Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bananowiec

Tekst i foto ola 11-05-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?12 złprosty30 min.?

Składniki:

- 1 kostka masła,
- 2 żółtka,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 4 banany,
- 2 galaretki żółte,
- 1 galaretka czerwona lub zielona (chodzi o kontrast kolorystyczny),
- opcjonalnie biszkopty,
- trochę oleju do wysmarowania tortownicy.

Jak przyrządzić:

2 Galaretki Żółte rozpuścić w zmniejszonej ilości wody (o 0,5 szklanki), 1 Galaretkę Czerwoną rozpuścić w również mniejszej ilości wody (na opakowaniu są podane ilości wody na galaretkę robioną w lecie). Pozostawić do ostygnięcia (ale nie zastygnięcia). Masło + 2 Żółtka + Cukier Puder należy zmiksować mikserem z końcówką do koktajli. 3 Banany należy zetrzeć na tarce z grubymi otworami i połączyć z masą, zmiksować aż będzie gładka i jednolita. Powoli dodawać ostudzone Galaretki Żółte (koniecznie muszą być zimne i lekko stężałe) i miksować. Masa będzie płynna jak koktajl. Wylać do okrągłej tortownicy nasmarowanej olejem i wstawić do lodówki. Gdy zastygnie tak, że podczas przechylania tortownicy nie będzie odrywać się od brzegów, lub przelewać na środku, udekorować pozostałym 1 Bananem i wylać na wierzch Galaretkę Czerwoną, najlepiej już tężejącą.
Jeśli ktoś lubi może wyłożyć tortownicę biszkoptami przed wylaniem masy, ale wtedy na Bananowca trzeba poczekać do następnego dnia, poniewać biszkopty muszą nasiąknąć.

Potrzebne przybory:

Mikser z końcówką do koktajli, tarka do warzyw, tortownica.

Jak podawać?

Może ktoś poda jakiś pomysł?

Uwagi:

Można zastąpić banany truskawkami lub porzeczkami.

Czas przygotowania:

- z przygotowaniem galaretki w lato może być trochę dłużej,
- z biszkoptami kilka godzin przynajmniej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.07.2003 slawka

ciasto jest pyszne!!!!!nie radze dawać biszkoptów bo wyplywaja na wierzch i nasiakniete galaretką nie sa zbyt smaczne.:>

Zgłoś 13.12.2003 milka

Aby biszkopty nie wypływały na wierzch maczam je w rozpuszczonej galaretce i dopiero wtedy układam w tortownicy a po chwili wylewam masę bananową.Jeszcze ani razu mi nie wypłyneły.Ciasto bardzo ... Pokaż więcej

Aby biszkopty nie wypływały na wierzch maczam je w rozpuszczonej galaretce i dopiero wtedy układam w tortownicy a po chwili wylewam masę bananową.Jeszcze ani razu mi nie wypłyneły.Ciasto bardzo lubiane przez moje dzieci.

Zgłoś 22.12.2004 elka

nio ciasteczko jest super może zamiast samych biszkoptów pojedyńczych po prostu uipiec biszkopt??Wtedy jest jeszcze lepsze

Zgłoś 22.02.2005 KLONIK

,,,CIACHO SUPER !!!!!

polecam do niego na spód- jednak pieczonego przez siebie biszkopta:)

ja -jak upiekłam biszkopta to podzieliłam go na dwie cześci,,,z jednej zrobiłam ciasto w/... Pokaż więcej

,,,CIACHO SUPER !!!!!

polecam do niego na spód- jednak pieczonego przez siebie biszkopta:)

ja -jak upiekłam biszkopta to podzieliłam go na dwie cześci,,,z jednej zrobiłam ciasto w/g przepisu,,,ale,,,,po zalaniu czerwoną galaretka druga czesc (w miedzy czasie:)namoczyłam delikatnie w soku bananowym(kubuś),i przykryłam całą reszte,,,

Matko,,,dla maluchów to ciacho jest rewelacyjne!!

nie powiem "my"tez sie zajadamy,,,,,,

POLECAM PRZEPIS SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 22.05.2005 nadia

Polecam do środka dawac galaretkę agrestowa:)

Zgłoś 24.05.2005 bebusia

dlamnie spoko jewst gore posypac kakaem lub starto czekoladoa biszkopty so suuper nie przeszkazdaji mi

Zgłoś 23.06.2005 Natalia ;)

Ciacho pycha-polecam:)tak z deczka kaloryczne ale nie trzeba zjadac calego;)jak dla mnie lepiej smakuje z biszkoptem niz biszkoptami,ale to zależy od gustu.POzdrawiam:-*

Zgłoś 16.09.2005 MIxer

WOW

CIASTO PIERWSZA KLASA!!!!!!POLECAM!!!

SAM ZJADŁEM CAŁA BRYTFANKE!!!!!!!!!:p:)

DOBRYM ROZWIAZANIEM JEST ZASTAPIENIE GALARETKI KIŚLEM

TAK SAMO JAK Z GALARETKA WSTA... Pokaż więcej

WOW

CIASTO PIERWSZA KLASA!!!!!!POLECAM!!!

SAM ZJADŁEM CAŁA BRYTFANKE!!!!!!!!!:p:)

DOBRYM ROZWIAZANIEM JEST ZASTAPIENIE GALARETKI KIŚLEM

TAK SAMO JAK Z GALARETKA WSTAWIAMY NA CAŁA NOC DO LODOWKI KISIEL ŁADNIE STĘŻEJE I BARDZO SMACZNIE SMAKUJE!!!

POLECAM PALCE LIZAĆ!!!

Zgłoś 01.08.2006 banan

To ciasto jest bardzo orzeźwiające, choć wygląda z deczka nie apetycznie. Polecam także z herbatnikami. Zrobią się miękkie i są pyszne! Smacznego

Zgłoś 04.08.2006 Karina

Nie ma szans żeby biszkopty wypłynęły na wierzch tylko trzeba zalać je tężejącą masą bananową!!!!!

Zgłoś 19.08.2010 Bianka

Witam,robiłam to ciasto pierwszy raz i palce lizać...przepis rewelacyjny :)

Zgłoś 16.09.2006 bożen

zrobiłam dzis bananowca bo odwiedzili mnie tesciowie i powiem wam ze spoko ciasto polecam kazdej synowej.......i nie tylko:)

Zgłoś 20.09.2006 Zielona

Pycha ciacho! Tylko ja nie dodawałam surowych żółtek tylko ugotowane z obawy przed salmonellą, przez co margaryna nie połączyła się z resztą w idealnie jednolitą masę – powstała lekka ... Pokaż więcej

Pycha ciacho! Tylko ja nie dodawałam surowych żółtek tylko ugotowane z obawy przed salmonellą, przez co margaryna nie połączyła się z resztą w idealnie jednolitą masę – powstała lekka kaszka. Biszkopty nie wypłynęły. Polecam!

Zgłoś 28.10.2006 rudasek

ciasto bardzo dobre!!!! Polecam, szybo sie robi, smakuje rewelacyjnie!!!!

Zgłoś 29.10.2006 anna

wydaje się ciekawe, ale czy ktoś mi może powiedzieć kiedy mam wyłożyć biszkoptami, przed czy po masie

?????

Zgłoś 05.11.2006 Zielona

biszkopty przed masa

Zgłoś 07.02.2007 kal

Pychotka wlasnie skonczylam go robic polecam

Zgłoś 03.01.2007 Carioca

Nom najlepiej na pieczonym wlasnorecznie biszkopcie.

Kolezanka kroi go jeszcze na pol i smaruje marmolada.

A do galaretki na wierzchu mozna dla wygladu dodac rozne owoce :]

Zgłoś 29.01.2007 Kubax

zawaliste ciasto tylko radze dodać więcej biszkoptóe bo wypływają na wierch i są przesiąchnięte galaretką ale ciasto pyszne bnormalnie niebo w gembie:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)
... Pokaż więcej

zawaliste ciasto tylko radze dodać więcej biszkoptóe bo wypływają na wierch i są przesiąchnięte galaretką ale ciasto pyszne bnormalnie niebo w gembie:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

Zgłoś 01.11.2007 ewoczek!

Mniam! Ciasto pyszne! Jest bardzo łatwe do przyrządzenia, mam tylko 14 lat, ale wyszło przepyszne :) Radzę tylko upiec 'swój' biszkopt i na niego wylać masę. Razem z koleżankami zjadły... Pokaż więcej

Mniam! Ciasto pyszne! Jest bardzo łatwe do przyrządzenia, mam tylko 14 lat, ale wyszło przepyszne :) Radzę tylko upiec 'swój' biszkopt i na niego wylać masę. Razem z koleżankami zjadłyśmy całą blachę :)) Napewno zrobię tego bananowca jeszcze raz!

Zgłoś 08.05.2008 mruku

galaretke zastąpiłem kisielem, ale mniejsza z tym....nie zastygła mi masa z bananami...zrobiłem poprostu zbyt rzadki kisiel i tyle. Masa jest i tak przepyszna i wydaje mi się ze dobrze iż nie za... Pokaż więcej

galaretke zastąpiłem kisielem, ale mniejsza z tym....nie zastygła mi masa z bananami...zrobiłem poprostu zbyt rzadki kisiel i tyle. Masa jest i tak przepyszna i wydaje mi się ze dobrze iż nie zastygła, bo dłuzej moge się nią delektować. :)

Zgłoś 14.06.2008 Kamila

ciasto było przepyszne, każdemu smakowało kto je spróbował:) następnym razem zrobie na biszkoptach... polecam!!!!

Zgłoś 26.08.2008 Olcon

Moje pierwsze ciasto BANANOWIECxD Jest pyszne;p polecam wszystkim...Tylko ja biszkopty dałam na sam dol...

Zgłoś 18.05.2011 beatris60

proponuję biszkopty nasaczyć kawą lub sokiem wtedy nie trzeba czekac aż nasiąkną ani martwić się że wypłyną ;)

Zgłoś 19.08.2010 Bianka

Witam,robiłam to ciasto pierwszy raz i palce lizać...przepis rewelacyjny :)