Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i ricottą

Tekst i foto Basia Nowak 26.09.2013

Pyszne, wegetariańskie roladki. Roladki z bakłażana, zapiekanego z serem ricotta i szpinakiem to pomysł na wegetariańskie danie główne. Potrawa jest wyjątkowo łatwa i szybka w wykonaniu, a jej dodatkowym plusem jest fakt, że jedna porcja zawiera około 380 kcal.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złśredni45 min.niska

Składniki:

1 średniej wielkości bakłażan, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 200 g szpinaku, 125 g ricotty, gałka muszkatołowa, zielone pesto, tarty parmezan, garść orzeszków piniowych, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umyj bakłażan i pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Posmaruj plastry oliwą z oliwek i wyłóż na blachę. Piecz z każdej strony do miękkości przez około 15-20 minut. W tym czasie szpinak sparz w durszlaku, a następnie odsącz nadmiar wody. Wymieszaj z ricottą i gałką muszkatołową. Dodaj pieprzu i soli do smaku. Na każdy plaster bakłażana nakładaj farsz i zwijaj w roladki. W naczyniu żaroodpornym nałóż pesto, następnie roladki i ponownie odrobina pesto oraz orzeszki piniowe. Posyp startym parmezanem. Piecz przez 20-25 minut.

Jak podawać?

Udekoruj danie świeżą bazylią i dodatkową warstwą sera.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.01.2009 no cóż

Niby fajnie tylko ... jak to podawać ? Kroić w plastry ? Bardzo watpię aby udało się przełozyć je na talerz w formie apetycznie wygladającej.

Zgłoś 26.01.2009

Podawać tak jak na zdjęciu. Chyba widać.

Zgłoś 26.10.2009 grazyna

Lepiej jest pokroic nalesnik w slupki 3-4 cm i ustawic w naczyniu zaroodporny i wtedy zalac i zapiec w piekarniku.Lepiej sie wyciaga i nie rozwalaja sie gdy podaje sie na talerz.Tak jest w moim... Pokaż więcej

Lepiej jest pokroic nalesnik w slupki 3-4 cm i ustawic w naczyniu zaroodporny i wtedy zalac i zapiec w piekarniku.Lepiej sie wyciaga i nie rozwalaja sie gdy podaje sie na talerz.Tak jest w moim przypadku.Ja nalesniki robie z ciemnej maki.Do tego jako nadzienie daje szynke i kapuste kiszona.Wszystko zalewam bulionem wymieszanym ze smietana.Pozdrawiam...

Zgłoś 02.09.2009 ziojo

,,Aby przygotować ciasto naleśnikowe miksujemy mąkę z jajkiem oraz mlekiem i wodą.

Na koniec wlewamy do ciasta olej, wsypujemy sól i jeszcze raz miksujemy."

jest to przepis nie ... Pokaż więcej

,,Aby przygotować ciasto naleśnikowe miksujemy mąkę z jajkiem oraz mlekiem i wodą.

Na koniec wlewamy do ciasta olej, wsypujemy sól i jeszcze raz miksujemy."

jest to przepis nie na naleśniki lecz podeszwy,

nalesniki:

białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczypta soli, nastepnie dodajemy żółtka, i do takiej masy dodajemy na raz mleko i mąkę. ... ale jak kto woli.

Zgłoś 11.09.2009 ja

wiecie co, ale macie problemy!!!:-))))

chyba każdy wie jak robić naleśniki, żeby mu smakowały tak?to co się czepiacie!!!!

A z tym podawaniem jak ktoś ma problem to niech się nie bier... Pokaż więcej

wiecie co, ale macie problemy!!!:-))))

chyba każdy wie jak robić naleśniki, żeby mu smakowały tak?to co się czepiacie!!!!

A z tym podawaniem jak ktoś ma problem to niech się nie bierze za gotowanie, skoro sobie nie radzi z tak błachymi rzeczami!!!!