Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Banan z czekolada i cytryna

Tekst i foto cOOpa 09-06-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostymax. 20 min.?

Składniki:

banan, czekolada, swieza cytryna zolta lub limonka, bita smietana

Jak przyrządzić:

Owinac dosc szczelnie banana folia aluminiowa, rozciac na srodku wzdluz, wlozyc pociete w slupku kostki czekolady, nastepnie wszystko grillowac az do calkowitego roztopienia czekolady. Nastepnie dosc obficie (ale bez przesady) polac swiezo wycisnietym sokiem z cytryny lub limonki i bardzo obficie dodac bita smietane.

Potrzebne przybory:

folia aluminiowa, grill, szczypce, talerz, noz

Jak podawać?

mozna wszystko udekorowac bazylia i cwiartka cytryny ;]

Uwagi:

Czekolada - jaki smak lubicie taki dajecie, najlepiej prawdziwa czekolada, nie margarynowa ;/ i bez nadzienia
Banan ma byc w skorce, (mozna wlozyc czekolade zanim sie zawinie banana)
Bita smietana najlepiej jesli jest robiona samemu a nie kupowana w sklepie.

Czas przygotowania:

Czesto dogladac i uwazac by sie nie przypalilo.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.07.2005 idzia

smaczne bardzo smaczne mniam

Zgłoś 11.08.2005 wera

ochydne fuuu nie smakowało mi

Zgłoś 26.08.2005 missy*

pyszne...! uwielbiam banany z grill'a + czekolada.. mniam :D!!!

Zgłoś 08.06.2007 ~``x`~`

Jak to banan w skórce?! i to sie ma sie jesc w ten sposob z ta skorka?! przeciez w skorce od banana wystepuja czasem pierwotniaki!

Zgłoś 18.06.2007 Banasia

nie, nie je się ze skórką. Robię to tak. Skórkę od strony "wgłębionej" banana i częściowo banana nacinam na jego długości, ale nie do końca. Wzdłuż nacięcia, jedna za drugą, układam ko... Pokaż więcej

nie, nie je się ze skórką. Robię to tak. Skórkę od strony "wgłębionej" banana i częściowo banana nacinam na jego długości, ale nie do końca. Wzdłuż nacięcia, jedna za drugą, układam kostki gorzkiej czekolady. "Zamykam" go w folię i w pozycji nacięciem do góry kładę na grila na ok. 10 minut. Po upieczeniu (skórka jest czarna) rozwijam lekko pakiecik (nie wyjmując banana), a pyszną zawartość, bez żadnych dodatków, wyjadam łyżeczką. Polecam, naprawdę pyszne i b.proste w wykonaniu.

Zgłoś 27.10.2012 EDYTA

Bazylia do banana i czekolady?Kogoś tu chyba zamroczyło....zdecydowanie melisa lub mięta...bazylia to z pomidorem.