Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bananowa wyspa

Tekst i foto marteczka7 17-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

6 jaj, 1,5 szkl. cukru kryształ, 1 cukier waniliowy, 6 łyżek gorącej wody, 1 szkl. mąki, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 600 ml mleka, 40 dag masła roślinnego lub margaryny, 1 puszka ananasa w plastrach, 2 banany, polewa czekoladowa

Jak przyrządzić:

Żółtka ubić z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i wodą, dodać białka ubite z 1 szkl. cukru, połączyć z mąką, 1 budyniem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Piec około 30-40 min.
Ugotować budyń z resztą cukru, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo chłodny budyń, następnie pokrojone w kostkę ananasy, banany. Ciasto przekroić na 3 części, nasączyć sokiem ananasowym, przełożyć kremem, polać polewą.

Uwagi:

Polewa może być, ale nie musi.. Ja robię wersję bez polewy... to według gustu;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.04.2006 kris

a co z mlelkiem ???

Zgłoś 09.07.2006 Migotka

Co do mleka to wydaje mi ise ze dodac do drugiego budyniu skoro ma byc ugotowany :D

Zgłoś 08.10.2006 ada

a w jakiej piec temperaturze?