Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz czerwony jak u mamy

Tekst i foto Aneta 23-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty50 min.?

Składniki:

buraki (ok. 1,5 kg),
jabłka (2 mniejsze lub jedno duże),
ogórek kiszony (2-3 średniej wielkości),
cebula (jedna duża),
czosnek (2-4 ząbki),
liść laurowy, sól, pieprz, majeranek,
cukier do smaku,
wywar naturalny lub z kostki

Jak przyrządzić:

Buraczki oczywiście gotujemy aż do miękkości (uwaga, żeby nie przegotować), obieramy, trzemy na tarce z grubymi oczkami, zalewamy wywarem i dodajemy grubo pokrojone: czosnek, cebulę, jabłko(a), ogórek kiszony oraz wrzucamy liść laurowy (2 sztuki). Można też ziele angielskie, jak ktoś lubi, i majeranek (nie przesadzić, bo barszcz będzie gorzki). Wszystko to wygląda jak jakiś kompost, ale w takim stanie odstawiamy na noc w chłodne miejsce i na drugi dzień przecedzamy, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do własnego smaku. Gwarantuję, że jest pyszny.

Potrzebne przybory:

duży garnek, tarka

Jak podawać?

Dobry samodzielnie, ale najlepszy z uszkami lub pasztecikami.

Uwagi:

Nie podaję ścisłych proporcji, bo sami najlepiej dopasujemy sobie smak barszczu (np. ja lubię czosnek, ale jak się przesadzi, to wyjdzie mdły, a jak za dużo majeranku, to za gorzki). Natomiast jak przesadzimy z wywarem w stosunku do buraków, to zawsze możemy poratować się kilkoma torebkami barszczyku instant Knorra. Z czasem gotowania też jest różnie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.02.2006 M@rzenk@

Ło, ciekawy przepis. Ten kompost musi miec niezły aromat. Chyba zaserwuje taki na weekend bo cos mnie naszło na barszczyk z prawdziwego zdarzenia.

Zgłoś 08.03.2006 M@rzenk@

Zrobiłam go dwa razy, rodzinka była zachwycona. Do tej poty stosowałam koncentrat i inne proszkowe barszczyki. Pychaaaaa!!

Zgłoś 10.03.2006 DiMarco

Jutro robie! Zobaczymy. Szczególnie ten ogórek tam wtracony mnie intryguje...

Zgłoś 24.05.2006 monika

Super barszczyk dzięki za ten przepis!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 14.07.2006 znawca

co to za barszcz bez grzybków suszonych????

Zgłoś 02.08.2006 virek

ja robię podobnie

ugotowane buraki (w całości) po obraniu i pokrojeniu dodaję do przecedzonego wywaru i woda z kiszinych ogórków wystarczy odstawić na godzinę.

Co do grzybów to mo... Pokaż więcej

ja robię podobnie

ugotowane buraki (w całości) po obraniu i pokrojeniu dodaję do przecedzonego wywaru i woda z kiszinych ogórków wystarczy odstawić na godzinę.

Co do grzybów to można je dodać gotując wywar, czym lepszy wywar tym lepszy smak barszczu.

Zgłoś 30.10.2006 bubonek

REWELACJA

Zgłoś 06.11.2006 Dorota

Zrobiłam ten barszcz i właśnie go piję! REWELACJA! Taki esencjonalny, można go doprawic jak się lubi. Żadnego octu, wytarczy troszkę cytyny po przecedzeniu -jeśli wydaje się mało kwaśny. Doprawi... Pokaż więcej

Zrobiłam ten barszcz i właśnie go piję! REWELACJA! Taki esencjonalny, można go doprawic jak się lubi. Żadnego octu, wytarczy troszkę cytyny po przecedzeniu -jeśli wydaje się mało kwaśny. Doprawilam na koniec solą ,pieprzem,czosnkiem granulowanym, odrobiną cukru i sokiem z połowy cytryny. Smaku nadaje bulin, ktorym zalewamy "kompost" :) I on powinien być doskonały. Rarytas jeśli zalejemy rosołem. Przepis podam dalej, jest tego wart! Dzięki :)))

Zgłoś 14.11.2007 ALA

PYCHOTENKA

Zgłoś 17.05.2011 agii

Nigdy mi nie wychodzil barszcz ,ten przepis to rewelacja teraz moge robic barsz co tydzien a nie tylko raz na rok :) POLECAM

Zgłoś 18.08.2016 gość

Barszcz wychodzi przepyszny. naprawdę polecam. ja zazwyczaj barszcz to robiłam z tytki ale ten tak wszystkim smakował, że zostanie ze mną już do końca. smacznego.