Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bananowiec

Tekst i foto KEJT 21-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
średnia blacha15 złprosty3,5 min.?

Składniki:

- 5 paczek herbatników petit beurre,
- 1 kostka masła,
- 1 mleko skondensowane (słodkie),
- 1/2 l śmietany kremówki,
- 2 śmietanfix,
- 4-5 bananów.

Jak przyrządzić:

Herbatniki pokruszyć (małe kawałeczki) i zagnieść je z masłem. Ugnieść to na blaszce jako spód. Na to wyłożyć ugotowane mleko (3 godziny). Następnie pokrojone banany w krążki poukładać na ciasto. Wtedy ubitą śmietanę ze śmietanfixem wyłożyć na banany. Można posypać kakaem, bądź też zestrzeć czekoladę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.10.2004 megan58

Fajny przepis, ciekawa propozycja, wlasnie zabralam sie za robienie tego smakolyku, pozniej podziele sie z Wami moimi wrazeniami smakowymi, pozdrawiam

Zgłoś 28.10.2004 kaja

Nie pisze się "kakaem" tylko KAKAO...to tak na marginesie przepisu:)

Zgłoś 13.11.2004 Disa

i listek miety MMMMMMM Bosko wygladagdy sie piecze w okraglej blaszcze co ma boki lekko falowane. Trzeba pokroic na trojkaty polozyc na srodku taleza polac ciasto i talerz takim sosem malinowym ... Pokaż więcej

i listek miety MMMMMMM Bosko wygladagdy sie piecze w okraglej blaszcze co ma boki lekko falowane. Trzeba pokroic na trojkaty polozyc na srodku taleza polac ciasto i talerz takim sosem malinowym oraz smietana.. robiac zygzakowate znaki :D i na ciasto listek miety :D

ACH RARYTAS

Zgłoś 13.11.2004 Duracel

Disa to wsionka!

Zgłoś 19.11.2004 nana

Na jaką to będzie blachę?

Zgłoś 28.11.2004 nana

Jest dobre, ale zdecydowanie za słodkie.

Zgłoś 23.04.2005 magdalenka

może to idiotyczne zadawać tak banalne pytania ale ja zapytam!

jak ma być gotowane to mleko ?w puszce czy przelane do garnka?jeżeli w puszce to całe zanużone i przykryte?ja gotowalam w pu... Pokaż więcej

może to idiotyczne zadawać tak banalne pytania ale ja zapytam!

jak ma być gotowane to mleko ?w puszce czy przelane do garnka?jeżeli w puszce to całe zanużone i przykryte?ja gotowalam w puszce bo taki przepis znalazłam i nie zgestniało gotowalam 3h.?!!!!!

Zgłoś 04.05.2005 Lila

Moja uwaga ! mleka skondensowanego wcale nie musi się gotować w wodzie trzy godziny wystarczy otworzyć puszkę,mleko przelać do garnuszka i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając a pożadaną ko... Pokaż więcej

Moja uwaga ! mleka skondensowanego wcale nie musi się gotować w wodzie trzy godziny wystarczy otworzyć puszkę,mleko przelać do garnuszka i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając a pożadaną konsystencję otrzymamy już po 10 minutach.Powodzenia

Zgłoś 27.05.2005 Justyś

Nie rozumiem co trzeba zrobic z tymi herbatnikami i spodem:/ tylko je razem wymieszac? i na spodzie ciasta bedzie samo masło z herbatnikami?? nie brzmi to zbyt dobrze:/ oswiećcie mnie!! z góry t... Pokaż więcej

Nie rozumiem co trzeba zrobic z tymi herbatnikami i spodem:/ tylko je razem wymieszac? i na spodzie ciasta bedzie samo masło z herbatnikami?? nie brzmi to zbyt dobrze:/ oswiećcie mnie!! z góry thx

pozdrawiam

Zgłoś 31.08.2005 gondzia

Ja nie wiem c otu nie rozumieć poprostu pokruszone herbatniki zagnieść z masłem i wyłożyć tym blache co w tym trudnego????Niewiem.

Zgłoś 01.07.2007 kasia-12lat

pyszne ciasto, jaslam u kolezanki, a teraz je robie z mamą. :)