Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bananowe ciasto z jogurtem

Tekst i foto motylek 18-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10 porcji? złprosty40-50 min.123 kalorii / porcja

Składniki:

- 2 lyzki oleju,
- 1/2 szklanki cukru brazowego lub bialego,
- 1 jajko,
- 1 zoltko,
- 1 szklanka bananow puree,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, moze byc bez tluszczowego,
- 1 lyzeczka wanilii,
- 1 1/4 szklanki maki,
- 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
- rodzynki namoczone przed pieczeniem w brandy lub rumie.

Jak przyrządzić:

Nagrzac piekarkik do 180 C. Okragla forme o 20 cm srednicy nasmarowac. Polaczyc wszystkie skladniki, oprocz maki, sody i proszku do pieczenie w misce. Make, sode i proszek do pieczenia wymieszac razem i wlac do tego wszystkie "mokre skladniki". Dobrze wymieszac, i przelozyc ciasto do formy. Piec.

Potrzebne przybory:

Dwie miski, mikser.

Uwagi:

Ciasto mozna polac polewa czekoladowa.

Czas przygotowania:

Sprawdzac patyczkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.02.2005 katasia

Robiłam i lekki zakalec wyszedł, smaczne chociaż przestrzegam przed za dużą formą, bo nie wyrasta bardzo. Poza tym smak bananów przesłaniają rodzynki - mogło byc lepiej - przepis średniawka, ale... Pokaż więcej

Robiłam i lekki zakalec wyszedł, smaczne chociaż przestrzegam przed za dużą formą, bo nie wyrasta bardzo. Poza tym smak bananów przesłaniają rodzynki - mogło byc lepiej - przepis średniawka, ale szybko się robi

Zgłoś 30.08.2008 mari

właśnie zrobiłam to ciasto i faktycznie poza tym że jest szybkie innych zalet nie posiada :| ładnie wyrosło i jest pulchne, ale smakuje jak chleb z bananami, nic rewelacyjnego

no cóż rewe... Pokaż więcej

właśnie zrobiłam to ciasto i faktycznie poza tym że jest szybkie innych zalet nie posiada :| ładnie wyrosło i jest pulchne, ale smakuje jak chleb z bananami, nic rewelacyjnego

no cóż rewelacyjnych ciast nie robi się w 10 minut, sama tego chciałam ;)

Zgłoś 18.05.2011

Przepis jest dobry tylko nalezy osobno zmiksowac suche i mokre składniki wtedy zakalec sie nie zrobi

Zgłoś 12.05.2011 Aika

Ja zrobilam i mam rade banany trzeba urzyc jaknajbardziej dojrzale zeby byly bardzo miekkie , prawie suche i wiecej o 1/2 szklanki, Poza tym, proponuje rowniez dodac 1/2 lyzeczki wiecej proszk... Pokaż więcej

Ja zrobilam i mam rade banany trzeba urzyc jaknajbardziej dojrzale zeby byly bardzo miekkie , prawie suche i wiecej o 1/2 szklanki, Poza tym, proponuje rowniez dodac 1/2 lyzeczki wiecej proszku do pieczenia zeby lepiej wyrosloi kilka orzechow wloskich pokrojonych grubo do ciasta jest ciekawsze wtedy, a na wierzch polecam polewe czekoladowa posypana rowniez orzechami lub platkami migdalowymi. Jest ciekawe i bardzo wilgotne. Smaczne.