Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bananowo-brzoskwiniowe ciacho

Tekst i foto oLiWk@ 02-06-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-12 złprosty30 min.mało

Składniki:

BISZKOPT:
7 jajek - 4,
1,5 szklanki mąki pszennej – 0,75 szklanki,
1 szklanki Cukru – 0,5 szklanki,
1/3 szklanki Oleju – 1/6,
2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżeczka,
1 łyżka kakao – płaska łyżka.

NO I JESZCZE...
1 kg bananów,
1 kostka masła,
3 jajka,
3/4 szklanki cukru (do białek),
3/4 szklanki cukru pudru,
2 galaretki cytrynowe,
1 galaretka wiśniowa,
puszka brzoskwiń.

Jak przyrządzić:

BISZKOPT:
Jajka rozdzielić. Białka ubić z cukrem. W osobnym naczyniu ubić żółtka z olejem i łyżką kakao, po czym połączyć z ubitymi białkami i wymieszać.
Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej formy i piec ok. 30-35 minut.
WYKONANIE KREMÓW:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać banany i tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt.
3 białka ubić z cukrem. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową, również rozpuszczoną w 1 szklance wody. Wyłożyć na masę bananową.
Na masie z białek poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Zalać je galaretką wiśniową, przyrządzoną zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Uwagi:

Ponieważ ciasto wychodzi bardzo wysokie, dobrze jest zrobić "nadstawki" z folii aluminiowej. Bananowca przechowywać w lodówce.

Czas przygotowania:

Ciasto robi się szybciutko, tylko trzeba uważać żeby galaretki nie za bardzo się ścięły.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.06.2008 maxx,

Moim zdaniem biszkopt jest za duży, ja do ciast gdzie podstawą jest biszkopt robię go z 3-4 jajek, i jest dobrze, nie wyłazi wszystko poza formę. No i łatwiej się podaję, poza tym najbardziej i ... Pokaż więcej

Moim zdaniem biszkopt jest za duży, ja do ciast gdzie podstawą jest biszkopt robię go z 3-4 jajek, i jest dobrze, nie wyłazi wszystko poza formę. No i łatwiej się podaję, poza tym najbardziej i tak wszyscy lubią kremy, masy i galaretki :-)

Zgłoś 09.06.2008 oLiWk@,

przepis na biszkopt podałam w wersji "maxi", ale i z boku "mini", po zmniejszeniu składników, bo też wolę jak więcej jest galaretek i mas:)