Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz biały z jogurtem naturalnym

Tekst i foto łakomczuch 29-08-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-420 złprosty30 min.-

Składniki:

750ml wody, 1 torebka barszczu białego, 20deko szynki, jogurt naturalny, ziemniaki, jarzyny( marchew,pietruszka,seler), pół cebuli, 1ząbek czosnku, kostka rosołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, 1duża łyżka masła, 1duża łyżka mąki, 1 duża łyżka chrzanu.

Jak przyrządzić:

Do zimnej wody dodajemy torebkę barszczu, mieszamy. Wstawiamy na ogień. Wrzucamy kostkę rosołową, 2 granulki ziela, 1 liść, szczyptę majeranku. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na patelnię wrzucamy masło, wyciśnięty czosnek, posiekaną cebulkę. Czekamy aż cebulka się zeszkli i dodajemy posiekaną w drobną kostkę szynkę. Chwilę smażymy wszystko razem, mieszając dodajemy jogurt naturalny i łyżkę mąki. Chwilę mieszamy i dodajemy wszystko do garnka z barszczem. Obieramy warzywa i ziemniaki, kroimy w kawałki i gotujemy w oddzielnym garnku w osolonej wodzie. Po ugotowaniu (twardość warzyw wedle uznania), odcedzamy i dorzucamy do garnka z barszczem. na koniec dodajemy chrzan, pieprz i sól do smaku.

Potrzebne przybory:

2 garnki, patelnia, noże, mieszadła, wyciskarka do czosnku.

Jak podawać?

Wystarczy nalać do miseczki i udekorować natką pietruszki :) Smacznego!!

Uwagi:

Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, zamiast szynki można dodać kawałek boczku, albo białej kiełbasy.

Czas przygotowania:

Robi się szybko i przyjemnie, ładnie pachnie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.06.2013 gość

kacper pisze:A ja dopowiem, że to już drigue Perfect Game Młodego tylko, że ta pierwsza trzysetka jakoś bez echa została rzucona BRAWO ŁUKASZ