Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Barszcz biały z kiełbasą w cieście francuskim

30.03.2012

Barszcz biały (przygotowywany na Wielkanoc) bardziej popularny jest w centralnej i wschodniej Polsce, ale nie to jest ważne, gdzie mieszkamy, lecz tradycja rodzinna przekazywana z pokolenia na pokolenie. Barszcz biały na zakwasie z pszennej mąki, z białą kiełbasą jest znakomitą zupą energetyzującą. Biała kiełbasa owinięta paskiem ciasta francuskiego, podpieczona w piekarniku, stanowi efektowny dodatek i urozmaica potrawę.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
635 złwymagający60 min.wysoka

Składniki:

pół l zakwasu z pszennej mąki,
1kg białej kiełbasy,
3 jajka,
20 dag surowego, wędzonego boczku,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
cebula,
2 suszone grzyby,
2 liście laurowe,
2 ziarenka ziela angielskiego,
2 łyżki świeżo startego chrzanu,
sól,
pieprz,
pół szklanki kwaśnej śmietany,
natka pietruszki,
3 ząbki czosnku,
łyżka majeranku,
łyżka mąki pszennej,
15 dag francuskiego ciasta.

Jak przyrządzić?

Do dwóch litrów wrzącej wody dodać obrane i pokrojone warzywa, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie.

Gdy warzywa będą prawie miękkie wlać zakwas, dodać czosnek, chrzan, białą kiełbasę.

Po 10 minutach wyjąć kiełbasę, 4 odłożyć, resztę pokroić w plasterki i ponownie dodać do zupy.

Boczek pokroić w cienkie kawałki i podsmażyć na patelni, aż będzie chrupiący.

Pod koniec gotowania dodać do zupy.

Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią barszcz.

Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Posypać natką pietruszki.

Jajka ugotować na twardo.

Pozostawioną kiełbasę pokroić wzdłuż, w cienkie paski.

Po cztery kiełbaski owijać na środku pasami ciasta francuskiego.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut.

Jak podawać?

Barszcz podawać z połówką jajka i kiełbasą w cieście francuskim.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.03.2012 sayuri89

hmm... wygląda dość smacznie z tą kiełbaską

Zgłoś 02.04.2012 baba

Barszcz jak barszcz.Wiadomo jak smakuje,ale podanie pierwsza klasa.Bardzo pomysłowo!!!

Zgłoś 24.03.2013 gość

z mąki pszennej to się robi zakwas na barszcz biały, a nie na żurek....ehhh ale wporzo pomysł z kiełbaską w cieście...wolałbym co prawda białą kiełbaskę, ale idea ok :)

Zgłoś 24.03.2013 gość

po jajkach w majonezie i "harcerskich" kielbaskach nareszcie cos ok.Chyba ktos czyta komentarze :))

krok w dobrym kierunku.

dziekuje i smaczusnego

Zgłoś 24.03.2013 gość

to się żurek nazywa :)))

Zgłoś 16.04.2014 gość

Dawniej zawsze miałam problem, po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgu... Pokaż więcej

Dawniej zawsze miałam problem, po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy.,,. a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj idealnafigura.com/gberes

Zgłoś 27.03.2018 Monia

Pomysłowo :) ja chyba jednak wolę klasyczny żurek Krakusa z białą kiełbasą :)