Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażany pod parmezanem

Tekst i foto bogusia 05-03-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5 porcji? złbardzo trudny120 min.dużo

Składniki:

- 2 srednie,
- jedrne, z lsniaca czarna skorka baklazany,
- sol,
- mąka,
- dowolny zolty ser,
- starty parmezan,
- dowolna puszka sosu,
- spaghetti.

Jak przyrządzić:

Pokroic baklazany w plastry o grubosci 1,5cm. Posolic,po czym ulozyc je na desce i przykryc druga,obciazona deska.Po godzinie obmyckazdy plasterek z soli i wytworzonego soku.Obtoczyc baklazany w mace i smazyc na goracym oleju z dwoch stron.Do dosc duzego zaroodpornego naczynia wlac sos spaghetti,ukladac na nim podsmazone plasterki.Na kazdy plasterek posypac obficie parmezan,przykryc plasterkiem zoltego sera i zapiec ok.30min w 200 C piekarniku.

Potrzebne przybory:

2 duze deski do krojenia ,zoroodporne naczynie,do obciazenia deski moze byc garnek z woda.

Uwagi:

Olej do smazenia musi byc goracy,bo inaczej baklazany go wchlona.Sol i obciazenie baklazanow powoduje wyciagnieciu z nich goryczy,ktora maja w sobie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.08.2003 Corrs

Najlepiej używać oleju arachidowego lub z pestek winogron. Ja jednak zdecydowanie nad smażone bakłażany przedkładam bakłażany grillowane, nie mają tłuszczu w ogóle.

Zgłoś 06.05.2005 Martana

Przepis jest dobry, ja tylko nie rozumiem tego rytualu z dociskaniem. Sama poprostu sole plastry i czekam moze kwadrans, to w zupelnosci wystarcza. Poza tym nie mam zastrzezen:)

Zgłoś 24.06.2005 Dorotka_wwa

o rety, ale się objadłam. po prostu pycha !!!! :)

Zgłoś 20.04.2006 Waldaa

A ja w ogole nie sole bakłażanów. Z tą goryczką to wielka kicha - solone czy nie - smakuja tak samo. Teraz bakłażany juz nie mają a moze nawet i nigdy nie miały goryczki. Pozdrawiam.