Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz czerwony herezja

Tekst i foto a-ka 09-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- buraki,
- woda,
- masło,
- czosnek,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- sok z cytryny.

Jak przyrządzić:

Surowe buraki zetrzeć na tarce.
Zalać wodą, zagotować i ostudzić.
Płyn odcedzić i odstawić.
Buraki ponownie zalać wodą, zagotować, ostudzić, odcedzić.
Połączyć oba płyny.
Doprawić resztą składników.

Uwagi:

Przepis znaleziony w Wysokich obcasach.
Zawsze się udaje i jest najlepszym znanym mi barszczem, choć nie dodaje się nic więcej.
Smakuje IDEALNIE.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.01.2004 Jola

To tylko brzmi jak herezja, ale jest to świetny barszcz np. na Wigilię z uszkami lub do pasztecików. Ma piękny głęboki kolor i jest bardzo prosty w przygotowaniu (żadne tam zakwaszanie buraków i... Pokaż więcej

To tylko brzmi jak herezja, ale jest to świetny barszcz np. na Wigilię z uszkami lub do pasztecików. Ma piękny głęboki kolor i jest bardzo prosty w przygotowaniu (żadne tam zakwaszanie buraków itp.). Polecam!

Zgłoś 05.08.2004 Kamyk

Mam pytanie - ile dodaje się tych wszystkich składników? Tak "na oko" to nie mówi wiele, a chętnie zrobiłabym tę zupę.

Pozdrawiam

Zgłoś 07.05.2005 Justyna i Pawel

poprostu niebo w gebie!!!!!!!!

cudowny, lepszy niz moja babcia na wigilie robi, polecamy koniecznie

Zgłoś 10.08.2005 Andrut

Ile ma być buraczków a ile wody??

Zgłoś 24.05.2006 szczuply

wcale niejest zly ten barszcz , przed chwila go zrobilem i wlasnie sobie jem.Fakt ,ze brak ilosci skladnikow powoduje ,iz jest "na oko" i kazdemu moze wyjsc inaczej.Ja uzylem okolo kil... Pokaż więcej

wcale niejest zly ten barszcz , przed chwila go zrobilem i wlasnie sobie jem.Fakt ,ze brak ilosci skladnikow powoduje ,iz jest "na oko" i kazdemu moze wyjsc inaczej.Ja uzylem okolo kilograma burakow,6 litrow wody , 4 zabkow czosnku , 1/4 kostki masla , 1 i 1/2 lyzki cukru, soli sam niewiem bo dodawalem az mi smakowalo. Dodatkowo do zupy wrzucilem warzone buraki i kilogram gotowanych krojonych w kostke ziemniakow.Ale to juz moj wlasny wojskowy wymysl :)

Zgłoś 24.05.2006 szczuply

a zapomnialbym - cytryna , sok z jednej cytryny.

Zgłoś 27.12.2006 abigail

Zrobiłam 7 litrów na wigilię. Barszczyk zniknął w oka mgnieniu i był baaardzo zachwalany! Aha, gdzies przeczytałam, ze do gotowania mozna dodać jedno jabłko (w ćwiartkach) aby uzyskać nutę winną... Pokaż więcej

Zrobiłam 7 litrów na wigilię. Barszczyk zniknął w oka mgnieniu i był baaardzo zachwalany! Aha, gdzies przeczytałam, ze do gotowania mozna dodać jedno jabłko (w ćwiartkach) aby uzyskać nutę winną. Wypróbuję i porównam.

Zgłoś 29.12.2006 zania

Mi osobiscie nie bardzo smakowal , ale to rzecz smaku.

Zgłoś 30.12.2006 abigail

Na ogólne życzenie rodzinki zrobiłam wczoraj ponownie - tym razem z jabłkiem jak opisałam wyżej. Był moim zdaniem jeszcze lepszy i tej wersji będę się trzymać. Myślę, że ważne jest dobre doprawi... Pokaż więcej

Na ogólne życzenie rodzinki zrobiłam wczoraj ponownie - tym razem z jabłkiem jak opisałam wyżej. Był moim zdaniem jeszcze lepszy i tej wersji będę się trzymać. Myślę, że ważne jest dobre doprawienie tego barszczyku.

Zgłoś 08.08.2011 amLRgckiFdPXaycKW

You're on top of the game. Thanks for shranig.

Zgłoś 24.10.2013 gość przez duze gie

Co za idiotka podaje przepis bez proporcji skladnikow