Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i ricottą

26.09.2013

Pyszne, wegetariańskie roladki. Roladki z bakłażana, zapiekanego z serem ricotta i szpinakiem to pomysł na wegetariańskie danie główne. Potrawa jest wyjątkowo łatwa i szybka w wykonaniu, a jej dodatkowym plusem jest fakt, że jedna porcja zawiera około 380 kcal.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złśredni45 min.niska

Składniki:

1 średniej wielkości bakłażan, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 200 g szpinaku, 125 g ricotty, gałka muszkatołowa, zielone pesto, tarty parmezan, garść orzeszków piniowych, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umyj bakłażan i pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Posmaruj plastry oliwą z oliwek i wyłóż na blachę. Piecz z każdej strony do miękkości przez około 15-20 minut. W tym czasie szpinak sparz w durszlaku, a następnie odsącz nadmiar wody. Wymieszaj z ricottą i gałką muszkatołową. Dodaj pieprzu i soli do smaku. Na każdy plaster bakłażana nakładaj farsz i zwijaj w roladki. W naczyniu żaroodpornym nałóż pesto, następnie roladki i ponownie odrobina pesto oraz orzeszki piniowe. Posyp startym parmezanem. Piecz przez 20-25 minut.

Jak podawać?

Udekoruj danie świeżą bazylią i dodatkową warstwą sera.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.11.2010 dziadek

No to teraz "kóhareczka" oszaleje ze szczęścia.

Szkoda tylko że nie ma w tym ani kawałka patisona:(.

Zgłoś 26.11.2010 patison

jestem zamaskowany, w smietance greckiej zaraz pod owocami

Zgłoś 26.11.2010 Aggie

Pani Danko

"bardziej zapobiegliwi" to moze sobie i nazbierali jagód, malin i - uwaga - nawet ze dwa litrowe sloiki leśnych poziomek, ale kto by to mrozil. Marnotrawstwo jakies. <... Pokaż więcej

Pani Danko

"bardziej zapobiegliwi" to moze sobie i nazbierali jagód, malin i - uwaga - nawet ze dwa litrowe sloiki leśnych poziomek, ale kto by to mrozil. Marnotrawstwo jakies.

A tak dobre winko sie szykuje. Blue, mam nadzieję, że jakieś zimowe dni będą mialy dla Ciebie smak jagód, poziomek i malin, ale... nie w tej postaci, co proponuje Danka:-)

No to co. Likęt!!! Pijemy?

Zgłoś 07.12.2010 wkuchnizosi.pl

O niech mnie! Pyszności.