Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażany po mistrzowsku

Tekst i foto Kubaczek 08-04-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złśredni20 min.?

Składniki:

2 bakłażany, sos pomidorowy (z puszki lub kartonu), bazylia, ser mozzarella (najlepiej podsuszony, taki jak na pizzę) sól, pieprz, tymianek, do smaku mogą być inne zioła.

Jak przyrządzić:

Bakłażany obrać ze skórki, pokroić na plastry ok. 1 cm, odsączyć z wody (żeby nie były gorzkie, posolić i położyć na ręczniku papierowym na 15 min). Następnie podsmażyć je na rumiano na patelni. Po usmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego (do zapiekania w piekarniku). Ułożyć warstwami. Polać sosem pomidorowym (już doprawionym ziołami), posypać całość serem i zapiekać w piekarniku aż ser będzie złocisty.

Uwagi:

Osobiście nie przepadam za bakłażanami , ale podane w ten sposób stały się moją ulubioną jarską potrawą :)

Czas przygotowania:

20 + 20 (odsączanie + pieczenie)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.06.2005 Annmo

Hej,

proponuję, zamiast używać gotowych przecierów pomidorowych skorzystać z dobrodziejstwa i słonecznego smaku naszych pomidorów polnych! Wystarczy sparzyć je i obrać ze skór, następnie ... Pokaż więcej

Hej,

proponuję, zamiast używać gotowych przecierów pomidorowych skorzystać z dobrodziejstwa i słonecznego smaku naszych pomidorów polnych! Wystarczy sparzyć je i obrać ze skór, następnie wlać do garnka odrobinę oliwy z oliwek (kukurydzy, pestek winogron) i pokroiwszy w cząstki prużyć. Do takich gorących pomidorów dodać zioła (szczególnie te suszone), wtedy nabiorą smaku :).

Smacznego,

Annmo

Zgłoś 19.07.2005 gregory pek

a ja je tam usmarzę jak kotlety (tzn. moja Kobieta usmarzy :P )

Zgłoś 18.08.2005 kasia

Dlaczego obrac ze skorki Bardzo czesto jadam w chinskiej kuchni i tam sa podane wraz ze skorka i sa pychotka

Zgłoś 21.10.2005 ala

a co to sa baklazany

Zgłoś 09.11.2005 Martana

baklazan to inaczej oberzyna, takie podluzne warzywo w ksztalcie duzej gruszki, w koloze prawie czarnym, z odrobina ciemnoczerwonej nutki, mozna je kupic wszedzie. Nie obiera sie ich, wystarczy ... Pokaż więcej

baklazan to inaczej oberzyna, takie podluzne warzywo w ksztalcie duzej gruszki, w koloze prawie czarnym, z odrobina ciemnoczerwonej nutki, mozna je kupic wszedzie. Nie obiera sie ich, wystarczy umyc. Autor zapomnial tylko dodac, ze po osoleniu trzeba sol zmyc, inaczej bedzie to nie do zjedzenia. Skorki pomidorowe faktycznie nie przeszkadzaja ale niestety wszyscy jestesmy nafaszerowani mitem od naszych babc, ze kawalek skorki moze sie przykleic do scianek zoladka i bedzie trzeba isc do szpitala - bzdura! A co do potrawy to rzadne odkrycie ale polecam - smaczne i proste.

Zgłoś 26.06.2006 yhm

a ja wole pomidory bez skor bo one sa tak naprawde niejadalne i psuja smak tych wdziecznych warzyw

Zgłoś 24.11.2006 pleple

A ja jestem żywym dowodem na to, że skórka pomidorowa może zaszkodzić - każdorazowo musiałam to odchorować (obeszło się bez szpitala, ale i tak nie było zbyt fajnie). Więc całym sercem popieram ... Pokaż więcej

A ja jestem żywym dowodem na to, że skórka pomidorowa może zaszkodzić - każdorazowo musiałam to odchorować (obeszło się bez szpitala, ale i tak nie było zbyt fajnie). Więc całym sercem popieram obieranie pomidorów!!!

Zgłoś 18.06.2007 ptysiek2

A ja właśnie obieram bakłażana, bo skórka jest dla mnie nie zjadliwa, a pomidory nie koniecznie muszę obierać. Ale w tej potrawie, to lepiej bez skórki, bo w trakcie zapiekania i tak skórka oddz... Pokaż więcej

A ja właśnie obieram bakłażana, bo skórka jest dla mnie nie zjadliwa, a pomidory nie koniecznie muszę obierać. Ale w tej potrawie, to lepiej bez skórki, bo w trakcie zapiekania i tak skórka oddziela się miejscami od pomidora i plącze pod językiem.

Zgłoś 07.01.2010 gusia**

pomidory miksuje iniema skurki a bakłażan ze skurką ładniej wygląda i smakuje

Zgłoś 19.06.2014 goÅÄ

s6Tb12 unbrfqegfppo, [url=http://ggwknzcjjdfk.com/]ggwknzcjjdfk[/url], [link=http://ovjdnmyawgmb.com/]ovjdnmyawgmb[/link], http://aarbfhluwars.com/