Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz biały

Tekst i foto Dorota 30-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostydo 60 min.?

Składniki:

biała kiełbasa, woda, barszcz biały w torebce "winiary", majeranek, czosnek, pieprz, sól, maggi, śmietana, jajka na twardo.

Jak przyrządzić:

Białą kiełbasę gotujemy w wodzie do miękkości,a le nie solimy. Kiełbasę wyjmujemy, a do wywaru dodajemy barszcz biały z torebki rozrobiony z zimną wodą. Gotujemy ok. 10 minut dodając czosnek, szczyptę majeranku, sól i pieprz do smaku i maggi. Kiełbasę kroimy na plastry i wrzucamy do garnka. Całość zaprawiamy śmietaną. Już na talerzu dodajemy ćwiartki jajek ugotowanych na twardo.

Uwagi:

To jest dobre danie na gorąco na przykład na imieniny zamiast tradycyjnych flaków. Życzę smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.02.2005 Kraska

Nie napisalam jeszcze, ze dodaje w grzybki suszone i kilka zabkow czosnku, ale to chyba oczywista sprawa:)

Zgłoś 06.02.2005 rysia

masz racje kraska z biala kielbaska to jest zurek a nie barsz bialy

Zgłoś 02.05.2005 maciek

przestańcie krytykować,każdy ma prawo mieć swój przepis.

Zgłoś 15.08.2005 presley

barszczyk biały ....gotuje sie na golonce lub innej czesc mieska wieprzowego i koniecznie dodaja sie zakwas z kiszonej kapusty i smietanke ...pyszne

Zgłoś 18.08.2005 krysia

Dzisiaj-------- jakość zup praktycznie z Winiar jest naprawdędobra i tak właściwie nie ma róznicy czy to nawłasnym zakwasaie czy nie ----------jest dobra

Zgłoś 22.10.2005 Kalina

Barszcz jwst ok . Właśnie zjadłąm . Jeśli ktoś szuka czegoś bardziej extra to niech sobie zafunduje gosposie. Urlich, Ty myslisz wogóle człowieku?? Smacznego

Zgłoś 25.10.2005 Pati

Takie barsze sa najlepsze. pyszne wrecz i dodaje sie białą kilebase tak jak tu w przepisie:)

Zgłoś 03.11.2005 linn

no i po co to czepianie sie?

ja na przyklad takiego przepisu szukalam, kielbase kupilam, zupe w woreczku tez, i z tego chcialam cos zrobic i wlasnie mialam nadzieje ze taki przepis znajd... Pokaż więcej

no i po co to czepianie sie?

ja na przyklad takiego przepisu szukalam, kielbase kupilam, zupe w woreczku tez, i z tego chcialam cos zrobic i wlasnie mialam nadzieje ze taki przepis znajde. nie kazdy przeciez ma czas robic wszytsko od zera. bardzo dziekuje za przepis

Zgłoś 08.11.2005 joanna

Czy to wazne na czym gotujemy barszcz biały? Kazdy gotuje na tym co lubi! I co mi po "oryginalnym"barszczu białym na płuckach jak bym go do ust nie wzieła! Fuuuu!

Zgłoś 11.11.2005 Kuroń

Zupa klopsowa (biały klops)

TO ZAMIAST PYSZNEGO BARSZCZYKU

Składniki

boczek wędzony ( lub inna wędzonka wieprzowa, ale to szkoda ) - 20 dag

włoszczyzna - 2 marchewk... Pokaż więcej

Zupa klopsowa (biały klops)

TO ZAMIAST PYSZNEGO BARSZCZYKU

Składniki

boczek wędzony ( lub inna wędzonka wieprzowa, ale to szkoda ) - 20 dag

włoszczyzna - 2 marchewki, 2 pietruchy, mały seler ( jak z liściami to

dobrze ), por

mięso mielone - przygotowane tak jak do smarzenia - z solą, czosnkiem,

piprezm, majerankiem, tymiankiem i bazylią + dwa jajka na 40 dag mięsa ),

odrobina bułki ( ja daje tartą w bardzo małych ilościach )

Pojemnik śmietany ( kwaśnej ) lub jogurtu, dwa żółtka,

Dwie łyżki mąki, Vegeta, sól i piprze do doprawienia

ziele, piprze w ziarenkach, listek

sok z cytryny, cukier

ziemniaki.

Zupa :

w ok. 2-3 ltr. wody wrzucamy boczek, dodajemy łyżkę stołową Vegety oraz

ziele, listek i pieprz ziarnisty ( najlepiej w specjalnym sitku co by nie

pływało w zupie :)

Warzywka kroimy jak do rosołu na cząstki i wrzucamy do zupy, por i liście

selera związuje sznurkiem i po zmięknięciu i wygotowaniu wyrzucam

W czasie gdy warzywaka się gotują przygotowujemy mięso - przyprawy stosujemy

zgodnie z własnym smakiem - przygotowana masa mięsna powinna być raczej

"luźna" niż ścisła i twarda.

Jak warzywka troszkę zmiękną z masy mięsnej formujemy klopsiki i wrzucamy do

zupy.

Po wypłynięciu klopsików zagęszczamy zupę wodą z mąką, zak się zagotuje

łączymy w naczyniu żółtka ze śmietaną ( ew. jogurtem ), dodajemy trochę

gorącej zupy i miksujemy ( dzięki temu śmietana się nie zważy w kontakcie z

gorącą zupą ). Wlewamy wszytsko do zupy zagotowujemy, na koniec dodajemy do

smaku sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku ( zupa powinna być lekko

kwaśna - stąd też czasem spotykana nazwa kwaśny klops )

Ziemniaczki standardowo obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy oddzielnie. Po

ugotowaniu i osuszeniu kładzemy ziemniaki do głebokiego talerza i zalewamy

zupą.

Bardzo dobre połączenie smakowe daje jeszcze zagryzanie zupy chlebkiem

razowym.

zamiast pysznego barszczyku proponuję

Zgłoś 08.12.2005 diego

Miałem zamiar zrobic dziś na obiad "barszczy biały" z kiełbaską, oczywiście białą. Przepis mi się podobał i już miałem udac się do kuchni kiedy rzuciłem okiem na komentarze. Porażka, p... Pokaż więcej

Miałem zamiar zrobic dziś na obiad "barszczy biały" z kiełbaską, oczywiście białą. Przepis mi się podobał i już miałem udac się do kuchni kiedy rzuciłem okiem na komentarze. Porażka, po pierwsze primo -już nie wiem co to barsz, po drugie primo -po płuckach (fujjj) minęła ochota na barszczyk. Chyba bedzie dziś pizza. Smacznego.

Zgłoś 08.12.2005 diego

Lepiej zadzwonię do mamy zapytam o zdrowie i o przepis jej barszczyk jest rewelacyjny, i na kiełbasce, nie na płuckach (fujjj).

Zgłoś 21.01.2006 kuki

bardzo dobre twój men nosi cie na rękach za takie danie

Zgłoś 16.04.2006 Serta

A ja właśnie takiego przepisu szukałam i mi się podoba bo jest prosty i szybki.

Obejdzie się bez konsultacji telefonicznej z mamą.

Odnośnie tej białej kiełbasy to w zależności od r... Pokaż więcej

A ja właśnie takiego przepisu szukałam i mi się podoba bo jest prosty i szybki.

Obejdzie się bez konsultacji telefonicznej z mamą.

Odnośnie tej białej kiełbasy to w zależności od regionu Polski dodaje się ją do barszczu lub żurku.

W mojm rejonie jest oczywiste, że dodaje się do barszczu białego białą kiełbasę.

Zgłoś 17.04.2006 Marcik

A ja zrobiłam barcz biały wianiary tylko z torebki, nic nie dodając.Kilka jajek i ziemniaczki!Naprawde pychocie!!Jak u mamy:)

Zgłoś 31.05.2006 sylwia

kurde a kto w dzisiejszych czasach ma czas robić oryginalny barszcz biały na zakwasie,napewno nie ja, a ten z torebki z kiełbasą i dobrze przyprawiony jest rewelacyjny.

Zgłoś 11.03.2007 irysek

KAROLCIO!!!!!!!!!!!!!WIDZE ZE NIE MASZ POJECIA O MAJERANKU

Zgłoś 10.03.2007 Max

Co WIOCHA to inny przepis na biały barszcz. W WIELKOPOLSCE robią go "koniecznie na wywarze z mięsa królika", i też nie wszędzie. Najlepiej zrobić go na własnym zakwasie, ale ten w pros... Pokaż więcej

Co WIOCHA to inny przepis na biały barszcz. W WIELKOPOLSCE robią go "koniecznie na wywarze z mięsa królika", i też nie wszędzie. Najlepiej zrobić go na własnym zakwasie, ale ten w proszku z WINIAR jest OK. Tacy co piszą bzdurne komentarze chyba sami nic w życiu nie ugotowali.

Zgłoś 10.03.2007 Max

Co WIOCHA to inny przepis na biały barszcz. W WIELKOPOLSCE robią go "koniecznie na wywarze z mięsa królika", i też nie wszędzie. Najlepiej zrobić go na własnym zakwasie, ale ten w pros... Pokaż więcej

Co WIOCHA to inny przepis na biały barszcz. W WIELKOPOLSCE robią go "koniecznie na wywarze z mięsa królika", i też nie wszędzie. Najlepiej zrobić go na własnym zakwasie, ale ten w proszku z WINIAR jest OK. Tacy co piszą bzdurne komentarze chyba sami nic w życiu nie ugotowali.

Zgłoś 21.08.2006 spawalniczy

deszczowka koniecznie, ale tylko z brudnej bialej rynny

Zgłoś 17.02.2007 agrufo

ej. bez jaj... myślałam ze znajde tu prawdziwe przepisy...a nie jakies z torebki!jak ktos nie ma nic ciekawego do napisania to lepiej niech nie pisze nic...a swoja droga moge dodac przepis na żu... Pokaż więcej

ej. bez jaj... myślałam ze znajde tu prawdziwe przepisy...a nie jakies z torebki!jak ktos nie ma nic ciekawego do napisania to lepiej niech nie pisze nic...a swoja droga moge dodac przepis na żurek z grzankami... w Gorący Kubek!!:)szybko,łatwo i tanio:) hihihihi

Zgłoś 01.12.2006 ania

co wy tak krytykujecie...mi właśnie chodziło o taki barszcz na szybko jest idealny dla mnie jak wracam z pracy i mam na glowie tyle rzeczy ze gotowanie musi być na szybko

Zgłoś 09.12.2006 ania_k

Drogi ODŻO, kilkanaście lat temu barszcz biały gotowany na bazie z płucek wieprzowych był baniem bardzo często goszczącym na polskich stołach. Jest to potrawa o specyficznym wyglądzie i smaku. D... Pokaż więcej

Drogi ODŻO, kilkanaście lat temu barszcz biały gotowany na bazie z płucek wieprzowych był baniem bardzo często goszczącym na polskich stołach. Jest to potrawa o specyficznym wyglądzie i smaku. Dla osób które jej nigdy nie jadły jest równie egzotyczna co flaczki , czy czernina. Mogę Cię zapewnić że bobrze przyrządzony „barszczyk dudkowy” bo taką nazwę nosi ta potrawa smakuje wyśmienicie.

Zgłoś 09.11.2008 amator

a ja barszcz z torebki gotuje na kurczaku z dodatkiem wedzonki i tez jest pyszny. nie rozumiem polowy komentarzy.ci ludzie kompletnie nie wiedza co to jest gotowanie

Zgłoś 26.04.2007 malina

barszczyk jest super super ssssssuper ja taki sam robie a wy ludziska gotować nie umiecie jakieś płucka zrób sobie sos z płucek a nie barszczyk pychotka barszczyk z kiełbaską i jajeczkiej mniam... Pokaż więcej

barszczyk jest super super ssssssuper ja taki sam robie a wy ludziska gotować nie umiecie jakieś płucka zrób sobie sos z płucek a nie barszczyk pychotka barszczyk z kiełbaską i jajeczkiej mniam mniam polecam przepis ja mam naprawdę dobry smaczek

Zgłoś 16.11.2008 Kuchareczka

Nie dobrze mi się robi jak patrzę na wasze komentarze. Po pierwsze to ja zawsze robię barszcz biały z torebki tylko trochę po swojemu doprawiam i dodaje kiełbaskę białą i jajeczko. Po drugie to ... Pokaż więcej

Nie dobrze mi się robi jak patrzę na wasze komentarze. Po pierwsze to ja zawsze robię barszcz biały z torebki tylko trochę po swojemu doprawiam i dodaje kiełbaskę białą i jajeczko. Po drugie to barszcz na płucach to sobie jedz sama OBRZYDLISTWO !!!!!!!!!!! Po trzecie co za różnica barszcz biały a żurek. Po czwarte dobrze ze dziewczyna miała taki pomysł na przepis bo tu się szuka różnych przepisów. A po piąte to i tak każdy gotuje tak jak sie wyniosło z domu półgłówki !!!!

Zgłoś 07.11.2007 zuzia

Współczuję, najlepiej odciąć się od korzeni. A jednym z etapów rozwoju człowieka jest doswiadczanie czegoś nowego. Za duże pieniądze i zgniłe ryby czy karaluchy na żywo nie są "fuuuuu"... Pokaż więcej

Współczuję, najlepiej odciąć się od korzeni. A jednym z etapów rozwoju człowieka jest doswiadczanie czegoś nowego. Za duże pieniądze i zgniłe ryby czy karaluchy na żywo nie są "fuuuuu".

Zgłoś 16.11.2007 jolka

Barszcz biały gotuje się tylko i wyłącznie na płuckach wieprzowych, warzywach i kilku grzybkach suszonych. Płucka dobrze nalezy wymoczyc i wcale nie są obrzydliwe. Jak ktoś gotuje inaczej, to na... Pokaż więcej

Barszcz biały gotuje się tylko i wyłącznie na płuckach wieprzowych, warzywach i kilku grzybkach suszonych. Płucka dobrze nalezy wymoczyc i wcale nie są obrzydliwe. Jak ktoś gotuje inaczej, to na pewno nie jest to barszcz bialy!! Poza tym proszek z torebek jest bardziej obrzydliwy i niezdrowy niz płuca!! Tylko taki wywar nadaje mu charakterystyczny i dobry smak. Kielbasa biala to domena żuru!

Zgłoś 21.11.2007 mmmm

fajny szybki przepis, gdy w ciągu dnia mamy mało czasu, a jak komuś się nie podoba (bo jest kucharzem-bufonem od siedmiu boleści), to niech szuka sobie innych przepisów na jego "poziomie&qu... Pokaż więcej

fajny szybki przepis, gdy w ciągu dnia mamy mało czasu, a jak komuś się nie podoba (bo jest kucharzem-bufonem od siedmiu boleści), to niech szuka sobie innych przepisów na jego "poziomie", pozdrówki dla sympatycznych na tym forum

Zgłoś 28.01.2008 bECIA25

MACIE NAJEBANE W GLOWACH,JAK MOZNA TAKIE DURNE KOMENTARZE WYSYLAC???

JA ZROBILAM BARSZ TAK JAK BYLO W PRZEPISIE,Z TYM ZE MIESZKAM WE FRANCJI,TUTAJ NIE MOZNA ZNALESC KIELBASY BIALEJ,WIEC D... Pokaż więcej

MACIE NAJEBANE W GLOWACH,JAK MOZNA TAKIE DURNE KOMENTARZE WYSYLAC???

JA ZROBILAM BARSZ TAK JAK BYLO W PRZEPISIE,Z TYM ZE MIESZKAM WE FRANCJI,TUTAJ NIE MOZNA ZNALESC KIELBASY BIALEJ,WIEC DODALAM SZYNKE,PYCHAAAAAA

Zgłoś 31.01.2008 robi kuchcik

Ja gotuje barszczyk na żeberku wieprzowym ,podaje go z jajeczkiem i jest Pychotka.Barszcz z torebki jest spoko w końcowej fazie gotowania wywaru.Smacznego!!!!!!

Zgłoś 08.02.2008 Biały barszcz

Pyszny barszczyk!! Moja mam taki robi!jest przepyszny! Z torebki jest wspaniały!!Po tym z zakwasu - chce się wym.....!!Kiedyś zrobiła z zakwasu i zupa ....wylądowała w muszli kozetowej!!!!

... Pokaż więcej

Pyszny barszczyk!! Moja mam taki robi!jest przepyszny! Z torebki jest wspaniały!!Po tym z zakwasu - chce się wym.....!!Kiedyś zrobiła z zakwasu i zupa ....wylądowała w muszli kozetowej!!!!

Zgłoś 06.03.2008 Strzaleczka

Nie rozumiem dlaczego ludzie teraz tak idą na łatwiznę. Nie mów, że to przepis na barszcz biały, bo to zwykła reklama firmy!!! Szczyt wszystkiego!

Zgłoś 06.03.2008 MONA j.w.

zapomniałam dodac ze jeszcze barszcz dolac bo bez tego barszczu nie bedzie:))))))))))

Zgłoś 01.11.2009 piter

czy ktos robil plucka na zurku albo babcia jego???bylbym wdzieczny za przepis.najlepiej na :w.piter@o2.pl dzieki za wszystkie porady.odwdziecze sie

Zgłoś 29.03.2010 browar

EE! Wy tam wszyscy - niby kucharze. Barszcz biały to finezja smaku. Staropolskiego!! Nie gotujcie na skróty / barszcz z torby/. Smak to inwencja twórcza. Grzyb, cebula,zakwas,kartofel, liść laur... Pokaż więcej

EE! Wy tam wszyscy - niby kucharze. Barszcz biały to finezja smaku. Staropolskiego!! Nie gotujcie na skróty / barszcz z torby/. Smak to inwencja twórcza. Grzyb, cebula,zakwas,kartofel, liść laurowy,pieprz ,majeranek. Proporcje sam wybierasz, jak masz pojęcie o gotowaniu, Jak nie to nie bierz się do roboty i idź do resteuracji.

Zgłoś 31.03.2010 BarszczowaPani

Jadłam tyle rodzajów barszczu białego, że głowa by was rozbolała. Każdy był robiony w inny sposób, z zakwasu lub torebki, na bulionie, na płucach, na szynce, na kiełbasie, z grzybami lub bez, je... Pokaż więcej

Jadłam tyle rodzajów barszczu białego, że głowa by was rozbolała. Każdy był robiony w inny sposób, z zakwasu lub torebki, na bulionie, na płucach, na szynce, na kiełbasie, z grzybami lub bez, jedynymi wspólnymi dla wszystkich składnikami były jajka i majeranek! Akurat barszcz WINIARY jest najsmaczniejszy jeśli chodzi o barszcze w torebkach. A doprawiony po swojemu, zwłaszcza z czosnkiem to istna rewelacja. Polecam każdemu, nawet najlepszym kucharzom i kucharkom, a zwłaszcza gospodyniom domowym, które nie zawsze mają czas na zrobienie barszczu w tradycyjny sposób. Robi się go szybko i jest tani, ale nadal smaczny. Zamieszczony przepis szczególnie przyda się osobom, które w kuchni stawiają swoje pierwsze kroki. Pozdrawiam autora i smakoszy.

Zgłoś 24.05.2010 Marlena

jejciu ale krytykujecie ... niemam słów.. każdy ma swoje przepisy i każdy ma inny gust do dań .,.. mi smakuje własnie barszcz biały z białą kieubasą..i jest super taki jak ja robie a jak wam nie... Pokaż więcej

jejciu ale krytykujecie ... niemam słów.. każdy ma swoje przepisy i każdy ma inny gust do dań .,.. mi smakuje własnie barszcz biały z białą kieubasą..i jest super taki jak ja robie a jak wam nie pasuje to sobie mozecie gotowac po swojemu i już ^ - ^

Zgłoś 07.04.2011 Jacek

W moim regionie tradycyjny barszcz biały gotuje się zupełnie inaczej. Otóż do posolonej wody dodajemy pokrojone w kostkę 2-3 większe ziemniaki. Do tego posiekany drobno czosnek, majeranek i pokr... Pokaż więcej

W moim regionie tradycyjny barszcz biały gotuje się zupełnie inaczej. Otóż do posolonej wody dodajemy pokrojone w kostkę 2-3 większe ziemniaki. Do tego posiekany drobno czosnek, majeranek i pokrojoną w grube plastry CZERWONĄ kiełbasę. Kiedy ziemniaczki będą już miękkie, wlewamy przygotowany wcześniej zakwas (woda, mąka żytnia i kromka chleba w słoju - musi postać kilka dni). Następnie dodajemy rozmąconą w kilku łyżkach wywaru śmietanę i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą do smaku. W międzyczasie kroimy w kostkę kawałek słoniny, którą przysmażamy na patelni tak aby wyszły drobne skwarki. Gotujemy też jajka na twardo. Ugotowany barszcz wlewany na talerz, wrzucamy do tego porwane na kawałeczki kromki chleba, dodajemy pokrojone jajko i plasterki kiełbasy swojskiej. Całość już na talerzu doprawiamy "magą". Dodajemy również skwarki ze słoniny z tłuszczykiem. Tak właśnie robi się u nas tradycyjny barszcz biały. Polecam.

Zgłoś 07.10.2010 ????/

słuchaj Kraska i Rysia Wy chcecie to sobie i ogórkowa ugotujcie na tej białej kiełbasie,lecz ja tez słyszalam ze biały barszczyk robi się na wywarze z białej kielbasy i też tak robię i zupka wyc... Pokaż więcej

słuchaj Kraska i Rysia Wy chcecie to sobie i ogórkowa ugotujcie na tej białej kiełbasie,lecz ja tez słyszalam ze biały barszczyk robi się na wywarze z białej kielbasy i też tak robię i zupka wychodzi mi pyszna,a Maciek ma rację że każdy ma swój przepis i gotuje jak chce!

Zgłoś 24.04.2012 Magdalennn

A mi sie właśnie wydaje ze dlatego zupa "barszcz biały" nosi taka nazwę bo gotuje sie ja z "biała!!!!!" kiełbasa. No i oczywiście z jajkiem i nie mylcie pojęć żurek a barszc... Pokaż więcej

A mi sie właśnie wydaje ze dlatego zupa "barszcz biały" nosi taka nazwę bo gotuje sie ja z "biała!!!!!" kiełbasa. No i oczywiście z jajkiem i nie mylcie pojęć żurek a barszcz biały ...

Zgłoś 25.04.2012 Jacek

Kuchareczko. Jeśli nie widzisz (czujesz) różnicy między barszczem a żurkiem, zmień nick! Zresztą nie jesteś osamotniona w swej przypadłości, co potwierdzają liczne wpisy na tym forum. Proszę wre... Pokaż więcej

Kuchareczko. Jeśli nie widzisz (czujesz) różnicy między barszczem a żurkiem, zmień nick! Zresztą nie jesteś osamotniona w swej przypadłości, co potwierdzają liczne wpisy na tym forum. Proszę wreszcie przyjąć do wiadomości, że tradycyjny żur, określany tu i ówdzie mianem zakwasu, powstaje w wyniku fermentacji roztworu mąki z dodatkami smakowymi - najczęściej czosnek, majeranek... Natomiast klasyczną podstawą barszczu, jest sok z kiszonej kapusty. I nie ma to najmniejszego związku z regionalnymi różnicami w sposobach warzenia potrawy.

PS1. Wszelkie "proszki" to jedynie erzac, dopuszczalny jedynie na biwakach - na pewno nie w szanującej się kuchni. Kropka!

PS2. Podpisuję się własnym imieniem, ale nie jestem Jackiem z poprzedniego wpisu. Tak dla porządku.

Zgłoś 20.02.2013 gość

barszcz biały z torebki? ŻENADA!!!!!!!!!!!!!!!!