Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i ricottą

Tekst i foto Basia Nowak 26.09.2013

Pyszne, wegetariańskie roladki. Roladki z bakłażana, zapiekanego z serem ricotta i szpinakiem to pomysł na wegetariańskie danie główne. Potrawa jest wyjątkowo łatwa i szybka w wykonaniu, a jej dodatkowym plusem jest fakt, że jedna porcja zawiera około 380 kcal.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złśredni45 min.niska

Składniki:

1 średniej wielkości bakłażan, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 200 g szpinaku, 125 g ricotty, gałka muszkatołowa, zielone pesto, tarty parmezan, garść orzeszków piniowych, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umyj bakłażan i pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Posmaruj plastry oliwą z oliwek i wyłóż na blachę. Piecz z każdej strony do miękkości przez około 15-20 minut. W tym czasie szpinak sparz w durszlaku, a następnie odsącz nadmiar wody. Wymieszaj z ricottą i gałką muszkatołową. Dodaj pieprzu i soli do smaku. Na każdy plaster bakłażana nakładaj farsz i zwijaj w roladki. W naczyniu żaroodpornym nałóż pesto, następnie roladki i ponownie odrobina pesto oraz orzeszki piniowe. Posyp startym parmezanem. Piecz przez 20-25 minut.

Jak podawać?

Udekoruj danie świeżą bazylią i dodatkową warstwą sera.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.09.2013 gość

Tia, a jak gotować mleko skondensowane przez 3 h, żeby się nie spaliło? Jak mam stać przy nim przez 3 h i ciągle mieszać to już wolę kupić twixa albo rozpuścić jakieś krówki.

Zgłoś 16.09.2013 mleka nie wylewa się z puszki tylko puszke z mlekiem wrzucasz do wody i gotujeszgość

mleka nie wylewa się z puszki tylko puszke z mlekiem wrzucasz do wody i gotujeszgość

Zgłoś 16.09.2013 gość

Gotujemy puszkę w garnku bez otwierania.

Zgłoś 19.09.2013 gość

Albo kupujemy w puszce gotową 'krówkę' ;)

Zgłoś 19.09.2013 gość

a jak już otwieramy, to musi być ostudzone, bo wybuchnie

Zgłoś 20.09.2013 gość A.

Hmm a jest takie coś jak mleko skondensowane toffi?? Nie widziałam takiego. A rzeczywiście można to mleko zastąpić krówką w puszce i to będzie to samo?? Krówkę też się podgrzewa czy od razu jest... Pokaż więcej

Hmm a jest takie coś jak mleko skondensowane toffi?? Nie widziałam takiego. A rzeczywiście można to mleko zastąpić krówką w puszce i to będzie to samo?? Krówkę też się podgrzewa czy od razu jest gotowa do polania (trochę szkoda mi gazu 3h używać )??

Zgłoś 21.09.2013 gość

Można kupić kg krówek i rozpuścić też w misce z wrzącą wodą włożyć drugą miskę z krówkami

Zgłoś 21.09.2013 mimi

pamietajcie, ze podczas gotowania puszki musi byc ona przykryta woda, bo moze.... wybuchnac:)

Zgłoś 22.09.2013 gość

czasem.........organizm , nie trawi mąki , cukru , soli .......reakcja obronna ; otyłość i cukrzyca !!!

Zgłoś 21.09.2013 KASIA

dajcie spokój z tym mlekiem skondensowanym,po co tracić pieniądze i czas na 3 h gotowania skoro ten sam produkt gotowy można otrzymać pod nazwą 'masa krówkowa' :) wystarczy otworzyć le... Pokaż więcej

dajcie spokój z tym mlekiem skondensowanym,po co tracić pieniądze i czas na 3 h gotowania skoro ten sam produkt gotowy można otrzymać pod nazwą 'masa krówkowa' :) wystarczy otworzyć lekko puszkę i wstawić do gorącej wody,aby była bardziej lejąca :)

Zgłoś 22.09.2013 gość

kupna masa krówkowa blee!! czy ktoś czytał jej skład??? wole samemu zrobić taką mase z mleka skondensowanego słodkiego poprzez gotowanie

Zgłoś 23.09.2013 gość

troche mało wychodzi z tego i do tego 300 min przygotowania za duzo zachodu jak na kilka batoników. Lepiej zrobic ciasto jogurtowe ze sliwkami mniej kalorii i 15 min roboaty a potem tylko piekar... Pokaż więcej

troche mało wychodzi z tego i do tego 300 min przygotowania za duzo zachodu jak na kilka batoników. Lepiej zrobic ciasto jogurtowe ze sliwkami mniej kalorii i 15 min roboaty a potem tylko piekarnik film i mozna delektowac sie zapachem a trosze pozniej sma

Zgłoś 24.09.2013 gość

ile to pol szklanki masła????????

Zgłoś 03.01.2015 gość W.

Myślę że mojemu tacie się spodoba polecam pyszne

Zgłoś 27.02.2016 gość

O to super przepis, ale ja dodałabym inną masę np z helio orzechową z kawałkami orzeszków. Do tego np masa budyniowa i wydaje mi się, że było by smaczniejsze i szybsze w wykonaniu.