Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażany

Tekst i foto justineee 02-12-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty15 min.średnio

Składniki:

- bakłażan średni,
- cebula,
- czosnek,
- puszka pomidorów,
- mozarella (prawdziwa, nie żółty ser).

Jak przyrządzić:

Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy razem z czosnkiem, kiedy się zrobi szklista dodajemy pomidory (całą puszkę wraz z sosem)i dusimy, aż wszystko się połączy w gęstą papkę.
Bakłażany kroimy w krążki o szerokości ok. pól centymetra. Maczamy napierw w mące a póżniej w jajku (przprawionym solą i pieprzem) i smazrymy na patelni. Na te usmażone krążki kładziemy przygotowany sos i kawałek mozzarelli i wkłdamy do piekarnika lub mikroweli. Pieczymy, aż ser się rozpuści. Podajemy ciepłe.
Pychaaaaaaaaaaaaaaaa!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.03.2003 Zbyszek

To z tym soleniem to mus. Bez posolenia i sciągnięcia ręcznikeim są gorzkawe.

A oliwę piją ten typ tak ma, ostatnio robie tak, na plaster surowy leje 2 krople oliwy i smaże na patelni tef... Pokaż więcej

To z tym soleniem to mus. Bez posolenia i sciągnięcia ręcznikeim są gorzkawe.

A oliwę piją ten typ tak ma, ostatnio robie tak, na plaster surowy leje 2 krople oliwy i smaże na patelni teflonowej bez dodatku innego tłuszczu, po odwróceniu smaruje swieżo wycisniętym czosnkiem

Zgłoś 07.12.2002 justinee

można też posypać je z dwóch stron solą i zostawić w plasterkach na pól godziny, po tym czasie będą na nich krople takie jak rosa i trzeba je wytrzeć ręcznikiem papierowym i dopiero usmażyć

... Pokaż więcej

można też posypać je z dwóch stron solą i zostawić w plasterkach na pól godziny, po tym czasie będą na nich krople takie jak rosa i trzeba je wytrzeć ręcznikiem papierowym i dopiero usmażyć

Zgłoś 04.12.2002 justineee

napisałam, że najpierw mąką a pózniej jajko i dlatego, nigdy odwrotnie, a poza tym smaże na oliwie i malutko, a już z serem i farszem to bez niczego (w piekarniku na płytce teflonowej a w mikrow... Pokaż więcej

napisałam, że najpierw mąką a pózniej jajko i dlatego, nigdy odwrotnie, a poza tym smaże na oliwie i malutko, a już z serem i farszem to bez niczego (w piekarniku na płytce teflonowej a w mikroweli na talerzu)

Zgłoś 03.12.2002 paola

Że się tak zapytam : jak ci się udało uniknąć wsiąknięcia tłuszczu w bakłażan ? Pytam niezłośliwe - mnie nigdy się nie udało... :-((

Zgłoś 01.10.2003 Allspice

nie przesadzajcie z tym tłuszczem. starajcie się dodać najmniejszą mozliwie ilosc, a jak wsiaknie to sie nie przejmujcie. pamietajcie, ze wit. a,d, e i k rozpuszczaja sie właśnie w tłuszczach. n... Pokaż więcej

nie przesadzajcie z tym tłuszczem. starajcie się dodać najmniejszą mozliwie ilosc, a jak wsiaknie to sie nie przejmujcie. pamietajcie, ze wit. a,d, e i k rozpuszczaja sie właśnie w tłuszczach. niech zyje dobry tłuszcz! np. oliwa z oliwek. :)

Zgłoś 01.10.2003 Allspice

i jeszcze jedno. Wyśmienicie smakuje bakłazan zapiekany z serem i pomidorem w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. I jak mało tłuszczu sie wtedy dodaje! ;)

Zgłoś 12.03.2004 sawka

wcale nie trzeba smażyć bakłażana, można połóżyć na kratkę do piekarnika z opcją grila. i wtedy nie ma żadnego tłuszczu i nasiąkania oliwą :)

Zgłoś 13.07.2004 bogna

Dobrze smakuje też bakłażan w połączeniu z cukinią i pomidorem. Bakłażan i cukinię pokrojone w plastry i posolone smażymy tak jak w przepisie. Majonez mieszamy z ząbkiem przepuszczonego przez p... Pokaż więcej

Dobrze smakuje też bakłażan w połączeniu z cukinią i pomidorem. Bakłażan i cukinię pokrojone w plastry i posolone smażymy tak jak w przepisie. Majonez mieszamy z ząbkiem przepuszczonego przez praskę czosnku i robimy przekładańca: warstwa bakłażana, majonez, warstwa cukinii, majonez, plastry surowego pomidora, majonez i tak do wyczerpania składników. Kaloryczne , ale dobre. Pozdrawiam.

Zgłoś 11.11.2004 Mamuska

Bakłażany udały się wyśmienicie. Po odsączeniu soku z owoców i obtoczniu delikatnie w mące, kładzie się bakłażany na rozgrzaną, gorącą patelnię z minimalną ilością oleju słonecznikowego. Obsmaża... Pokaż więcej

Bakłażany udały się wyśmienicie. Po odsączeniu soku z owoców i obtoczniu delikatnie w mące, kładzie się bakłażany na rozgrzaną, gorącą patelnię z minimalną ilością oleju słonecznikowego. Obsmażajac krótko doprowadzamy do zarumienienia. Dzięki pominięciu panierki z jajka, unikamy wchłaniania dużych ilości tłuszczu. Polewamy sosem pomidorowym z mozarellą i opiekamy w piekarniku bardzo krótko (aż mozarella się stopi). Podajemy na gorąco.

Zgłoś 29.07.2005 ELA

Wlaśnie zostałam obdarowana 5 kg bakłażanów , małe przeważnie .

Ratunku może ktoś wie jakie przetwory można zrobć na zimę , nie mogę dopuścić aby tyle dobra się zmarnowało. Zastanawiałam ... Pokaż więcej

Wlaśnie zostałam obdarowana 5 kg bakłażanów , małe przeważnie .

Ratunku może ktoś wie jakie przetwory można zrobć na zimę , nie mogę dopuścić aby tyle dobra się zmarnowało. Zastanawiałam się czy nie da się tego jakoś w całości na przykład w słoik akurat by weszły.

Zgłoś 09.06.2008 Monia

Aby pozbyć się goryczy z bakłażanów należy ja na godzinę przed zrobieniem posolić, potem obtoczyć w cieście jak na naleśniki, na słono oczywiście i smażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Są pyszn... Pokaż więcej

Aby pozbyć się goryczy z bakłażanów należy ja na godzinę przed zrobieniem posolić, potem obtoczyć w cieście jak na naleśniki, na słono oczywiście i smażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Są pyszne.