Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażany faszerowane szpinakiem i fetą.

Tekst i foto wolek68 22-08-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty35 min.-

Składniki:

2 bakłażany,
250g sera feta,
1 cebula,
1 jajko,
100g sera żółtego,
sok z cytryny,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka,
sos tzatziki.

Jak przyrządzić:

Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć i skropić sokiem z cytryny. Opiekać 15min. w piekarniku skórką do góry na oliwie. Przyrządzić farsz: cebulę zeszklić na oliwie, dodać szpinak i dusić aż będzie miękki. Dodać pokruszony ser feta,jajko i czosnek. Po odparowaniu przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i papryką.
Farszem wypełnić połówki bakłażana i piec kolejne 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Po 15 minut posypać startym serem i piec 5 min.
Podawać polane greckim sosem tzatziki.

Jak podawać?

Podawać od razu na gorąco,polane sosem greckim tzatziki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.09.2008 ,

a ile tego szpinaku, bo w przepisie nie ma podaj ilości?

Zgłoś 28.11.2008 wolek68,

Ja kupuje szpinak ugotowany i zamrożony z śmietaną 250g.