Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz biały - pyszny, szybki, tani

Tekst i foto Heineken 21-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?5 złprosty30 min.bez kiełbaski bardzo mało:)

Składniki:

Zakwas barszczu białego, koniecznie w słoiku - polecam ze sklepu z ekologiczną żywnością, ok. 7 ziarenek pieprzu, trzy ząbki czosnku, listek laurowy, kartofle (w zależności, ile kto lubi), kefir, małe pętko kiełbasy (niekonieczne!), majeranek

Jak przyrządzić:

Obrać kartofle (np. 8 średnich), przeciąć na pół. Wrzucić do garnka i gotować tak, jak gotuje się kartofle (wodę osolić). Do gotujących się kartofli wrzucamy listek laurowy, ziarnka pieprzu, ząbki czosnku, majeranek. Gotujemy, aż kartofle się ugotują. Gdy kartofle będą miękkie, wlewamy zakwas barszczu i mieszamy. Pogotować chwilkę. I gotowe! Można dodać kefir. A co do kiełbaski... Jeśli chcemy, smażymy ją na patelence i na koniec wlewamy do zupy (przed kefirem) - jeszcze chwilę podgotować. Uwaga! Wersja bez kefiru i bez kiełbaski jest tak samo pyszna jak z samą kiełbaską lub z samym kefirem. Pozdrawiam i życzę smacznego.

Potrzebne przybory:

garnek, nóż i w razie czego patelenka

Uwagi:

W skrócie: wrzucamy wszystkie składniki oprócz kefiru i kiełbaski, gotujemy do miękkosci kartofli. Na koniec zakwas. Do smaku kefir lub kiełbaska przesmażona - i to, i to lub bez tego i tego:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.03.2006 SYLWIA

DAJCIE PRZEPIS NA BARSZCZ BIALY Z KIELOPASKĄ

Zgłoś 14.02.2007 karina

gotuje bez kefiru,ale za to duzo pieprzu ziolowego i kilka suszonych grzybkow,ale wtedy sie to nazywa "zalewajka",a nie barszcz bialy