Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz chrzanowy

Tekst i foto e_owczarek 27-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

Biała kiełbasa surowa (8 szt.), włoszczyzna, barszcz biały w torebce (2 opakowania), zwykły chrzan (mały słoik), jaja ugotowane na twrdo (5 szt.), sól, pieprz, maggi, warzywko, ew. odrobina mąki.

Jak przyrządzić:

Kiełbasę gotujemy w dużym garnku, dodajemy obraną włoszczyznę (może być w całości lub w dużych kawałkach), doprawiamy jarzynką, maggi i pierzem (ew. solą). Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ok. 25 min). Barszcz biały mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji z 1 szklanką zimnej wody i płaską łyżką mąki (można użyć miksera). Wyciągamy kiełbasę i warzywa, aby przestygły. Do wywaru wlewamy rozrobiony barszcz, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy. Kiełbasę i marchewkę z wywaru kroimy na plasterki i dodajemy do zupy. Wrzucamy chrzan i wszystko gotujemy razem, co jakiś czas mieszając. Jaja na twardo kroimy na ćwiartki, wrzucamy na talerz i zalewamy barszczem. Smacznego.

Jak podawać?

Z bułką lub gotowanymi ziemniakami.

Uwagi:

Radzę użyć chrzanu bez dodatków. Mąkę można zastąpić odrobiną gęstej śmietany. Chrzanu można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań. Radzę też kupić dobrą gatunkowo kiełbasę. Pozostałą włoszczyznę można zużyć do sałatki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.10.2008 dorotka D

robilam ten pszepis byl pyszny ;)