Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz czerwony Babci Mani

Tekst i foto as 20-03-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty120 min.-

Składniki:

1 kg buraków czerwonych (przed obraniem),
żurek (0,5l),
2 grzyby suszone,
4 ząbki czosnku,
wędzonka,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy.
2 ziarenka jałowca
kilka ziaren pieprzu
vegeta lub sól
woda (średni garnek ok. 3,5 l)

Jak przyrządzić:

Buraki obrać cienko, pokroić w plastry lub słupki, zalać żurkiem (barszczem białym) z butelki, odstawić na 1-2 godziny w misce. Ugotować wywar na wędzonce (np. szynce, którą obgotujemy do podania na świąteczny stół, do wywaru wkładamy wszystkie wymienione w przepisie przyprawy. Następnie dodać pokrojone, osączone buraki, gotować powoli, nie dopuszczając do wrzenia! Gotować do uzyskania pięknej barwy ok.1-1,5 godz. Pod koniec dodać pozostały w misce barszcz, maggi i pieprz mielony. Podawać z pasztecikami, uszkami itp. Smacznego.

Jak podawać?

Z pasztecikami, z krokietami oraz uszkami z kapustą i grzybami lub z mięsem.

Czas przygotowania:

Właściwie gotuje sie sam, czas jest potrzebny jedynie do obierania buraków, ale nie trzeba się bardzo starać, ponieważ wygotowane powędrują do kosza.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.08.2009 sztofkłowicz,

ale gowno babcia Jozia z plebanii by ugotowala lepszy