Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażany z ziołami - przetwory

Tekst i foto bromba 16-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty90 min.?

Składniki:

- 1 kg bakłażanów (oczywiście można zwiększać ilość),
- 250 ml oliwy z oliwek,
- garść z suszonych ziół (bazylia, tymianek, oregano).

Jak przyrządzić:

Bakłażany pokroić na plastry o grubości 1 cm (nie obierać ze skórki!!!), ułożyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku, uprzednio posmarowawszy oliwą. Posypać połową ziół - piec na złoty kolor. Po 10 minutach plasterki bakłażanów przewrócić na drugą stronę, posmarować oliwą, posypać resztą ziół. Gdy obie strony bakłażanów są juz rumiane wyjąć je i lekko ostudzić. Nakładać do słoików umieszczonych uprzednio na 15 minut w piekarniku. Zalać oliwą z oliwek. Słoiki napełniać tak, aby zostało około 2 cm poniżej gwintu. Dokładnie zakręcić, wstawić na 15 minut do piekranika nagrzanego na temperaturę 120 stopni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.08.2005 Dagi

Ja robię baklażany troszkę inaczej. Kroję dosć cienko ale żeby się nie rozpadly, zasalam na kilka godzin żeby puściły gorzki sok, odączam, smażę na oliwie, przekładam do naczynia które moge przy... Pokaż więcej

Ja robię baklażany troszkę inaczej. Kroję dosć cienko ale żeby się nie rozpadly, zasalam na kilka godzin żeby puściły gorzki sok, odączam, smażę na oliwie, przekładam do naczynia które moge przykryć. Układam: bakłażany, czosnek, zioła prowansalskie itd, warstwami. Pyszotka. Znajomi zachwyceni. Pozdrawiam!