Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz biały

Tekst i foto Ewa Kubicka 15.03.2003

Poglądy na temat - co jest barszczem, a co żurkiem są bardzo zróżnicowane.
Prawdopodobnie w dużym stopniu zależy to od regionalnych tradycji. Dla mnie osobiście:
żurek jest postny z dodatkiem jajka i/lub okraszonych ziemniaków. Biały barszcz zaś gotowany
obowiązkowo na białej kiełbasie z wkładem wędzonego boczku i suszonych grzybów. Podaję Wam
swoją wersję barszczu białego.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 porcji25 złprosty40 min.dużo

Składniki:

- 1 butelka gotowego zakwasu (ambitni robią go sami w domu),
- 1 1/2 litry wywaru jarzynowego lub wody,
- 4 kawałki białej kiełbasy,
- 1/4 kg wędzonego boczku,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 4 jajka,
- śmietana 22%,
- 2 grzybki suszone,
- sól, pieprz, liść laurowy,
- majeranek.

Jak przyrządzić?

1) Do garnka z wywarem (wodą) wkładamy suszone grzyby, 2 białe kiełbasy i kawałek
wędzonego boczku. Dorzucamy liść laurowy. Gotujemy 20-30 min. Po tym czasie kiełbasę
i boczek wyjmujemy na talerz do ostygnięcia.



2) Teraz dusimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy rozdrobniony czosnek. Dobrze
podduszone, ale nie przyrumienione wrzucamy do garnka. Do tak przygotowanego
smaku wlewamy zakwas bez szumów, które zwykle zalegają na dnie butelki.



3) Na patelni dusimy przez chwilę, a następnie przysmażamy pozostałe 2 kawałki kiełbasy.
Gdy są niemal gotowe dodajemy połowę drobno pokrojonego boczku. Całość przyrumieniamy.
Wykładamy na talerz.



4) Wrzucamy majeranek. Odstawiamy zupę z ognia i wlewamy śmietanę. Do kubka wlewamy
kilka łyżek zupy, dokładamy śmietanę i mieszamy. Wlewamy do garnka z zupą.



5) Sprawdzamy oczywiście kwintesencję smaku i doprawiamy w miarę swych upodobań.



6) Wyjętą z zupy kiełbasę i boczek kroimy na niezbyt duże kawałki, tak by swobodnie
mieściły się na łyżce od zupy. Jajka gotujemy na twardo i dzielimy na ósemki.

Jak podawać?

Wkładamy do wazy wszystkie ingrediencje (pokrojony boczek, kiełbasę, jajka). Zalewamy gorącą zupą i podajemy na stół.

Można podać barszcz oddzielnie, a na miskach umieścić jajka i wędliny. Każdy nakłada na talerz wybrane
ilości i rodzaje. Następnie uzupełnia zupą. Tak najczęściej podaje się biały barszcz podczas wielkanocnego śniadania.

Uwagi:

Do barszczu możemy dodać różne wędliny: szynkę, wszelkie pieczone mięsa, zwykłą kiełbasę. Oczywiście pokrojone na drobne kawałki. Jeśli przygotowaliśmy pieczoną białą kiełbasę możemy opuścić pkt nr 3.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.04.2003 kati

jak się robi zakwas do białego barszczu?

Zgłoś 26.03.2003 Paulina

Wszystko jedno z chrzanem czy bez, pycha. A zdjęcia rewelacja!!!

Zgłoś 21.03.2003 monika

chrzan musi byc koniecznie!

Zgłoś 18.09.2003 Jekaterina

Różnica między białym barszczem a żurkiem jest bardzo prosta i regiony nie mają tu żadnego znaczenia. Otóż biały barszcz robiony jest na zakwasie z mąki pszennej, a żurek na zakwasie z mąki żytn... Pokaż więcej

Różnica między białym barszczem a żurkiem jest bardzo prosta i regiony nie mają tu żadnego znaczenia. Otóż biały barszcz robiony jest na zakwasie z mąki pszennej, a żurek na zakwasie z mąki żytniej. Pozdrawiam smakoszy i amatorów tradycyjnego pichcenia:)

Zgłoś 21.09.2003 Ham

Zakwas niekoniecznie robią ambitni, mnie zrobiony własnoręcznie bardziej smakuje, no i mogę go skwasić do stopnia który mi odpowiada. Używam równierz znacznie więcej czosnku.

Zgłoś 25.09.2003 Tymek

A ja się zgodzę z moim przed przed mówcą. Dla mnie biały barszcz to zupa z suszonymi grzybami gotowana na soku z kiszonej kapusty. Natomiast żurek gotowany jest z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem n... Pokaż więcej

A ja się zgodzę z moim przed przed mówcą. Dla mnie biały barszcz to zupa z suszonymi grzybami gotowana na soku z kiszonej kapusty. Natomiast żurek gotowany jest z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem na zakwasie z mąki żytniej.

Zgłoś 06.04.2005 witkac

jak zwal tak zwal, jedno i drugie smakuje bosko.

zazdroszce wam ze mozecie sobie taka fajna zupe zjesc praktycznie w kazdej chwili.

Zgłoś 12.08.2005 KRZYSZTOF

ŻUREK JEST SUPER SMAKUJE WSPANIALE, ALE CZY KTOŚ ZNA BIAŁY BARSZCZ PRZYŻĄDZONY NA BAZIE WODY Z KISZONYCH OGÓRKÓW Z DODATKIEM BIAŁEJ KIEŁBASY SERWOWANY Z ZIEMNIAKAMI .JEŻELI TAK TO PROSZĘ O PRZEP... Pokaż więcej

ŻUREK JEST SUPER SMAKUJE WSPANIALE, ALE CZY KTOŚ ZNA BIAŁY BARSZCZ PRZYŻĄDZONY NA BAZIE WODY Z KISZONYCH OGÓRKÓW Z DODATKIEM BIAŁEJ KIEŁBASY SERWOWANY Z ZIEMNIAKAMI .JEŻELI TAK TO PROSZĘ O PRZEPIS .

Zgłoś 06.12.2005 iwonka

a ja to barsz zawsze na te ciezkie dni po imprezce preferuje.

Zgłoś 15.12.2005 ślązaczka

Do znawców żurku - informuję uprzejmie, że PRAWDZIWY żur robi się na otrębach, a nie na żytniej mące. ;)

Zgłoś 15.10.2006 Dawid

Nie jestem wirtuozem gotowania ale przepis jest tak prosty,ze i mnie sie udalo ugotowac super danie:-)Serdecznie polecam!!!

Zgłoś 27.11.2006 Joart

Wyszło niebo w gębie :))). moja mała modyfikacja: Całą kiełbasę dodałam do garnka by się gotowała, a na koniec ją wyjęłam i całąodsmażyłam na patelni tak by miała chrupiącą skórkę. Mniam, aż śli... Pokaż więcej

Wyszło niebo w gębie :))). moja mała modyfikacja: Całą kiełbasę dodałam do garnka by się gotowała, a na koniec ją wyjęłam i całąodsmażyłam na patelni tak by miała chrupiącą skórkę. Mniam, aż ślinka leci :)

Zgłoś 23.01.2007 GOSIAPL

moja mama gotowala barszcz z przepisu i poprostu pycha !!

Zgłoś 16.02.2008 krystyna

ten barszcz jest pycha,pycha,pycha,pycha,pycha,pycha,pycha,pycha,pycha,pycha,pycha,pycha,pycha,pycha

Zgłoś 29.12.2007 Inka

Może ktoś zna taką zupkę, moja babcia ją robiła. Nazywała się ''zalewajka'' Była biała, chyba ze skwarkami, albo z cebulką. Podawało się ją na talerzu z ziemniakami. Ziemnia... Pokaż więcej

Może ktoś zna taką zupkę, moja babcia ją robiła. Nazywała się ''zalewajka'' Była biała, chyba ze skwarkami, albo z cebulką. Podawało się ją na talerzu z ziemniakami. Ziemniaki też jakieś inne były , chyba z dodatkiem mąki, taki wielki kopytek......

Zgłoś 10.01.2008 Maria

Maja babcia też gotowała tzw. Zalewajkę. ja to też robię i jest pycha. Robi sie to tak; Do garnka wklada sie pokrojone w kostkę(taką troche większą) ziemniaki , zalewa wodą (m0że byc rosołek z p... Pokaż więcej

Maja babcia też gotowała tzw. Zalewajkę. ja to też robię i jest pycha. Robi sie to tak; Do garnka wklada sie pokrojone w kostkę(taką troche większą) ziemniaki , zalewa wodą (m0że byc rosołek z poprzedniego dnia).dodaje 2 kostki rosołowe, jedna grzybową, trochę wegety i gotuje sie az ziemniaki beda prawie miękie (ale zeby sie nie rozpadały). Wtedy należy wlać zurek czy jak kto woli barszcz z butelki. Razem pogotować parę minut. Zaprawić dobrą śmietaną (jeden kubek). Uważać zeby śmietana nia zwarzyla się-najlepiej rozmącić ją gorącą zupą. Podawać z grzankami. Polać po wierzchu stopionym masłem lub inną omastą w zalezności od gustu (podsmazana cebulka na boczku, słoninka itp). Ssmacznego

Zgłoś 21.03.2008 asia

Hej Gosciu!

To podaj recepte na prawilny barszczyk i tyle.

mnie tez interesuje oryginalnie i bez sciemy

:)

Zgłoś 22.03.2008 lucyna

hej, ja dostalam taki przepis na barszcz (od babci): ugotowac wywar z zeberek lub bialej kielbasy z zielem i lisciem laurowym, doprawic do smaku sola i pieprzem. dodac cos wedzonego, chrzan tros... Pokaż więcej

hej, ja dostalam taki przepis na barszcz (od babci): ugotowac wywar z zeberek lub bialej kielbasy z zielem i lisciem laurowym, doprawic do smaku sola i pieprzem. dodac cos wedzonego, chrzan troszke octu i gotowac zeby nabralo smaku od wdzonki. zaprawic:mleko roztrzepac z 3 zoltkami wlewajac juz do ugotowanego barszczu (nie do gotujacego sie bo sie zwarzy) mozna pozniej dodac jeszcze smietane. Zycze smacznego

Zgłoś 23.03.2008 Laura

Dzieki za przepis, bardzo prosty i barszczyk wyszedl pyszny:)

Zgłoś 30.03.2008 kucharz

Widze, ze nie odrozniasz bialego barszczu od zurku. Jezeli podajesz przepis na bialy barszcz to pisz o barszczu, a nie o zurku. To tak jakby nie odrozniac autobusu od pociagu - ale moze z tym te... Pokaż więcej

Widze, ze nie odrozniasz bialego barszczu od zurku. Jezeli podajesz przepis na bialy barszcz to pisz o barszczu, a nie o zurku. To tak jakby nie odrozniac autobusu od pociagu - ale moze z tym tez masz problem?

Zgłoś 30.07.2008 Anna

Ludzie! podział na barsz biały i żurek jest prosty: barsz biały jest na zakwasie z mąki pszennej, a żur z mąki żytniej. Ot... cała filozofia... pozdrawiam

Zgłoś 16.09.2009 SmakosZ

Biały Barszcz jest na zakwasie z Płatkami Owsianymi (!).

I To przede wszystkim go wyróżnia.

Dlaczego nikt o tym nie wie ?

Pozdrawiam.

Zgłoś 12.09.2009 kalbar

Witam

Pozwolę sobię na wykład. Jestem warszawiakiem wychowanym przez matkę ślązaczke z Bobrownik i zapalonym kucharzem-amatorem. Znam temat niejako na wylot.

Żurki i żury to zupy na ... Pokaż więcej

Witam

Pozwolę sobię na wykład. Jestem warszawiakiem wychowanym przez matkę ślązaczke z Bobrownik i zapalonym kucharzem-amatorem. Znam temat niejako na wylot.

Żurki i żury to zupy na zakwasach mącznych, będących w tradycyjnych domach produktem ubocznym wypieku chleba. Odkad zwyczaj domowych wypieków zanikł zakwas kupuje sie w butekach. Mój dziadek Michał Kloz robił jednak zakwas na żur własnorecznie mieląc ziarno w starym młynku od kawy. Mawiał ze wzgardą że "żur ize targu toisom myte nogi".

Można więc rozróżnić w tym temacie dwa wątki : żurek i żur, znacznie różniące się między sobą aromatem, konsystencją i miejscem występowania.

Tak więc żurek, nazwijmy go polskim (czasem zwany też niewłasciwie barszczem białym), to zupa o raczej rzadkiej konsystencji z zakwaszonej białej mąki zwykle pszennej, koniecznie obficie zabielona śmietaną, z dodatkiem kiełbasy i to koniecznie białej. Niezbędny jest dodatek jajka na twardo lecz już niekoniecznie kartofli gdyż tradycyjnie żurek podawany jest z pieczywem. Stanowi zatem doskonałe samodzielne barowe danie. Żurek przyprawiany jest majerankiem i tylko symbolicznym albo wręcz żadnym dodatkiem czosnku, jako że zwykle dość czosnku jest w dobrej kiełbasie.

Żur w wersji dolnośląskiej (czyli dla mnie kanonicznej) to bardzo zawiesista raczej domowa zupa z zakwaszanej (i co istotne) razowej mąki, z reguły żytniej. W gestym żurze wyraźnie da sie "pod zębem" wyczuc otręby. Nie jest przyrządzana na białej kiełbasie a na wędzonce a ostatecznie na kiełbasie zwykej, co w przeciwieństwie do żurku daje żurowi wyrażny aromat wędliny. Żur jest niezabielany i gotowany koniecznie z kartoflami. Żur jest od żurku o wiele kwaśniejszy ma też ostrzejszy jakby chlebowo-serowy zapach. Dodaje sie do niego sporo czosnku w plasterkach. W prawdziwym żurze nie spotyka się majeranku, lecz może on być, tak samo jak tzw. barszcz biały, przyprawiony laurem i zielem angielskim. Obie zupy mogą zawierać bulion warzywny.

Nie jest żurkiem czy żurem zupa na zakwasie ogórkowym, kapuścianym, buraczanym czy innym kwasie warzywnym. To są własnie z definicji barszcze.

Amen

Zgłoś 12.09.2009 kalbar

Witam

Pozwolę sobię na wykład. Jestem warszawiakiem wychowanym przez matkę ślązaczke z Bobrownik i zapalonym kucharzem-amatorem. Znam temat niejako na wylot.

Żurki i żury to zupy na ... Pokaż więcej

Witam

Pozwolę sobię na wykład. Jestem warszawiakiem wychowanym przez matkę ślązaczke z Bobrownik i zapalonym kucharzem-amatorem. Znam temat niejako na wylot.

Żurki i żury to zupy na zakwasach mącznych, będących w tradycyjnych domach produktem ubocznym wypieku chleba. Odkad zwyczaj domowych wypieków zanikł zakwas kupuje sie w butekach. Mój dziadek Michał Kloz robił jednak zakwas na żur własnorecznie mieląc ziarno w starym młynku od kawy. Mawiał ze wzgardą że "żur ize targu toisom myte nogi".

Można więc rozróżnić w tym temacie dwa wątki : żurek i żur, znacznie różniące się między sobą aromatem, konsystencją i miejscem występowania.

Tak więc żurek, nazwijmy go polskim (czasem zwany też niewłasciwie barszczem białym), to zupa o raczej rzadkiej konsystencji z zakwaszonej białej mąki zwykle pszennej, koniecznie obficie zabielona śmietaną, z dodatkiem kiełbasy i to koniecznie białej. Niezbędny jest dodatek jajka na twardo lecz już niekoniecznie kartofli gdyż tradycyjnie żurek podawany jest z pieczywem. Stanowi zatem doskonałe samodzielne barowe danie. Żurek przyprawiany jest majerankiem i tylko symbolicznym albo wręcz żadnym dodatkiem czosnku, jako że zwykle dość czosnku jest w dobrej kiełbasie.

Żur w wersji dolnośląskiej (czyli dla mnie kanonicznej) to bardzo zawiesista raczej domowa zupa z zakwaszanej (i co istotne) razowej mąki, z reguły żytniej. W gestym żurze wyraźnie da sie "pod zębem" wyczuc otręby. Nie jest przyrządzana na białej kiełbasie a na wędzonce a ostatecznie na kiełbasie zwykej, co w przeciwieństwie do żurku daje żurowi wyrażny aromat wędliny. Żur jest niezabielany i gotowany koniecznie z kartoflami. Żur jest od żurku o wiele kwaśniejszy ma też ostrzejszy jakby chlebowo-serowy zapach. Dodaje sie do niego sporo czosnku w plasterkach. W prawdziwym żurze nie spotyka się majeranku, lecz może on być, tak samo jak tzw. barszcz biały, przyprawiony laurem i zielem angielskim. Obie zupy mogą zawierać bulion warzywny.

Nie jest żurkiem czy żurem zupa na zakwasie ogórkowym, kapuścianym, buraczanym czy innym kwasie warzywnym. To są własnie z definicji barszcze.

Amen

Zgłoś 30.08.2009 duralaczek

zakwas robi się w ten sposób, że zalewa się skórkę chleba razowego wodą zagotowaną na 2-4 dni.... w ciepłym, zacienionym miejscu w kuchni

Zgłoś 29.08.2009 mik czesko

wyszlo mi super na na po pierwsze mi wyszedl mieszkam za granica naprawde polecam barszczyk pychaaaaaa

Zgłoś 25.05.2011 Michael

To najbardziej przemawiający przepis, jaki znalazłem.

Trochę go zmodyfikuję i zamiast kilku borowików dodam ich dość dużo.

Zgłoś 20.04.2010 pablittas

różnica między żurkiem a barszczem białym jest taka że do żurku nie dodaje się śmietany i majeranku, i do żurku daje się zarówno boczek wyskwarzony jak i kiełbasę tylko nie białą ale podwędzaną ... Pokaż więcej

różnica między żurkiem a barszczem białym jest taka że do żurku nie dodaje się śmietany i majeranku, i do żurku daje się zarówno boczek wyskwarzony jak i kiełbasę tylko nie białą ale podwędzaną jak śląska itp.

Zgłoś 25.06.2010 RAFAL

To nie jest barszcz bialy, tylko kolejna wariacja na temat ZURKU

Zgłoś 27.08.2010 lula

Dla mnie biały barszcz to tylko na kwasie od kiszonej kapusty na goloneczce, świńskiej stópce czy kolanku i z makaronem. A żur to na zakwasie z maki chyba takim w butelce z białą kiełbasą i bo... Pokaż więcej

Dla mnie biały barszcz to tylko na kwasie od kiszonej kapusty na goloneczce, świńskiej stópce czy kolanku i z makaronem. A żur to na zakwasie z maki chyba takim w butelce z białą kiełbasą i boczkiem. Do obu musi być majeranek

Zgłoś 27.08.2010 lula

Dla mnie biały barszcz to tylko na kwasie od kiszonej kapusty na goloneczce, świńskiej stópce czy kolanku i z makaronem. A żur to na zakwasie z maki chyba takim w butelce z białą kiełbasą i bo... Pokaż więcej

Dla mnie biały barszcz to tylko na kwasie od kiszonej kapusty na goloneczce, świńskiej stópce czy kolanku i z makaronem. A żur to na zakwasie z maki chyba takim w butelce z białą kiełbasą i boczkiem. Do obu musi być majeranek

Zgłoś 08.09.2010 go

Zupka pychotka:)

Zgłoś 27.12.2011 Belmondo

Przepraszam za bledy ale nienawidze pisac na klawiaturze.

Zgłoś 27.12.2011 Belmondo

To co napisal KALBAR to sama prawda ale laik nie odrorzni kwasu z kapusty oczywiscie domowego wyrobu od kwasu z otreb lub zyta. Pozatym ile osob odrozni pszenice od zyta w czystej postaci. Jak ... Pokaż więcej

To co napisal KALBAR to sama prawda ale laik nie odrorzni kwasu z kapusty oczywiscie domowego wyrobu od kwasu z otreb lub zyta. Pozatym ile osob odrozni pszenice od zyta w czystej postaci. Jak kupisz w sklepie to masz opisane. Musicie wiedziec ze pojecie zur zurek lug barszcz bialy jest zalerzne od regionu i nie wazne jest jak sie nazywa lecz jak smakuje :). A jesli chodzi o naturalny zakwas to trzeba pamietac o tym ze zyto lub jakiekolwiek zboze jesli jest przechowywane w zlych warunkach tzn czkodniki duza wilgotnosc itp to na zakwasie naturalnym morzna sobie wychodowac takie szczepy bakterii ze lepiej samemu tego nie probowac. A slowo Amen jest niestosowne bo zawsze ktos bedzie mial do powiedzenia na ten temat.

Zgłoś 16.10.2012 jolka

Dobry biały barszczyk można ugotować bez zakwasu ale trzeba mieć trochę pojęcia o gotowaniu

Zgłoś 12.10.2013 gość

hej chce zrobic zurek czy to jest to samo co barszcz bialy ,prosze o przepis na zakwas do barszczu,anna