Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażany faszerowane a mi manera

Tekst i foto noa 10-02-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złbardzo trudny25-30 min.dużo

Składniki:

- 2 równej dlugosci i grubosci baklazany,
- mieso mielone,
- sól,
- pieprz czarny mielony,
- bulka tarta,
- olej do smazenia,
- wino wytrawne biale,
- woda,
- czosnek.

Jak przyrządzić:

Baklazany umyc przekroic na 2 równe polówki,srodki wydrazyc lyzeczka,zostawiajac troche miazszu.
Mieso wymieszac ze zmielonymi srodkami z baklazanu, przepuszczonym przez praske czosnkiem, sola i pieprzem.
Nakladac w srodek baklazanów do wyrównania z wysokoscia warzywa.
Posypac wierzch równimiernie bulka tarta i przyklepac.
Smażyc nadzieniem do dolu na zloty kolor,odwrócic podlac winem,gdy wyparuje alkohol dodac wody,przykryc i dusic do miekkosci baklazanów.

Potrzebne przybory:

Deseczka, nóz, lyzeczka, patelnia, ew. nitka do zwiazania.

Jak podawać?

Na cieplo z ziemniaczkami w calosci polana wlasnym sosikiem.

Uwagi:

Dla smakoszy sera przed koncem duszenia posypac obficie serkiem.

Czas przygotowania:

Baklazany ulozyc ciasno by w trakcie sie nie pootwieraly(lub zwiazac leciutko nitka).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.08.2005 psota

no moment ... to albo smażymy nadzieniem do dołu albo je zwiazujemy nitka ... bo teraz to juz nic nie rozumiem ...

Zgłoś 16.08.2005 musz-elka@o2.pl

Robię to trochę inaczej.

Mielone mięso obsmarzam lekko na patelni zmieszane z miąszm bakłażana, przyprawiam pieprzem ziołowym i czarnym pieprzem, potem wypełniam środek, związuje i duszę ... Pokaż więcej

Robię to trochę inaczej.

Mielone mięso obsmarzam lekko na patelni zmieszane z miąszm bakłażana, przyprawiam pieprzem ziołowym i czarnym pieprzem, potem wypełniam środek, związuje i duszę jak w podanym przepisie.

Przepis jest dobry, polecam.

Zgłoś 17.04.2007 Beata

Psota uwazasz, ze baklazana zwiazanego nitka nie mozna smazyc nadzieniem do dolu?

Zgłoś 18.06.2013 gość

I see, I spuspoe that would have to be the case.

Zgłoś 18.06.2013 gość

Four score and seven minutes ago, I read a sweet atricle. Lol thanks

Zgłoś 07.06.2014 goÅÄ

uS8mVq kcgxyziglcdz, [url=http://jkapdayupbpw.com/]jkapdayupbpw[/url], [link=http://sakecyfiewyx.com/]sakecyfiewyx[/link], http://qzgtopbpeltd.com/