Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bakłażany - zapiekanka

Tekst i foto kasiunia 31-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1? złprosty30 min.?

Składniki:

4 plastry bakłażana (ok. 1 cm grubości), ser mozzarella (najlepiej w kulce), jajko, bułka tarta (mąka + otręby pszenne), 1 cebulka dymka (ta z liśćmi), sos pomidorowy (ja polecam z Łowicza, może być każdy wedle uznania, byle tylko był z pomidorami, nie nadaje się tylko pomidorowo-pieczarkowy), zioła prowansalskie, pieprz, sól, odrobina tartego parmezanu do posypania, olej

Jak przyrządzić:

Plastry bakłażana bardzo obficie posolić i zostawić na ok. 15 min, żeby puściły gorzki sok. Po tym czasie plastry dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jajko rozbełtać z ziołami prowansalskimi, następnie maczać w nim plastry, które panierować w bułce tartej (lub mące z otrębami). Następnie plastry smażymy na złoty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Następnie siekamy dymkę, ser mozzarella kroimy w plastry (nieco cieńsze niż 1 cm).
2 plastry bakłażana kładziemy w naczyniu żaroodpornym, na nie po plastrze sera mozzarella(lub po 2, jeśli są małe), posypujemy posiekaną dymką (możemy ją rozsypać również wokół), następnie nakładamy po czubatej łyżce sosu i przykrywamy pozostałymi plastrami, na które również nakładamy po łyżce sosu.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy 5 min. Po wyjęciu przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem.

Strasznie dużo pisania, ale jest to szybkie i łatwe do zrobienia danie :)

Potrzebne przybory:

deska do krojenia, nóż, patelnia, naczynie żaroodporne

Uwagi:

Zamiast sosu ze słoika można oczywiście użyć tego własnej produkcji. Tylko oczywiście musi być z pomidorami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.09.2006 kobran

po prostu pycha, moja dziewczyna oszalala jak jej to ugotowalem:)

Zgłoś 20.06.2011 Chica:*

Z odrobiną chilli rozpala wszystkie zmysły i ochotę na... więcej:*

Zgłoś 22.01.2011 kasiunia

zapraszam także na mój blog kulinarny http://coszjesc.blogspot.com/

Zgłoś 02.01.2008 jagoda

zamiast baklazana moze byc kabaczek i polecam sos czosnkowy do polania lub czosnkowo-ziolowy z koperkim.Pomidory w plastrach,podsmazane pieczarki, tez sa dobre w tej zapiekance.

Zgłoś 26.01.2010 anna

Całej mojej rodzince bardzo smakowało. Dzięki za przepis.