Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ballantine's cake

Tekst i foto Andariel 21-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty90 min.?

Składniki:

Ciasto: 0,5 szkl. oleju, 1 szkl. mleka, 2 jaja, 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 2 łyżki dżemu (najlepiej śliwkowego), 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody.

Masa: 1 ugotowana puszka słodzonego mleka, 1 kostka masła roślinnego, 3 paczki herbatników, 1 szkl. whisky, 1,5 szkl. mocnego, gorącego naparu z herbaty, polewa czekoladowa.

Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek, zmiksować na gładką masę. Na końcu ubić białka i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę i upiec - ok. 40 min. Po upieczeniu ostudzic i przeciąc na pół.
Masło ukręcić mikserem, stopniowo dodając mleko z puszki. Zmiksować, dolać 0,5 szkl. whisky. Schłodzic 15 min. w lodówce. Jeden placek ciasta posmarować 2/3 kremu, to przykryć drugim plackiem i posmarowac resztą kremu.
Herbatniki maczać w herbacie wymieszanej z pozostała whisky, układać na wierzchu ciasta. Polać polewą. Smacznego.

Uwagi:

Należy uważać by herbatniki zbyt długo się nie moczyły w herbacie, inaczej będą się rozłazić i spływać z ciasta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.07.2005 ciekawska

To może być ciekawe...

Czy można wykorzystać inny alkohol np. rum?

Zgłoś 23.07.2005 Andariel

Dotychczs robiłam to tylko z whisky ze względu na aromat.Ale myślę że z rumem też będzie smaczne.

Zgłoś 20.11.2005 wisienka

a jaka temperatura pieczenia

Zgłoś 16.02.2007 Hanna

Jak dodamy pół szklanki whisky do tego kremu to będzie za rzadki. Robiłam taki krem bez alkoholu i też był rzadki wiec nie wyobrazam sobie jeszcze go rozrzedzić