Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bananowiec na zimno

Tekst i foto Olcia 04-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

Masło roślinne,
galaretka (pomarańczowa lub cytrynowa) i galaretka truskawkowa,
5 małych bananów,
banany lub inne owoce, np. winogrona, jabłka, wiśnie, gruszki, brzoskwinie,
biszkopty lub herbatniki

Jak przyrządzić:

Do misy wkładamy wcześniej pokrojone jak najdrobniej (w plasterki) banany – miksujemy.
Następnie do zmiksowanych bananów dodajemy masło roślinne (cały mały pojemniczek – 250 g) i znów miksujemy. W międzyczasie możemy rozpuścić galaretkę (cytrynową lub pomarańczową) w ciepłej wodzie, ciągle mieszając, aż do ostudzenia.
Wlewamy ją do bananów i masła, ciągle miksując. Musi powstać jednolita masa. Tortownicę (lub inną formę do ciast) wykładamy biszkoptami. Gdy masę mamy już przygotowaną, wylewamy ją na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na ok. 20–30 min. Po tym czasie nasze ciasto wyjmujemy z lodówki i na wierzchu układamy różne owoce - co kto lubi. Następnie wszystko zalewamy wcześniej rozpuszczoną galaretką, np. truskawkową, i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, możemy jeść. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.05.2006 Edyta

Jesli ktos lubibanany to polecam

Zgłoś 19.05.2006 Stokrotka

suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper ciasto...polecam

Zgłoś 12.06.2006 tess

TO NAJGORSZE CIASTO JAKIE ZROBIŁAM-NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 22.08.2006 AgUs

Zarabiscie pyszne ciasto!!!!!!!!!!!!!POLECAM

Zgłoś 22.01.2007 bunia

swietne ciasto... wszystkim smakowalo. szczerze polecam!!!

Zgłoś 30.03.2007 renia

ochyda!!!!! uwielbiam banany ale te ciasto psuje cały ich smak!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 24.10.2010 ...

nawet nie ma napisanych składników ileczego !

Zgłoś 03.01.2014 Zosia

Niezłe, ale banany z czasem ciemnieją i ciasto wygląda jak pasztet o smaku bananowym...

Co robić by tak się nie działo ???