Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz bialy

Tekst i foto alis 15-03-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni--

Składniki:

Golonka peklowana, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, majeranek, marchew, seler, mąka, śmietana, ocet, Vegeta, cukier.

Jak przyrządzić:

Zrobić wywar z peklowanej golonki - potem dodać obrane warzywa, dorzucić listek laurowy, ziele angielskie (około 3 kuleczek) łyżeczka Vegety (trzeba najpierw spróbować wywaru. Peklowana golonka ma już sól w sobie:-)) jak warzywka będą miękkie dodać octu, zrobić zaklepkę z maki i śmietany (to już na oko - zależy jak kto lubi gęstość i kwaśność zupki), a na końcu posypać majerankiem.

Jak podawać?

U mnie w domku zajadymy się barszczem białym z pyzami ziemniaczanymi z mięskiem..... miód w gębie :-)))

Uwagi:

Kiedy goloneczki się podgotują wsadzam je do piekarnika ze startą marcheweczką i podpiekam na brązowy kolorek, podlewam troszkę wywarem (potem robię z niego sosik chrzanowy), do tego kapustka zasmażana, kluseczki lub ziemniaczki i drugie danie gotowe!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.12.2009 aga

fuj ocet...

Zgłoś 25.01.2010 muscari

Biały barszczyk jest pyszny, można go także zrobić na zwykłym rosole. Palce lizać ja najbardziej lubię z kluskami.

Zgłoś 31.07.2012 oliwka

Zgłoś 15.03.2012 smakosz

zupa zakwaszona octem spirytusowym - fuj, fuj !

Zgłoś 17.01.2013 gość

aga... fuj...

Zgłoś 27.03.2013 gość

Mój tato zawsze tobi barszcz biały zakwaszany octem. Tyle, że u mnie nie ma chyba w nim warzyw (dlatego biały). Jest przepyszny