Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i ricottą

Tekst i foto Basia Nowak 26.09.2013

Pyszne, wegetariańskie roladki. Roladki z bakłażana, zapiekanego z serem ricotta i szpinakiem to pomysł na wegetariańskie danie główne. Potrawa jest wyjątkowo łatwa i szybka w wykonaniu, a jej dodatkowym plusem jest fakt, że jedna porcja zawiera około 380 kcal.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złśredni45 min.niska

Składniki:

1 średniej wielkości bakłażan, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 200 g szpinaku, 125 g ricotty, gałka muszkatołowa, zielone pesto, tarty parmezan, garść orzeszków piniowych, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umyj bakłażan i pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Posmaruj plastry oliwą z oliwek i wyłóż na blachę. Piecz z każdej strony do miękkości przez około 15-20 minut. W tym czasie szpinak sparz w durszlaku, a następnie odsącz nadmiar wody. Wymieszaj z ricottą i gałką muszkatołową. Dodaj pieprzu i soli do smaku. Na każdy plaster bakłażana nakładaj farsz i zwijaj w roladki. W naczyniu żaroodpornym nałóż pesto, następnie roladki i ponownie odrobina pesto oraz orzeszki piniowe. Posyp startym parmezanem. Piecz przez 20-25 minut.

Jak podawać?

Udekoruj danie świeżą bazylią i dodatkową warstwą sera.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.05.2010 ełczanka

zdrowsze bez bułki tartej, tylko płatki kukurydziane.

Jedzonko super:)

Zgłoś 05.08.2010 monia

przepyszne:) teraz serwujemy na każdej imprezie i zawsze znika w pierwszej kolejności

Zgłoś 23.05.2011 FRances

Pyszneeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!Wszyscy pochalaniali jeden faworekza drugim :D A sos,mmmmmmmmmmmm :P

Polecam jak najbardziej!!!!!!

Zgłoś 13.05.2010 maja

super są te faworki.ja zrobiłam z piersi kurczaka ale naprawde rewela a sos palce lizac :)

Zgłoś 13.05.2010 nikt ważny

zastanawia mnie do czego uzyc te 1/2 szkl. oleju. Jesli smazymy "w głebokim oleju" to raczej 1/2 szkl. nie wystarczy

Zgłoś 13.05.2010 Raz Putin

Nikt Ważny,

oj czepiasz się, smażymy po jednym w żaroodpornej szklance, najpierw pierwszą połowę, potem drugą i tyle, na Marnej Olywce wszystko jest możliwe!

Zgłoś 13.05.2010 mag125

bardzo dobre:)

Zgłoś 15.05.2010 Maryna

Proponuje podsmażyć jeszcze trzecia połowę,bedzie dodatkowa porcja..

Zgłoś 15.05.2010 pokemon1410

Dzisiaj robiłem rewelacja zwłaszcza sosik .

pozdrawiam

Zgłoś 24.05.2010 ona

jedzonko palce lizać, a sosik rewelacja

Zgłoś 06.12.2012 gość

U mnie takie faworki robimy przy okazji różnych imprez już od kilku lat.Z reguły robię jednak z piersi kurczaka a nie indyka,i najlepiej smakują smażone na maśle klarowanym.Do tego dwa sosy-diab... Pokaż więcej

U mnie takie faworki robimy przy okazji różnych imprez już od kilku lat.Z reguły robię jednak z piersi kurczaka a nie indyka,i najlepiej smakują smażone na maśle klarowanym.Do tego dwa sosy-diabelski REWELKA i jogurtowo-majonez z czosnkiem. POLECAM