okres griowy. Bardziej czasem mam ochotę na cukinię czy bakłażana niż na miesko ale ketchup i musztarda zawsze musi być. Ostatnio kupiłam fajne dodatki z ogródka dziadunia .

Zgłoś 24.10.2017 mirka

Można go moczyć przed wszystkim w bulionie z przyprawami np. tym z butelki od Krakusa. Tak trzymać kilka godzin to potem jest dużo smaczniejszy :)