Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz biały po góralsku

Tekst i foto Góral 30-06-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
12 porcji20 złśredni60 min.dużo

Składniki:

- barszcz biały lub żurek śląski w butelce (tzw. zakwas),
- barszcz biały w torebce, polecam Winiary (ten składnik dla tych co lubią gęsty barszcz),
- dwie laski zwyczajnej kiełbasy (twardej),
- ok. 30-40 dkg boczku wędzonego,
- 30 dkg różnego rodzaju szynek (najlepiej podwędzanych),
- 40 dkg pieczarek,
- jajka ugotowane na twardo (ilość zależy od chętnych do jedzenia),
- trzy średnie cebule,
- dwie średnie marchewki,
- jedna pietruszka (korzeń),
- dwa duże ząbki czosnku,
- jedna kostka bulionu z borowików,
- oliwa z oliwek - ilość wystarczająca do podsmażenia kiełbasy, szynek i pieczarek,
- sól (jeśli komuś nie wystarcza słoność dostarczona z bulionu i wędlin),
- pieprz,
- świeży lub suszony liść laurowy (ok, 4 dużych listków),
- nać pietruszki (dla dekoracji).

Jak przyrządzić:

Oczywiście góralskim sposobem jest podsmażyć składniki wszystkie razem aby aromaty się przenikły dlatego, kroimy kiełbase wzdłuż na pół, następnie tniemy w cieniutkie wąskie półksiężyce. Boczek kroimy dowolnie, ale najlepiej w drobne kwadraciki. Pieczarki kroimy w paski i podobnie szynki i to wszystko razem wrzucamy do 10 litrowego garnka na rozgrzaną oliwę wraz z pokrojoną cebulą.
Gdy lekko się podsmaży w garnku zalewamy troszkę wodą i dusimy, aż boczek wędzony zmięknie.
Po podduszeniu zalewamy to zakwasem z butelki i dolewamy wodę aby wypełnić garnek. Wsypujemy barszcz biały z torebki i roztrzepujemy aby nie było grudek. Na wolnym ogniu mieszamy łyżką (po dnie garnka, bo jeśli barszcz zrobi się gęsty może się przypalić), do momentu aż barszcz zacznie się gotować. Wsypujemy startą na tarce marchew oraz pietruszkę.
Podczas gotowania wybieramy pianę, która jest wynikiem zakwasu. Dodajemy liścia laurowego, pokrojony drobno czosnek. Wrzucamy kostkę bulionu z borowików.
Jeżeli marchew i pietruszka zmiękną barszcz można wyłączyć i podawać z ugotowanym jajkiem oraz posypany zieloną pietruszką.
Solimy i pieprzymy do smaku w momencie kiedy barszcz jest podany na talerzu.

Potrzebne przybory:

Deska do krojenia, nóż, tarka, garnek (10 litrowy), trzepaczka.

Jak podawać?

Z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem ew. tostami.

Uwagi:

Czosnek najlepiej dodawać na 5 min. przed końcem gotowania. To niezbędne aby czuć jego aromat, bo to on dodaje wyrazistego smaku naszemu barszczowi. Barszcz biały podawać najlepiej na drugi dzień kiedy "przejdzie", ma wtedy najlepszy smak. można dodać szczypte bazylii.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.10.2003 klaufa

Super! :D

Zgłoś 23.01.2004 góralka

pieczarki to nie do barszczu!!!!!!

no i kiełbasy sie nie podsmaza tylko gotuje, potem dodale jarzynki a dopiero na końcu zakwas:)

Zgłoś 28.01.2004 purystka

"Opcjonalnie" to może i l"aska" i "pętka", ale prawidłowo to raczej

pęt(k)o.

Zamiast wytykać niedokładność w drobiazgach, proszę ugotować, zjeść i p... Pokaż więcej

"Opcjonalnie" to może i l"aska" i "pętka", ale prawidłowo to raczej

pęt(k)o.

Zamiast wytykać niedokładność w drobiazgach, proszę ugotować, zjeść i pochwalić. Pozdrawiam.

Zgłoś 07.01.2005 Bahus

Zupa smaczna, ale jeżeli z zakwasem żytnim to żurek, no i te pieczarki. Do barszczu i żurku się ich nie daje. Niemniej bardzo ciekawa zupa

Zgłoś 10.01.2005 ktos

ja ugotuję, lubię góralskie potrawy.. dla mnie wszystko było zrozumiałe i oto chyba chodzi.. pozdrawiam i zabieram się do gotowania; tylko że połowa porcji powinna mi wystarczyć na tydzień

... Pokaż więcej

ja ugotuję, lubię góralskie potrawy.. dla mnie wszystko było zrozumiałe i oto chyba chodzi.. pozdrawiam i zabieram się do gotowania; tylko że połowa porcji powinna mi wystarczyć na tydzień

Zgłoś 16.05.2005 selenit

Nie no żeby do takiego dobrze zapowiadającego się przepisu dodawać barszcz biały w torebce - to ni jak ma sie do dobrego smaku. Góralu co ześ robił jak kiedś nie było takich wynalazków?

... Pokaż więcej

Nie no żeby do takiego dobrze zapowiadającego się przepisu dodawać barszcz biały w torebce - to ni jak ma sie do dobrego smaku. Góralu co ześ robił jak kiedś nie było takich wynalazków?

Zgłoś 12.12.2005 EFKA

Toż to żurek a nie biały barszczyk !?

Zgłoś 12.12.2010 aleczka

Taki barszcz juz od dawna gotuję. Sama sobie go tak udoskonaliłam bez żadnych przepisów. jesli ktos lubi gotowac to sam potrafi cos wymyslic. Cała rodzinka sie zajada, Pozdrawiam autora.

Zgłoś 24.02.2007 lili

Super barszczyk ugotowałam wszyscy sie zachwycili a przepis rozchodzi sie jak swieże bułeczki jak komus nie smakuje to nie musi gotować

Zgłoś 29.11.2009 beatrycja

brzmi pysznie,w koncu to po góralsku!!!!!

trzeba próbowac nowosci-a nie jak niektóre zgredy tylko narzekac!

Jutro zaczynam gotowac to cudo!!

Zgłoś 12.02.2012 PIT 72

Trochę powątpiewam, czy Ty naprawdę zamieściłeś odpowiednia nazwę tej potrawy?! Sam przepis jest ok. Ale to nie jest barszcz biały, ani żurek! Spróbuj wymyślic inną nazwę, oryginalną do tej potr... Pokaż więcej

Trochę powątpiewam, czy Ty naprawdę zamieściłeś odpowiednia nazwę tej potrawy?! Sam przepis jest ok. Ale to nie jest barszcz biały, ani żurek! Spróbuj wymyślic inną nazwę, oryginalną do tej potrawy np: Przepyszne pieczarki zalane zakwasem żurkowym-zasypane torebką białego barszczu z winiar na półksiężycach kiełbasianych w cebuli. Chciałbym tutaj nadmienic jeszcze, że kradzież nazw własnych potraw narodowych i przypisanie ich innym potrawom, które nimi nie są jest nielegalne!!! Pozdrawiam.

Zgłoś 08.03.2013 gość

Wszystko ok. Przepis bardzo fajny, sama podobnie gotuję. Tylko po co do zdrowej zupy dodawać chemię pod postacią barszczu w torebce i kostki bulionowej?

Zgłoś 08.03.2013 gość

Można zagęścić mąką lub utuczonymi ziemniakami, a zamiast kostki bulionowej udającej grzybową nie lepiej dorzucić dwa prawdziwe grzybki? Będzie zdrowiej i w dużym stopniu ograniczymy chemię, któ... Pokaż więcej

Można zagęścić mąką lub utuczonymi ziemniakami, a zamiast kostki bulionowej udającej grzybową nie lepiej dorzucić dwa prawdziwe grzybki? Będzie zdrowiej i w dużym stopniu ograniczymy chemię, którą nas trują producenci.A zdrowie mamy tylko jedno.Pozdrawiam