Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażany nadziewane

Tekst i foto bromba 06-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- 4-5 ładne, duże i świeże bakłażany,
- 25 dag mielonej wołowiny,
- 25 dag mielonej wieprzowiny,
- 1 sucha bułka,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, papryka.

Jak przyrządzić:

Bakłażany myjemy i obieramy, rozcinamy wzdłuż na pół. Ostrą łyżką wydrążamy środki. Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy wydrążone środki bakłażanów, namoczoną w mleku, wyciśniętą bułkę, cebulę i wszystko to mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dla pikanterii możemy dodać odrobinę pasty sardelowej. Masą tą napełniamy wydrążone bakłażany. Brytfankę smarujemy masłem lub oliwą i układamy w niej, dokładnie jeden obok drugiego, bakłażany. Nadzienie posypujemy tartym serem, a na samym wierzchu układamy kawałeczki masła. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170ºC.

Jak podawać?

Z pieczywem lub ryżem. :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.08.2004 MaryNata

Też faszeruję bakłażany, ale mielone podsmażam najpierw z przyprawami i przecierem pomidorowym (lub pomidorami) i nie dodaje już jajka ani bułki, tylko świeżą w kosteczkę pokrojoną zieloną papr... Pokaż więcej

Też faszeruję bakłażany, ale mielone podsmażam najpierw z przyprawami i przecierem pomidorowym (lub pomidorami) i nie dodaje już jajka ani bułki, tylko świeżą w kosteczkę pokrojoną zieloną paprykę, i co mi tam wpadnie w ręce.

Zgłoś 20.04.2006 wilka

ja do mielonego miesa scieram na grubych oczkach pieczarki i dodaje pomidory (cos a'la Bolognese) i mieszam z ryzem (pol na pol, albo wiecej miesa)= pelne danie:))